Közélet

Országosan egyedülálló hallgatói sikerességet támogató program indul a Szegedi Tudományegyetemen

Országosan egyedülálló hallgatói sikerességet támogató program indul a Szegedi Tudományegyetemen

2022. február 10., csütörtök
Országosan egyedülálló hallgatói sikerességet támogató program indul a Szegedi Tudományegyetemen

A modellváltás finanszírozási forrásait és rugalmas keretrendszerét kihasználó együttműködés célja a Szegedi Tudományegyetem kiválóságának és versenyképességének további növelése, a régió legjobb, leghallgatóbarátabb intézményi státuszának megerősítése, a hallgatói jólét és sikeresség támogatása.

A megállapodás négy fő eleme támogatja a modellváltás céljaként megfogalmazott, a gazdaság igényeire nyitottabb, a vállalatokkal szorosabban és hatékonyabban együttműködő, minőség- és teljesítményelvű, a hallgatói igényeket figyelembe vevő egyetemi szabályrendszer kialakítását.

1) A Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány 2022. év folyamán 200 millió forint kiegészítő forrást biztosít a hallgatói lakhatási és sikerességi ösztöndíjak bővítéséhez, ezért a hallgatói lakhatási feltételek javítását célzó támogatási programok és sikerességi ösztöndíjak bővítésének biztosítása érdekében felkéri az SZTE Hallgatói Önkormányzatát a szükséges intézkedések megtételére.

2) A Szegedi Tudományegyetem eltörli a jelentős hallgatói terhet jelentő térítési díjakat. A hallgatók támogatásával a Szegedi Tudományegyetem felülvizsgálja a diákjai által fizetendő díjakról és térítésekről, valamint a részükre nyújtható egyes támogatásokról szóló szabályzatát. Megszűnnek a késedelmes ügyintézési díjak és a tanulmányi kötelezettség teljesítésével kapcsolatos díjak (pl. kredittúllépés, tárgy újrafelvétel, utóvizsgadíj stb.) Azaz a Szegedi Tudományegyetemen a jövőben, más hazai felsőoktatási intézménnyel ellentétben, a hallgatóknak semmilyen plusz kiadással nem kell számolniuk tanulmányaik során.

3) Módosul az SZTE Kollégiumi Szabályzata. A kialakítandó tagkollégiumi rendszer lehetővé teszi a hallgatók kollégiumok közti könnyebb átjelentkezését, és hatékonyabb működtetést biztosít. A Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány felkéri a Szegedi Tudományegyetem vezetését további, a hallgatói lakhatást javító intézkedések meghozatalára, kollégiumi felújítási program indítására, új kollégiumi férőhelyek kialakítására, bérlésére. 

4) Az SZTE Tanulmányi és vizsgaszabályzatának felülvizsgálata. Ennek várható hatására bekerülnek a távolléti oktatás hallgatók által elismert eredményei a nappali oktatásba, korszerűsödik a kreditátvitel, azaz egyszerűsödik a hallgatók EUGLOH Európai Egyetemi Szövetségben vagy a Coursera for SZTE programban teljesített kurzusainak tanulmányokba való beszámítása. Intézkedéseket hoznak a szakok közti átjárhatóság növelésére, és tovább bővítik a lemorzsolódást csökkentő intézkedéseket a hallgatók által előterjesztett igények alapján a kurzusfelvétel előfeltétel-rendszerének felülvizsgálatával.

A megállapodás értelmében az intézkedéseket már a 2022–2023-as tanévben bevezetik, a most felvételiző hallgatók azonnal részesülhetnek ezekben a kedvezményekben, támogatásokban, és érezhetik a fejlesztések hatásait.

via SZTE

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.