Gazdaság

Hárommilliárdból bővíti termelési kapacitását egy makói kandallógyártó cég

Hárommilliárdból bővíti termelési kapacitását egy makói kandallógyártó cég

2022. március 20., vasárnap
Hárommilliárdból bővíti termelési kapacitását egy makói kandallógyártó cég

Hárommilliárd forintos beruházással, európai uniós támogatással 75 százalékkal növeli termelési kapacitását a kandallókat gyártó makói Váll-Ker Kft. - tájékoztatta a cég az MTI-t.

A Magyar multi program keretében megvalósuló fejlesztésből 1,515 milliárd forintot uniós támogatás fedez. A magyar tulajdonú Váll-Ker Kft. fő tevékenysége a fatüzelésű fémkandallók, tűzterek gyártása, de az 1992-es alapítású cég pellet, illetve pellet-fa vegyes tüzelésű kandallókat, grillkészüléket, kerti kemencéket is készít, értékesít. A 90 százalék feletti hatékonysággal működő kandallók egyre szigorúbb károsanyag-kibocsátási normáknak felelnek meg.

A tíz éve saját fejlesztőbázist kialakító vállalkozás 98 százalékban exportra szállít, termékei eljutnak Európa minden országába.

A cég tavaly 35 ezer kandallót gyártott le, árbevételét ezzel 40 százalékkal növelve a 2020-as 4,3 milliárd forinthoz képest. A vállalkozás megrendelésállománya az idei évre 49 ezer darabra emelkedett. A cég kulcsberendezésein hetente hét nap, három műszakban folyik a termelés.

A fejlesztés részeként épülő 5300 négyzetméteres, ipar 4.0 megoldásokat alkalmazó csarnokban a cég a kandallógyártás valamennyi műveletét egy helyen tudja majd megvalósítani. A vállalkozás üzembe állít három új lézervágógépet kamerás alkatrész-felismerővel, emellett négy új hegesztőrobot cella kerül a csarnokba, két automatizált festőrészleget alakítanak ki a hozzájuk tartozó alkatrészmosó-berendezésekkel, az anyagmozgatást pedig önjáró robotok végzik majd. Az új csarnok 30 ezer új kandalló gyártására lesz alkalmas, a beruházás nyomán a vállalkozás 250-nel növeli foglalkoztatotti létszámát. A gyártócsarnok kivitelezője a hódmezővásárhelyi székhelyű Bodrogi Bau Kft.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Váll-ker Kft. 2020-ban 7,1 millió forint adózott eredményt ért el, ami mintegy 48 százaléka volt a megelőző évinek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.