Közélet

Áder János szerint még nem késő megmenteni a Földet

Áder János szerint még nem késő megmenteni a Földet

2022. március 22., kedd
Áder János szerint még nem késő megmenteni a Földet

Az államfő úgy látja, a környezet érdekében az embereknek világszerte változtatniuk kell a mindennapi szokásaikon

Áder János a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium diákjainak arról beszélt, hogy a víz jelentőségéről a háborús fenyegetés közepette sem szabad megfeledkezni. Magyarországtól eltérően a világ nagy részén nincs korlátlan vízellátás, csaknem 2,5 milliárd embernek még mindig nem jut megfelelő minőségű és mennyiségű víz a napi tisztálkodáshoz, ráadásul a szennyvizek 80 százaléka tisztítatlanul kerül a természetbe. A vízben terjedő betegségek évente 6-8 millió ember halálát okozzák - tette hozzá.

Az államfő szerint a környezeti kihívások nem fognak mérséklődni, sőt az élelmiszer- és az energiaellátás is veszélybe kerülhet, ha semmi nem változik rövid időn belül. Hiába ért véget a járvány, azóta jelentős mértékben drágul az áram, a gáz, az olaj, a szén. Az infláció világszerte 30 éves csúcsot dönt, az éhezők száma ugrásszerűen nő, miközben az erőforrások szűkülése ellenére az emberiség fogyasztása 1,7-szeresen múlja felül a Föld erőforrásait.

Már rövid távon súlyos következményekkel járhat, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt a gabonatermelés jelentős része kiesik idén a világpiacról.

Hozzátette, hogy a kialakult helyzet a menekültek ellátását is fenyegeti, hiszen az ENSZ a humanitárius akcióihoz szükséges gabonát eddig 85 százalékban a két háborúban álló országból szerezte be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.