Hírzóna

Makó akciótervet dolgoz ki az ukrajnai menekültek ellátására és 10 milliót adományoz Kárpátaljának

Makó akciótervet dolgoz ki az ukrajnai menekültek ellátására és 10 milliót adományoz Kárpátaljának

2022. március 2., szerda
Makó akciótervet dolgoz ki az ukrajnai menekültek ellátására és 10 milliót adományoz Kárpátaljának

A makói önkormányzat képviselő-testülete egyhangú határozattal döntött szerdai rendkívüli ülésén arról, hogy tízmillió forinttal támogatja a kormány által indított Híd Kárpátaljáért segélyprogramot, továbbá akciótervet készít az ukrajnai háború elől menekülők elhelyezésére.

Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) polgármester szerint emberi és keresztényi kötelezettségük, hogy segítséget nyújtsanak azoknak, akik a háborúval érintett területekről hozzájuk érkezik.

Összefog a város

Az anyagi támogatás mellett az önkormányzat ezért akciótervet készít a várhatóan nagy létszámban érkező menekültek befogadására. Számba veszik azokat az önkormányzati ingatlanokat, amelyek alkalmasak lehetnek a menekültek elhelyezésére. Emellett felvették a kapcsolatot a városban működő 72 szálláshely üzemeltetőivel:

a panziók, szállodák tulajdonosai nyitottak voltak a kezdeményezésre, és várhatóan a Pulitzer József Kollégium is egy teljes szintet tud biztosítani az érkezőknek

- közölte a polgármester. Már magánszemélyektől is kaptak felajánlásokat, hogy üresen álló lakásaikba vagy saját ingatlanjaikba fogadnának be Ukrajnából menekülteket. Farkas Éva Erzsébet elmondta, az önkormányzatnak két vendégháza van, amely azonnal alkalmas lenne menekültek elhelyezésére, ezért megkezdték a szükséges eszközök beszerzését.

Az országos kezdeményezésekhez csatlakozva Makón több helyszínen is adománygyűjtés folyik, elsősorban tartós élelmiszert, tisztálkodó-, tisztítószereket várnak.

Lázár János, a térség fideszes országgyűlési képviselője az ülésen azt mondta, a legfontosabb a fegyverszünet, majd a béke mielőbbi elérése.

Mindannyiunk érdeke, hogy olyan erős kormányunk legyen, amely nem hagyja, hogy az ország belesodorjon a háborúba, és biztosítja az ország működését és energiaellátását. Nemzeti érdek az összefogás, komolytalan és méltatlan, hogy ebben a helyzetben van, aki a kormányt támadja.

hangsúlyozta a politikus


Lázár szerint az árfolyamváltozások és a szankciók jelentősen megváltoztatják az európai gazdasági környezetet. Erősödő infláció, az energiaárak emelkedése, gazdasági visszaesés következhet. Az országgyűlési képviselő ezért az önkormányzat költségvetésének felülvizsgálatát és jelentős tartalék képzését javasolta a képviselő-testületnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.