Róna Péter a közös ellenzék államfőjelöltje

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hatpárti ellenzék a 79 éves jogász-közgazdászt állítja fel Novák Katalin kihívójának. Az Oxfordi Egyetem oktatója el is fogadta a felkérést.

Márki-Zay Péter korábban egy metodista lelkészt, Iványi Gábort javasolt államfőjelöltnek, akivel elméletileg már konzultált is ügyben. A Jobbik azonban nem állt be mögé, így hamar kiesett a pixisből.

Róna Péter neve már korábban is felmerült a baloldallal kapcsolatosan: 2014-ben az Együtt őt javasolta miniszterelnök-jelöltnek, ugyanakkor a közgazdász szerint konkrét felkérésről sosem volt szó, csak informálisan merült fel a lehetőség.

Mint az Egységben Magyarországért közleményében Márki-Zay Péter mondta: ,,Tisztában vagyunk vele, hogy a mai parlamenti viszonyok között a Fidesz könnyen megszavazza saját jelöltjét, Novák Katalint. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy az államfői tisztségre is alternatívát mutassunk.”

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje korábban huszadrangúnak gondolta az államfő kérdését, a Partizánnak úgy nyilatkozott nemrég, hogy szerinte az lenne a legjobb, ha az állampolgárok dönthetnének a köztársasági elnök személyéről.

Szanyi Tibor pártja, az ISZOMM egyébként a Neoton Família énekesét, Pál Évát, a Mi Hazánk Mozgalom pedig Popély Gyula történészt szeretné államfőnek. Ahhoz, hogy valaki felkerülhessen az államfői szavazólistára, a képviselők egyötödének az ajánlására van szükség, ami 40 aláírást jelent.

Mindennek ugyanakkor különösebb súlya nincs, mivel a Fidesz kétharmados parlamenti többségével igen valószínű, hogy könnyen megválasztják március 10-én Novák Katalint Áder János utódjának. A hatpárti ellenzék szempontjából azonban szimbolikus jelentőségű, hogy a jelöltek – így Róna Péter is – 15 percet beszélhet a jelöltsége okán a Parlament előtt.

(via Telex)

Előző sztori

DÉLI SZÓ – Szeged – 2022.02.11.

KÉPGALÉRIA!
Következő sztori

Ki így, ki úgy mondja el: Szeretlek!