Közélet

Szegedi köztársasági elnöke lesz Magyarországnak

Szegedi köztársasági elnöke lesz Magyarországnak

2022. március 10., csütörtök
Szegedi köztársasági elnöke lesz Magyarországnak

Mint ismeretes, a Fidesz-KDNP kormánypárti koalíció Novák Katalint, a korábbi családokért felelős tárca nélküli minisztert jelölte köztársasági elnöknek, akinek ma az országgyűlés bizalmat szavazott.

Az országgyűlés Magyarország történetének első női köztársasági elnökévé választotta a szegedi születésű Novák Katalint a leadott szavazatok többségével.

Áder János köztársasági elnöki mandátuma május 10-én lejár, és utána Novák Katalin foglalja el az államfői pozíciót.

A titkos szavazáson Novák Katalin, volt családügyi miniszter, a Fidesz-KDNP jelöltje mellett  Róna Péter közgazdászra, az ellenzéki frakciók jelöltjére szavazhattak a képviselők.

Novák Katalin az államfőválasztást megelőző beszédében kijelentette, hogy az alaptörvényt betartja és betartatja, nem az alkotmányos rend lebontásán, hanem annak őreként, annak fenntartásán fog munkálkodni. Novák Katalin elmondta, hogy tettekre készül, és minden terhet magára vállal, amit a tisztesség megkíván. 

Elnökként a békesség embere akarok lenni

-tette hozzá

A beszédében arra is kitért, hogy felkészült az előtte álló embert próbáló feladatra és kiemelte, neki minden magyart képviselnie kell. A teljes beszéd az alábbi videóban nézhető vissza.

Novák Katalin Szegeden született 1977. szeptember 6-án. Politikus, jogász, közgazdász. 2014–2020 között család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, majd 2020–2021 között családokért felelős tárca nélküli miniszter. 2017–2021 között a Fidesz egyik alelnöke, 2018-tól országgyűlési képviselő.

Borítókép: MTI/Máthé Zoltán

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.