Oroszország csütörtök hajnalban támadást indított Ukrajna ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
szerző: Zádori Bencefebruár 24. - 20:10

Az oroszok elfoglalták a csernobili atomerőművet

Az Ukrajnai Pravdának az ukrán elnöki hivatal vezetője, Mihajlo Podoliak úgy nyilatkozott, hogy heves küzdelem után elveszítették az atomerőmű feletti ellenőrzést. Az atomerőmű és a nukleáris hulladéktároló állapota ismeretlen.

A városon átívelő harckocsikról videók is készültek, ezek eredetiségét azóta a BBC is megerősítette.

Eközben Szentpéterváron háborúellenes tüntetőket vonszolnak el a rendőrök:

(via Telex)

szerző: Zádori Bencefebruár 24. - 19:27

Hosszabbított nyitvatartás a lónyai és a barabási közúti határátkelőhelyeken

A két magyar-ukrán viszonylatú határátkelőhelyen már ma este 23 óráig biztosítják a folyamatos határátlépést – írja a police.hu.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a Lónya-Harangláb és Barabás-Kaszony települések közötti közúti határátkelőhelyek 2022. február 24-től reggel 7 órától este 23 óráig vehetők igénybe határátlépésre, előreláthatólag 2022. február 28-ig.

A rendőrség weboldalán a Határinfó menüpontban megtalálják az aktuális, folyamatosan frissülő információkat.

A rendőrség honlapja szerint csütörtökön kora este valamennyi ukrán-magyar határátkelőnél legalább egy órás várakozási idő alakult ki a Magyarország felé tartó gépjárműforgalomban. Az MTI tudósítója a magyar-ukrán határszakaszon Beregsuránynál azt tapasztalta: sokan gyalogosok lépik át a határt.

szerző: Kardos Dánielfebruár 24. - 18:04

Az orosz csapatok Csernobilban vannak

Az Ukrajnára támadó orosz csapatok benyomultak a csernobili atomerőmű övezetébe Fehéroroszország felől – jelentette csütörtökön az UNIAN hírügynökség Anton Herascsenkóra, a belügyminiszter tanácsadójára hivatkozva.

Herascsenko azt írta a Facebookon, hogy a veszélyes radioaktív hulladékok tárolóját őrző nemzeti gárdisták makacsul ellenállnak, de

ha a tüzérségi támadások miatt megsérül a hulladéktároló, akkor radioaktív porfelhő boríthatja be Ukrajna, Fehéroroszország és európai uniós tagállamok területét.

Közben az odesszai kormányzóság sajtószolgálata közölte, hogy a dél-ukrajnai megye pogyilszki járásában 22-re nőtt az orosz támadások következtében elhunytak száma, akiknek a fele nő. A Védelmi Stratégiák Központja nevű ukrán elemzőintézet jelentést készített az Ukrajinszka Pravda című lapnak a kijevi idő szerint délután két óráig feljegyzett harci eseményekről:

Oroszország már hét repülőgépet, négy helikoptert, több mint tíz páncélozott járművet és körülbelül száz katonát veszített, elfoglalta a Krím félszigettel szomszédos, dél-ukrajnai Herszon megyében Henicseszk és Nova Kahovka településeket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnali ötkor mondott beszédet, ezt követően az orosz szárazföldi erők a légierő támogatásával megkezdték Ukrajna invázióját. Több mint 60 katonai infrastrukturális létesítményt támadtak Ukrajna-szerte. Több mint harminc Kalibr típusú cirkálórakétát lőttek ki.

Orosz csapatok páncélosokkal és egyéb haditechnikával megsértették Fehéroroszország és Oroszország felől az ukrán államhatárt Csernyihiv, Szumi, Luhanszk, Harkov, Zsitomir, Kijev és Herszon megyékben.

Az agresszor csapatok erőfeszítései jelenleg főként a kelet-ukrajnai Harkiv irányába összpontosulnak. Kísérlet folyik a körülzárására. A fegyveres erők a nemzeti gárdával együtt igyekeznek visszaverni a támadást

– áll a jelentésben. Az elemzők szerint a Herszon megyei támadóműveletben az orosz csapatoknak az a feladata, hogy helyreállítsák a Krím vízellátását az észak-krími csatornán keresztül.

Nem mindenhol tudnak előre törni

Csernyihiv megyében az ukrán fegyveres erők megállították az orosz csapatok előrenyomulását. Keleten, Szumi és Harkiv megyékben 10-20 kilométert nyomultak be az oroszok Ukrajna területére, ahol az ukrán erők szintén sikeresen megfékezték őket. Az orosz támadók egészen közel kerültek Harkiv városához, ahol azonban komoly veszteségeket szenvedtek: a Nemzeti Gárda katonái négy orosz harckocsit semmisítettek meg.

Továbbá a Fekete-tengeren a Krímtől nyugatra, a román partokhoz közeli Kígyó-szigetet megkísérelték megszállni, délután egy órakor az ukrán erők visszaverték a támadást.

Az ukrán egyesített erők sajtószolgálata jelentette, hogy Donyeck megyében, Mariupoltól északra, Piscsevik településnél Nyugatról kapott NLAW típusú páncéltörővel kilőttek három ellenséges harckocsit.

Szüntelenül támadnak

Az Azovi-tenger partján fekvő, Donyeck megyei Mariupolt a támadók rakéta-sorozatvetőkkel lövik, egyelőre nem kíséreltek meg behatolást a városba. A fővárostól, Kijevtől északra fekvő területeket, beleértve Hosztomel városát, helikopterekkel támadják.

A rendelkezésre álló információk szerint az ukrán fegyveres erőknek, beleértve a határőrséget, negyven halálos áldozatuk és több sebesültjük van. Károk keletkeztek katonai és polgári infrastrukturális létesítményekben egyaránt, valamit többszintes épületekben is.

– közölték a szakértők. Egyelőre nem tudni hogy a Luhanszk megyei Scsasztya település éppen kinek a kezén van. A térségben az orosz csapatok nem hajlandók zöld folyosót nyitni, hogy a nőket és a gyermekeket elszállíthassák a megszállt területekről.

Az orosz invázió jelenlegi szakaszának fő feladata Kijev és egész Herszon megye, valamint Mariupol elfoglalása lehet. Egyúttal az orosz csapatok pánikot próbálnak kelteni Ukrajna kapitulálása érdekében.


MTI / Kiemelt képünk illusztráció!

szerző: Kardos Dánielfebruár 24. - 17:34

Az oroszok már 74 ukrán katonai objektumot számoltak fel

Az Ukrajna ellen elkezdett offenzíva első napján, csütörtökön az ukrán katonai infrastruktúra 74 földi objektumának megsemmisítéséről számolt be az orosz védelmi tárca.

Ezek között 11 katonai reptér, három harcálláspont, egy haditengerészeti bázis, 18 SZ-300-as és Buk légvédelmi rakétarendszerhez tartozó lokátorállomás szerepelt. A tárca szerint az orosz erők egy harci helikopter és négy Bayraktar TB-2-es csapásmérő drónt is lelőttek.

szerző: Kardos Dánielfebruár 24. - 17:31

A Baptista Szeretetszolgálat és az Ökomenikus Segélyszervezet is támogatja az ukrán válság áldozatait

A Baptista Szeretetszolgálat felkészül a Nyugat-Ukrajnába érkező belső menekültek ellátására az ukrán határ térségében és készen áll az ukrajnai segítségnyújtásra is, valamint megerősíti beregszászi központját az Ökumenikus Segélyszervezet, és további koordinációs pontok nyitását is tervezi.

A Baptista Szeretetszolgálat közölte csütörtök délután, hogy a nap folyamán tartós élelmiszereket, konzerveket, bébiételeket, ivóvizet, alapvető higiéniai termékeket és téli ruházatot csoportosítottak át a dunántúli logisztikai központjukból a mátészalkai raktárbázisukba. Emellett felmérték a térségben lévő szociális és oktatási intézményeik menekülteket befogadó kapacitását, és készültségbe helyeztek egy speciális egészségügyi mentőcsapatot

A tájékoztatásuk szerint kapcsolatba léptek az ukrán partnereikkel, hogy segíteni tudjanak a kritikus körülmények között élő embereknek. Felvették a kapcsolatot a Baptista Világszövetség washingtoni irodájával és az ukrán baptista vezetőkkel is tárgyalnak az együttműködésről.

A Baptista Szeretetszolgálat emellett 3,5 millió forint gyorssegélyt juttat el kárpátaljai partnereihez és adománygyűjtést hirdet a háború miatt kritikus helyzetbe került emberek megsegítésére

Az 1355-ös baptista adományvonalon hívásonként 300 forinttal lehet támogatni az ukrajnai háború érintettjeit. Banki átutalással az UniCredit Bank 10918001-55555555-55555555-os folyószámláján, a közlemény rovatban az “Ukrajna” szót feltüntetve várják a felajánlásokat.

Gáncs Kristóf, az Ökomenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója elmondta: fontos, hogy kollégáik biztonságban legyenek, ezért elsőként Lembergben nyitnak koordinációs pontot, és budapesti egységüket is megerősítik.

Továbbá hangsúlyozta, hogy csaknem két és fél évtizede vannak a térségben, így rendelkeznek tapasztalattal – a 2014-es fegyveres konfliktus során is hajtottak végre humanitárius akciókat.

Elsősorban élelmezésben, gyógyszerellátásban, a gyermekek, családok speciális igényeinek kielégítésében tudnak segíteni. Ha megindul a belső menekülthullám, akkor az elszállásolást is segítik majd.

Azt kérte, minél többen csatlakozzanak az összefogáshoz: a 1353-as adományvonal hívásával segítsenek 250 forinttal, illetve adakozzanak a www.segelyszervezet.hu oldalon keresztül.

szerző: Kardos Dánielfebruár 24. - 16:37

Folyamatosan érkeznek a honvédségi csapatok a keleti országrészbe

A Magyar Honvédség alakulatai folyamatosan érkeznek a keleti országrészbe – közölte a Magyar Honvédség parancsnoka csütörtökön Hajdúhadházon, miután a debreceni 5. számú Bocskai Lövészdandár Gyakorló- és Lőterén megtekintette a már megérkezett egységeket.

Ruszin-Szendi Romulusz a helyszínen újságíróknak azt mondta, hogy az átcsoportosításnak kettős célja van:

  • Abban az esetben, ha humanitárius segítségnyújtásra van szükség, tudják támogatni a belügyi erőket a migránshullám kezelésében.     
  • Másrészt fel kell készülni a legrosszabbra: fegyveres csoportok átsodródása esetén a Magyar Honvédségnek késznek és képesnek kell lennie, hogy a magyar emberek biztonságát szavatolja
szerző: Kardos Dánielfebruár 24. - 15:55

A Magyarországi Református Egyház is adománygyűjtésbe kezd

Korábban megírtuk, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az Ukrajnában bajbajutottak segítésére szervezett gyűjtést, most pedig a Magyarországi Református Egyház (MRE) szeretetszolgálata közölte: ők is segítik az ukrán válság áldozatait, élelmiszerszállítmánnyal és adománygyűjtéssel.

A református egyház MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleménye szerint kora reggel 800 kilogrammnyi élelmiszersegély-szállítmányt indított útnak az ukrán-magyar határ felé. A szervezet ezzel párhuzamosan országos adománygyűjtésbe kezdett a rászorulók megsegítésére.

Közölték azt is: Balog Zoltán püspök, az MRE zsinatának lelkészi elnöke és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke folyamatosan kapcsolatot tart Zán Fábián Sándorral, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspökével. Az egyházi vezetők biztosították a helyi közösséget, hogy amiben tudnak, segítenek.

Imáikban hordozzák őket és valamennyi, a fegyveres konfliktustól szenvedő embert, egyben közös imádságra buzdítottak a mielőbbi békéért.

A 1358-as adományvonalon hívásonként 500 forinttal lehet hozzájárulni a humanitárius munkához. Emellett a https://adomany.jobbadni.hu/kampanyok/38 oldalon is várják a felajánlásokat. Akik közvetlen utalással segítenének, a
CIB 10702019-85008898-51100005-as folyószámlára küldhetnek adományt, a közlemény rovatba a “Nemzeti Összefogás”-t írva.

szerző: Kardos Dánielfebruár 24. - 14:41

Az orosz csapatok benyomultak Kijev megyébe, lezuhant az ukrán légierő egyik gépe

Orosz csapatok betörtek az államhatáron Fehéroroszország felől Kijev megyébe – közölte csütörtökön az ukrán határőrszolgálat, továbbá az UNIAN hírügynökség jelentette, hogy Kijev megyében lezuhant az ukrán légierő egyik AN-26-os gépe. A repülőgépen 14-en voltak, közülük öten életüket vesztették.

Helikoptereket és rakétavetőket is bevetnek az oroszok

A Szuszpilne hírportál közben arról számolt be, hogy a hatóságok lezárják a fővárosba, Kijevbe bevezető utakat. Kifelé szabad a forgalom a fővárosból. A határőrség közleménye szerint Kijev megyében a határőrök az ukrán katonákkal együtt “harcba bocsátkoztak az orosz betolakodókkal”. A Kijev megyei Hosztomel települést – ahol az Antonov állami repülőgépgyár reptere van –

helikopterekről lövik az oroszok, egyes források szerint deszant alakulatokat vetettek be a reptér elfoglalására.

Anton Herascsenko, a belügyminiszter tanácsadója úgy tudja, hogy három, támadó helikoptert az ukrán légvédelem semlegesített.

A szintén Fehéroroszországgal határos Zsitomir megyében Grad rakéta-sorozatvetőkkel lőtték az ottani határőrök laktanyáját. Az ukrán határőrség közölte, hogy a határmenti egységeket a helyzettől függően tartalék pozíciókba csoportosítják át a fegyveres erőkkel és a nemzeti gárdával együttműködésben.  

Nem mindenhol járnak sikerrel

A vezérkari főnökség jelentése szerint Csernyihiv megyénél sikerült megfékezi az orosz csapatok benyomulását Ukrajnába. Ugyanakkor – az UNIAN hírügynökség szerint – súlyos harcok dúlnak Harkiv megye, valamint a Donyec-medence térségében. 

Az ukrán hadsereg kora délután azt közölte, hogy Oroszország eddig több mint harminc csapást mért ukrajnai polgári és katonai infrastrukturális létesítményekre.  

Az ukrán szárazföldi erők azt közölték, hogy az ukrán 93-as gépesített dandár tagjai foglyul ejtettek két orosz katonát a Donyec-medencében. 

szerző: Kardos Dánielfebruár 24. - 14:25

A Kárpátaljára érkező menekülteknek segít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A szervezet segítő akciót indít a kárpátaljai területekre érkező menekültek támogatására – közölték csütörtökön az MTI-vel. Egyúttal felkészítik a kelet-magyarországi térségben működő intézményeiket és önkéntes szervezeteiket az Ukrajnát ért támadás nyomán Magyarországra érkező emberek megsegítésére, szükség esetén befogadására.
    

Kiemelték, hogy a beregszászi járásban működő Máltai Szeretetszolgálaton keresztül támogatást nyújtanak a településekre érkező családoknak;

fokozott figyelmet fordítanak a gyermekek, az idősek, a betegek és a fogyatékos emberek támogatására. A máltai szervezet kifejezetten a speciális igényű menekültek megsegítésére is készül.

A szeretetszolgálat az Ukrajnában kialakult válsághelyzetre tekintettel meghirdetett humanitárius akcióinak támogatására gyűjtést indít. Aki segíteni szeretne, az a 11784009-20200776 számú számlára indított átutalással, az adomanyozz.hu oldalon indított online befizetéssel vagy a 1350-es adományvonalon hívásonként 250 forinttal segíthet.

szerző: Kardos Dánielfebruár 24. - 14:13

Órák kérdése, és megérkezhetnek a magyar határátkelőkhöz a Belső-Ukrajnából menekülők

A közmédia tudósítója a záhonyi határátkelőről bejelentkezve azt mondta, a rendőrség tájékoztatása szerint több órát is várakozniuk kell a Magyarország irányába érkezőknek, de a nagyobb magyar határátkelőhelyeken egyelőre ez nem látható.

Ennek oka, hogy a torlódás az ukrán oldalon jelentkezik, az pedig több száz méterre van a magyarországi határátkelőhelytől. Ha az ukrán oldalon feltorlódik a kocsisor, abból itt sokat nem lehet érezni – mondta, hozzátéve, az ukrán hatóság “csöpögtetve” engedi át az autósokat.

A tudósító szerint Kijevből több mint tíz óra az út a magyar határig, ezért úgy kell számolni, hogy később lehet majd a érezni a tömeget az ukrán-magyar határon.

Sajtóhírek szerint rakétatámadás ért két nem olyan távoli nagyvárost, Ivano-Frankivszkot, ami 250 kilométerre van Nyíregyházától és Lemberget (Lvivet), ami 350 kilométerre van. A tudósító szerint nem feltétlenül indít el menekültáradatot a támadás, “de benne van a pakliban”.

A police.hu adatai szerint a barabási, a beregsurányi, a lónyai határátkelőhelyeken a belépő személyforgalomban egy óra a várakozási idő, Tiszabecsen két óra, Záhonynál pedig a belépő személy- és autóbuszos forgalomban egy-egy órát kell várni az átkelésre.

szerző: Zádori Bencefebruár 24. - 14:06

Magyarország elítéli az orosz katonai fellépést

Orbán Viktor miniszterelnök a nemzetbiztonsági operatív törzs üléséről számolt be legfrissebb videójában, melyben egyértelműen az Európai Unió és a NATO álláspontja mellett kiállva elítélte Oroszország katonai fellépését.

A miniszterelnök kijelentette: Magyarországnak ki kell maradnia a konfliktusból, ennélfogva a baloldal minden javaslata elfogadhatatlan. Azt is leszögezte, hogy a kormány elítéli Oroszország lépését.

A konfliktus miatt vélhetően megnő a menekültstátusz kérelmezési szándékkal érkezők száma Ukrajna felől, az ő fogadásukra a magyar hatóságok Orbán szerint készen állnak.

Bár a háborúban semmilyen formában nem kíván részt venni Magyarország – ,,erről szó sem lehet” a kormányfő szerint -, humanitárius segítséget nyújtani fognak, ha szükség van rá.

szerző: Kardos Dánielfebruár 24. - 13:10

Pénteken rendkívüli tanácskozást tartanak a NATO-tagállamok vezetői

Rendkívüli tanácskozást tartanak videokonferencia keretében pénteken a NATO-tagállamok vezetői az Észak-atlanti Szerződés negyedik cikkelye alapján az Ukrajnát ért orosz támadás miatt – jelentette be csütörtök déli sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

A hivatkozott cikk szerint a NATO-tagországok tanácskoznak egymással, valahányszor bármelyikük véleménye szerint a tagországok egyikének területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti. A főtitkár hangoztatta:

Kontinensünk békéje megtört, mert Oroszország meglépte azt, amire már hónapok óta felhívtuk a figyelmet. Ez egy szándékos, hidegvérű és régóta tervezett invázió. Moszkva erőszakkal próbálja újraírni a történelmet.

Hozzátette: a NATO tovább erősíti csapatait a szövetség keleti szárnyán, még több haderőt küld a térségbe.

A NATO döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács csütörtöki sajtóközleményében arról tájékoztatott, hogy a szövetségesek védekező szárazföldi, tengeri és légi erőket telepítenek a keleti régióba.

Megnöveltük készenléti kapacitásainkat, hogy minden rendkívüli helyzetre reagálni tudjunk

– áll a közleményben. A nyilatkozat felszólítja Oroszországot, hogy “térjen le az erőszak és az agresszió útjáról, máskülönben Moszkvának teljes felelősséget kell vállalnia tettei következményeiért”.

Az Európai Tanács is elítéli az orosz agressziót

Az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács, a tagok csütörtök esti rendkívüli egyeztetését megelőző sajtóközleményében, elítélte Oroszország “példátlan katonai agresszióját” Ukrajna ellen. Az uniós szervezet elítélte továbbá Fehéroroszország részvételét is a beavatkozásban, és nemzetközi kötelezettségei betartására szólította fel a minszki vezetést.  

Követeljük, hogy Oroszország azonnal hagyjon fel a katonai akciókkal, feltétel nélkül vonja ki minden haderejét és katonai felszerelését Ukrajna teljes területéről, és teljes mértékben tartsa tiszteletben az ország területi integritását, szuverenitását és függetlenségét. Az erő és a kényszer ilyen jellegű alkalmazásának nincs helye a 21. századba

– hívták fel a figyelmet az Európai Tanács tagjai. A sajtóközlemény szerint a tagállamok vezetői rendkívüli tanácskozásukon “elvben megállapodnak az Oroszország elleni további intézkedésekről, amelyek és súlyos következményekkel járnak majd Moszkva számára”.

szerző: Hírszerkesztőfebruár 24. - 12:24

Dömötör Csaba: a baloldali vezetők magyar katonákat küldenének a hadszíntérre

Az államtitkár szerint a baloldal úgy állna ki Ukrajna mellett, hogy fegyvereket szállítanának az országba és magyar katonákat küldenének az ukrán hadszíntérre.

Dömötör elmondja: a Városházára is felvonták az ukrán lobogót, de ebben a helyzetben a magyar zászlót kell a legmagasabbra húzni. A kormány álláspontja szerint a béke a legfontosabb, amellett kellene kiállni és a legfontosabb magyar érdek pedig, hogy kimaradjunk a konfliktusból. Ezekben az időkben Magyarországnak

Erős vezetőre, higgadt mérlegelésre, de semmiképpen sem felelőtlen és a magyarok biztonságát veszélyeztető baloldali nyilatkozatokra van szüksége

szerző: Kardos Dánielfebruár 24. - 11:50

Szijjártó: A háború nem megoldás!

A háború nem megoldás, a háború szenvedést hoz, a háború a lehető legrosszabb forgatókönyv – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bahreinben.

Magyarországot súlyos aggodalommal tölti el mindaz, ami Ukrajnában történik:

aggódunk a fejlemények miatt, kiállunk Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett

– jelentette ki a tárcavezető  a Bahreinben folytatott tárgyalásai után tartott sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta: szomszédos országként számunkra különösen fontos, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborús konfliktusból. Meg kell védenünk Magyarországot, meg kell védenünk a magyar emberek biztonságát – jelentette ki.

Vannak olyan kezdeményezések, amelyek általában a politika bal oldaláról érkeznek, amelyek azt próbálják elérni, hogy Magyarország akár fegyverzettel, felszereléssel vagy katonákkal szálljon bele ebbe a konfliktusba.

Tette hozzá mondanivalójához Szijjártó Péter. Szerinte ezt rendkívül felelőtlen, és azt mondta, a kormány ezeket nem támogatja és nem tesz ilyet, mert meg kell védenünk magunkat attól, hogy belesodródjunk ebbe és nem is engedjük, hogy bárki belesodorja Magyarországot, a magyar embereket bármilyen háborús konfliktusba.

szerző: Zádori Bencefebruár 24. - 11:33

Orbán Viktor összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzset

Orbán Viktor miniszterelnök az ukrajnai katonai műveletek miatt csütörtök délelőtt fél 11-re összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzs ülését a Karmelita kolostorba – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Az ülésen Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Pintér Sándor és Varga Mihály miniszterelnök-helyettesek, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka, Kovács József nemzeti információs államtitkár valamint a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői vesznek részt – mondta a sajtófőnök.

szerző: Zádori Bencefebruár 24. - 11:28

Márki-Zay szerint itt a pillanat, hogy az oroszokat szankcionálja Magyarország is

Az egységes ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint tegnap Orbán még azért kritizálta az ellenzéket, mert az kiállt a NATO álláspontja mellett. Mára azonban már ő is kiállt.

Hódmezővásárhely polgármester rendkívüli online sajtótájékoztatójában arról beszélt, hogy Orbán ,,megbízhatatlan szövetségese az Európai Uniónak”, illetve ,,többször is elárulta Magyarországot”. Ezt az IIB teljes mentességgel betelepített bankjával, a Paks 2 beruházással indokolta többek között – utóbbit szerinte azonnal fel kellene függeszteni.

A bejelentkezésében ismertette az ellenzék álláspontját, mely szerint kiállnak Ukrajna mellett – ma reggel Szijjártó Péter külügyminiszter hasonlóan nyilatkozott. Kiemelte: ma este 7 órára tüntetést szervez az Orosz Nagykövetség elé.

szerző: Kardos Dánielfebruár 24. - 10:11

Tömegek indultak el Kárpátalján a határátkelőkhöz és a közelükben lévő benzinkutakhoz

Szemtanúk beszámolói szerint óriási sorok alakultak ki a kárpátaljai határátkelőknél és a közelükben található benzinkutaknál.

A Kárpátalja.ma portál csütörtök délelőtti beszámolója szerint az országban kialakult helyzet miatt az emberek megrohamozták a boltokat és a benzinkutakat, a bevezetett hadiállapot miatt pedig többen elindultak Magyarország irányába.

Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója a megyei állami közigazgatási hivatal honlapján közölte, hogy megerősítették a kritikus infrastruktúra védelmét, menekültek befogadására készül a megye.

Minden tanintézmény távoktatásra tért át. A hágókon ellenőrzőpontokat állítottak fel mind a kilépő, mind pedig a belépő forgalmat kontrollálják. A megyei vezető nyugalomra szólította fel a lakosságot.

Mindeközben Kijevből is tömegesen kezdtek el kivonulni az ott élők. Erről lentebb láthatnak egy légifelvételt:

szerző: Kardos Dánielfebruár 24. - 09:34

Térképen láthatja a reggeli orosz rakétatámadások célpontjait

szerző: Kardos Dánielfebruár 24. - 09:30

Márki-Zay élesen bírálta Orbán Viktort az ukrán válsággal kapcsolatban

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje 1956-hoz hasonlította a mostani orosz-ukrán konfliktust. A magyar államfőt egyenesen „a Nyugat legnagyobb árulójának” nevezte.

Márki-Zay az utóbbi időben bővelkedik heves kijelentésekben, azonban az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban Orbán Viktorra tett megjegyzése talán túl erősre sikerült: szerinte a kormányfő nem hajlandó elítélni Putyin lépéseit, ugyanakkor, mint arról a SzegedMa korábban beszámolt, Magyarország teljes mértékben kiáll Ukrajna mellett.

szerző: Kardos Dánielfebruár 24. - 09:13

Halálos áldozatokról és sebesültekről számoltak be ukrán illetékesek

Az ukrán belügyminisztérium egy tisztségviselője szerint csütörtök reggel nyolcan meghaltak és kilencen megsebesültek az Ukrajnát ért orosz csapásokban.    

A Kijev környéki Brovari településen lévő katonai városban a légicsapások következtében tűz ütött ki több épületben, az előzetes információk szerint egy személy életét vesztette, hatan sérüléseket szenvedtek. A Donyeck megyei Mariupolban egy gyermek és három felnőtt sebesült meg.

Az illetékest a Reuters hírügynökség idézte. Az ukrán média szerint több polgári sebesültről is érkezett jelentés.

szerző: Kardos Dánielfebruár 24. - 08:52

Szijjártó: Magyarország kiáll Ukrajna mellett

Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter csütörtök reggel közösségi oldalán.

Szijjártó Péter élő bejelentkezésében azt mondta: Magyarország minden olyan szövetségesi egyeztetésnek részese és része lesz, amelyek a koordinált válaszreakció megadásáról szóló döntésekre vonatkoznak. A kormány legfontosabb feladata a magyar emberek biztonságának garantálása – hangsúlyozta a tárcavezető.

Oroszország támadást indított Ukrajna ellen csütörtökön, helyi idő szerint hajnali öt óra tájban, a fővárosból, Kijevből és több ukrán nagyvárosból számoltak be helybeliek arról, hogy robbanásokat hallottak.

Egyelőre katonai objektumokat támadnak

Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint legalább négy robbanás történt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban, erőteljes robbanás volt a déli országrészben lévő Odesszában, továbbá a keleti országrészben Harkivban és az Azovi-tenger partján fekvő Bergyanszkban. A nyugati országrészben Zsitomirból jelentettek robbanáskat. Közben a Donyec-medencei frontvonalon a szakadárok tüzérségi tűz alá vették az ukrán fegyveres erők állásait. A fővárosban, Kijevben a Boriszpil nemzetközi repülőtér felől, illetve a Dnyeper folyó balpartján lévő kerületekben hallottak helybéliek robbanást.

Az eddigi jelentések szerint katonai objektumokat és repülőtereket ért támadás. Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat szerint Kijevben lakóépületekben is keletkeztek károk, személyi sérülésekről nem érkezett hír.

Az ukrán határőrszolgálat azt közölte, hogy az orosz támadás Fehéroroszországból, Oroszországból és a Moszkva által önkényesen elcsatolt Krím-félszigetről indult. A határmenti ellenőrzőpontokat tüzérséggel, nehézfegyverekkel és kézi lőfegyverekkel támadták öt régióban, Luhanszk, Szumi, Harkiv, Csernyihiv és Zsitomir megyékben, valamint a Krím-félsziget felől.

Az ukrán államfő nyugalmat kér az emberektől

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben jelentette be, hogy bevezetik a hadiállapotot Ukrajnában. A bejelentést az elnök azután tette, hogy ülésre hívta össze az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsot (RNBO).

Reggel Putyin különleges katonai műveletet jelentett be a Donyec-medencében. Oroszország megtámadta katonai infrastruktúránkat és határőrségünket. Ukrajna számos városában robbanások hallatszottak. Ukrajna egész területén hadiállapotot vezetünk be

– fogalmazott az államfő, és hozzátette, hogy “egy perce” beszélt Joe Biden amerikai elnökkel és már megkezdték Ukrajna nemzetközi támogatásának előkészítését.

Zelenszkij arra kérte az embereket, hogy őrizzék meg a nyugalmukat és lehetőleg maradjanak otthon. Közölte, hogy ő maga, a kormány, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) és a fegyveres erők mindannyian teszik a dolgukat és ígéretet tett arra, hogy folyamatosan tájékoztatja a közvéleményt.

Kijevben élesedik a helyzet

Az ukrán főváros vezetése a Telegram üzenetküldő portálon közölte, hogy légi fenyegetést rögzítettek Kijevben. A városi adminisztráció arra kérte a kijevieket, hogy ha bekapcsolnak a szirénák, haladéktalanul menjenek az óvóhelyekre. Vitalij Klicsko kijevi polgármester az Ukrajinszka Pravda hírportálnak hozzátette:

jobb, ha most mindenki otthon marad, de aki aggódik, lemehet az óvóhelyre.

Ukrajna békét akar

Zelenszkij csütörtökre virradóan, még a támadás előtt közzétett videoüzenetében az Oroszországi Föderáció állampolgáraihoz fordult, feltéve nekik a kérdést, hogy akarnak-e háborút, mert – mint mondta – Ukrajna népe békét akar.

Ukrajna az Önök híreiben és Ukrajna a valóságban két teljesen különböző ország.  Azt mondják, hogy utáljuk az orosz kultúrát. Hogyan lehet utálni a kultúrát, bármilyen kultúrát? A szomszédok mindig kulturálisan gazdagítják egymást. Ez azonban nem teszi őket eggyé. Különbözőek vagyunk, de ez nem ok arra, hogy ellenségek legyünk

– hangoztatta Zelenszkij. Hangsúlyozta, hogy az ukránok maguk akarják meghatározni történelmüket “békésen, nyugodtan és őszintén”.

Hallgassatok meg bennünket! Ukrajna népe békét akar. Az ukrán kormány is, és ezért mindent megtesz, amit tud

– szögezte le az elnök. Kijelentette, hogy csakis Oroszország polgárain múlik, hogy ők akarnak-e háborút vagy sem.

Putyin nem válaszolt

Zelenszkij közölte, hogy csütörtökön újfent telefonmegbeszélést kezdeményezett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de nem kapott választ.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására.

Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.

MTI / Kiemelt kép: EyePress via AFP

Előző sztori

A kormány hat, gyors intézkedéssel segíti a kisbenzinkutakat

Következő sztori

Szijjártó: Magyarország kiáll Ukrajna mellett