Sport

Magyar Kinga: mindenki megérdemel egy esélyt

Magyar Kinga: mindenki megérdemel egy esélyt

2022. március 18., péntek
Magyar Kinga: mindenki megérdemel egy esélyt

A szegedi ökölvívó éjszakánként dolgozik, hogy nappal öt órát edzhessen és jelenleg harmadik helyen áll a profi világranglistán. Tavaly meghívást kapott egy világbajnoki címmérkőzésre, és mindemellett előszeretettel jótékonykodik, az ukrajnai menekülteknek is szeretne segíteni. Úgy fogalmazott, hogy mindenki megérdemel egy esélyt.

Magyar Kinga 17 évesen kezdett el ökölvívással foglalkozni, és két éven belül már a profik közé verekedte be magát. a 26 éves sportoló mesélt portálunknak a kezdetekről, az ökölvívás helyzetéről Magyarországon, és azt is megtudtuk, hogy mindenképpen szeretne valahogyan segíteni az ukrajnai menekülteknek, ahogyan már korábban is volt hasonló cselekedete.

Mikor és miért kezdtél el ökölvívással foglalkozni?

17 évesen mentem el először egy ökölvívó edzésre, és az első évemben már magyar bajnoki címet szereztem amatőrként. Később volt egy év kihagyásom, és profiként tértem vissza jelenlegi klubomba, a Globál Sport Eventbe, amit jelenlegi edzőm, Simon Zsolt alapított. Korábban több sportot is kipróbáltam, de a bokszban találtam meg igazán önmagam.

Az ökölvívó berkekben megtaláltam azt a szeretetet, barátságot, amire nekem szükségem volt, és ebben a sportágban ki tudtam teljesedni.

Mekkora alázattal jár a teljesítés?

Ha azt mondom, hogy hatalmassal, akkor lehet keveset mondtam. Jelenleg éjszakai műszakban dolgozom egy multicégnél, hogy nappal kétszer két és fél órát tudjak edzeni. Talán ezzel a hozzáállással tudtam azt is elérni, hogy a világ legnagyobb ökölvívó szervezeténél, a WBC-nél harmadik vagyok a világranglistán.

Mit foglal magában az edzésed? Miket csinálsz?

Ez függ attól, hogy felkészülési időszakban vagyok-e vagy sem. Jelenleg egy felkészülési szakasz elején járunk (szerk. az edzőjével). Rengeteg erőnléti gyakorlat és futás vár most rám. Napi szinten több mint 10 kilómétert kell teljesíteni, és ezekben több sprint is beletartozik.  Elkezdtük már a technikai edzéseket is, és a meccs dátumáig minél nagyobb hangsúlyt fogunk fektetni ezekre.

Milyen meccsre készülsz?

Április 29-én fogok bokszolni a WBC-nél szerzett övem megvédéséért. Ezt a Sport1 is fogja közvetíteni. Ez egy regionális öv, amibe kelet- és nyugat-európai országok is beletartoznak, és néhány afrikai állam is.

Egy kissé felkaptam a fejem arra, hogy profi sportolóként éjszakánként kell dolgoznod. Miért van ez így?

Bizonyos országokban, például Angliában a profi ökölvívók állami támogatást is kapnak, arról nem beszélve, hogy élő adásban mennek le a gálák úgy, hogy a tévétársaságok fizetnek érte, és ott a szponzorok is tudnak beletenni komolyabb összeget. Hazánkban sajnos ez nem így van.

Ha jól értesültem, akkor tavaly kaptál a világ legnagyobb világszervezetétől egy hatalmas lehetőséget, mondanál erről néhány szót?

Olyan lehetőséget kaptam a WBC-től hogy az aktuális világbajnok ellen megküzdhettem, aki egyébként mind a négy világszervezet világbajnoki övét is viseli. Megkerestek bennünket potenciális ellenfélként, de sajnos a koronavírus-járvány miatt nem tudtam elvállalni. Nem tudtunk volna becsületesen felkészülni az edzőmmel.

Úgy gondolom, hogy egy ilyen szintű mérkőzésre csak akkor lehet kiállni, ha a maximumot tudjuk nyújtani.

Korábban adományoddal segítetted a szegedi gyermek onkológiát…

Igen, a legutóbbi címmérkőzésem díjazását ajánlottam fel nekik. Én is nehéz helyzetből jutottam el oda, ahol most vagyok, és pontosan tudom, hogy támogatás nélkül ez nem sikerült volna. Ragaszkodtam ahhoz, a díjazásomat felajánljam. Úgy vélem mindenki megérdemel egy esélyt. Egyébként korábban bokszoltam az európai bajnoki címért egy ukrán lánnyal Szegeden, akinek az egész stábjával nagyon jó baráti viszonyt alakítottunk ki,

és mindenképpen szeretnék az ukrajnai menekülteknek is segíteni valamilyen módon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.