Hírzóna

Börtön járhat érte, ha valaki itthonról menne önkéntes katonának Ukrajnába

Börtön járhat érte, ha valaki itthonról menne önkéntes katonának Ukrajnába

2022. március 8., kedd
Börtön járhat érte, ha valaki itthonról menne önkéntes katonának Ukrajnába

Habár Ukrajna várja a háborúba az önkéntes katonákat - és több ország, például Nagy-Britannia él is ezzel -, több ország egyértelműen megtiltja a háborúban való önkéntes részvételt. Magyarország is köztük van.

A magyar Btk. tiltott toborzásként rögzíti azt a jogszabályt, mely szerint az idegen fegyveres erőkhöz való csatlakozás és erre való toborzás büntethető. Azt korábban a Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette.

A törvény szerint egytől öt év terjedő szabadságvesztéssel sújtható az, aki ,,szövetséges fegyveres erőn kívüli, nemzetközi vagy nem nemzetközi fegyveres összeütközésben részt vevő idegen fegyveres szervezetbe önként belép, erre ajánlkozik, vagy ilyen fegyveres szervezetben kiképzésen vesz részt”.

Jelenleg egy Angliában élő magyarról számolt be eddig a nemzetközi sajtó, aki önként megy harcolni Ukrajnába. Azonban Boris Johnson brit miniszterelnök korábban figyelmeztetett, hogy aki harcolni megy, az a törvények ellen vét, és később terrorizmus bűntettével is vádat emelhetnek ellene.

Csehországban csak az államfő, mint a hadsereg főparancsnoka adhat engedélyt az önkéntes katonai részvételben, ami meg is történt, mivel több százan jelentkeztek.

Oroszország korábban arra figyelmeztett: aki nyugatról érkezik ,,zsoldosként", azt nem fogják megilleti a nemzetközi humanitárius-jogok, azon belül is a hadifogoly-státusz, ha bármelyiküket is elkapják.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint hazánkban egyáltalán nem jellemző az efféle törvénysértés: 2013 óta három bűncselekményt regisztrálták tiltott toborzás vádja miatt.

(via Mandiner, HVG)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.