Újabb munkhelyteremtő beruházás Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Védelmi Innovációs Kutatóintézetet hoz létre a kormány, amely a hazai egyetemek és kutatóintézetek tudásbázisán erősíti meg a védelmi ipar kutatási, fejlesztési és innovációs képességeit. Ennek egyik lába Szegeden lesz majd.

Napjainkban az ország védelme kapcsán nem csak a hadiiparról kell beszélnünk-bármennyire is hangsúlyos ez az utóbbi hetekben. Egy ország védelméhez hozzátartozik a vírusok vagy éppen környezeti katasztrófák elleni védekezés, de kibervédelem is.

– Célunk, hogy 2030-ra Magyarország védelmi ipara a térség meghatározó szereplőjévé váljon. Ennek részeként Védelmi Innovációs Kutatóintézetet hozunk létre, melynek egyik lába Szegeden lesz, ahol lézeres kutatások zajlanak majd. Erre 5 milliárd forintot fordít a kormány, a tervek szerint 2025-re készül el az épület, egészen addig a Szegedi Tudományegyetemtől bérlünk épületet a munkavégzéshez – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szegedi sajtótájékoztatóján.

Palkovics László jelezte, az intézet együttműködik majd az egyetemekkel, a védelmi ipari klaszterrel, a minisztériumokkal, a Magyar Honvédséggel, valamint azokkal a vállalatokkal is, amelyek a védelmi ipar területén dolgoznak.Sőt, a Európai Unióval és a NATO-val is együttműködnek.

A három láb

Az intézet központja Budapesten lesz majd, ezt 37 milliárd forintból építik meg, míg az másik vidéki láb Zalaegerszegen áll, itt már el is készült az 5 milliárd forintos építkezés, jelenleg a technológiai telepítés zajlik-itt különböző hadiipari eszközök validációja történik majd meg, a dróntól egészen a lánctalpas járművekig készülnek majd gépek. A szegedi építépítkezés még idén elkezdődik 5 milliárd forintnyi kormányzati pénzből. A Science Park területén, 20 hektáros területen épül meg a szegedi intézet, mely 3-4 szintes lesz, és amely 3 ezer négyzetméteres hasznos alapterülettel rendelkezik majd.

Bartók Csaba, a megye 1-es számú választókerületének kormánypárti országgyűlési képviselő-jelöltje szerint a kormány mostani fejlesztésével minőségi, tudásalapú munkahelyek jönnek létre, melyek segítenek abban, hogy az egyetemen végzett fiatalok Szegeden maradjanak. Az eseményen Mihálffy Béla, a megye 2-es számú választókörzetének kormánypárti országgyűlési képviselő-jelöltje azt kérte Palkovics Lászlótól, hogy minél több ilyen fejlesztés, innovációs lehetőség érkezzen Szegedre.

Videó!
Előző sztori

Palkovics: jön a harmadik híd finanszírozása

Következő sztori

Jövőre Szegeden rendezik a nemzetközi informatikai diákolimpiát