Közélet

Megvan a négy továbbjutó torta

Megvan a négy továbbjutó torta

2022. március 1., kedd
Megvan a négy továbbjutó torta

Az első fordulót az idén 15. alkalommal megrendezett Magyarország Tortája verseny már jól bevált tematikája alapján bonyolították le, mely az első ilyen verseny a megyék történetében. A nevező cukrászoktól olyan új, kreatív alkotásokat vártak, melyekben a Csongrád-Csanád megye jellegzetes gyümölcsei, zöldségei és fűszerei kapnak főszerepet.

Az első fordulóban az anonim módon a szakmai és társadalmi zsűri kiválasztotta a továbbjutó négy tortát, melyek a következők:

  • Aranyhomok Készítette: Nóll-Uhrner Mónika – Monka Meseboltja Szeged
  • Csanád Vezér Csemegéje Készítette Gyuris László Virág Cukrászda Szeged
  • Hagymás álom Készítette: Papp Róbert – Papp Cukrászda Makó
  • Homoki Kabakos Készítette: Horváth Vivien – Szőke Cukrászda Hódmezővásárhely

A zsűri tagjai szakértő szemmel értékelték a tortákat, illetve javaslatot tettek a módosításokra a készítőinek. A benevezett cukrászoknak ezek után volt lehetőségük konzultálni a zsűri tagjaival, így szakértő véleményt és esetenként javaslatot kaptak a nyersanyagok még jobb felhasználására, a technológia csiszolására, ezzel is jobbá formálva a pályaműveket. A versenyzők éltek ezzel a lehetőséggel.

A négy továbbjutott torta készítőjének 2022. március 17-én a második fordulóban a zsűri előtt, élőmunkával kell majd elkészíteni a tortákat, ahol ellenőrizni fogják a technológiát, és a receptek pontos betartását is. A második forduló helyszínét a Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskola biztosítja szakmai, gyakorlati tantermében.

2022. március 30-án az Ópusztaszeri Történeti Emlékparkban tartandó ünnepségen ismerheti meg a nagyközönség, a Csongrád – Csanád Megye tortája győztesét, illetve kóstolásra is itt lesz lehetőség.

Aranyhomok. Készítette: Nóll-Uhrner Mónika – Monka Meseboltja - Szeged

Olyan tortát igyekeztem kitalálni, mely látványában, színeiben harmonikus, ízeiben kiegyensúlyozottan vannak jelen az édes és a gyümölcsösen savas ízjegyek. Az Aranyhomok név utal egyrészt a torta színeire, a benne lévő egyik fő összetevőre, a homoktövisre, és az annak életet adó, megyénkre is jellemző alföldi homokos talajra is. A homoktövist kiegészítendő választottam másik régiónkra jellemző összetevőként az édesnemes pirospaprikát. Színeik jól harmonizálnak egymással, és a mindenki által jól ismert fűszerpaprika különleges élmény így édességbe komponálva.

Mindezeket egy mézes vaníliás tejszínkrémmel és fehércsoki ganache-sal rétegeztem, melyek egy roppanós, mandulàs habcsók-lapot ölelnek közre.

Csanád Vezér Csemegéje. Készítette Gyuris László Virág Cukrászda - Szeged

Mint a versenyben meghatározott, a megyében termesztett alapanyagokból készüljön el a torta. Ezért az egyik alapanyaga Ásotthalmon az elmúlt időszakban professzionális termelésnek köszönhető a batáta, a szentesi meggy, a tökmag, mogyoró és a sütőtök, amelyeknek a megyében jelentős a termelése. Természetesen a tej, és annak a feldolgozása is számottevő. Ennek megfelelően ezekből az alapanyagokból állítottuk össze a tortát. Merjük remélni, hogy a megye és az ország cukrászdáiba látogató vendégeknek elnyeri tetszését. A felhasznált alapanyagok akár a honfoglaló törzsek rendelkezésére is állhattak, áldásos ízüket élvezhették őseink is, nem véletlenül telepedtek le megyénk földi javakkal dúsan áldott földjén. Az általunk alkalmazott technológia túllépett a nyereg alatt puhításon. A torta nevét Csanád Vezér Nemzetségősünk inspirálta, akinek a nevét Megyénk viseli.

Hagymás álom. Készítette: Papp Róbert - Papp Cukrászda Makó

Makói cukrászdaként egyértelmű volt a tortában a hagyma megjelenítése, ezért gondoltunk a hagymalekvárra. Erre az alapanyagra építettük a torta további elemeit. Az alapja egy brownie piskóta melyen egy belga tejcsokoládéból készült mousse található. A torta belsejében pedig egy hagymalekváros és egy meggyboros zselé réteget helyeztünk el. A tetejét pedig egy tejcsokoládé ganache-val fedjük le.

Az alapanyagokat a megyében található városok, falvak termelőitől szereztük be. A tortánk a Hagymás álom fantázianevet kapta.

A torta megálmodója és készítője: Lawal-Papp Zsófia

Homoki Kabakos. Készítette: Horváth Vivien – Szőke Cukrászda- Hódmezővásárhely

Amint már egy kicsit is jobb az idő, a Kishomoki kertünkbe töltjük szabadidőnk nagy részét. Nem történt ez máshogy tavaly sem, amikor rengeteg gyümölcs és zöldség között tököt is vetettünk.Egyetlen egy Nagydobosi tök fejlődött hatalmasra a hónapok során, amíg meg nem csípte a dér és tökéletes alapanyaggá vált az általam elkészített piskótához.És ha már tök, a tökmag is része ennek a csodálatos termésnek, amiből a tortában lévő ganache készül.

Ezeket a ganache-val megkent piskótákat karamellizált fehércsokoládé mousse-al rétegeztem, aminek enyhén narancsos-virágos esszenciát adtam, akárcsak egy indián nyári naplemente íze.

(Kabakosok- másnéven Tökfélék)

Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.