Krimi

Nyomozás, házkutatás és milliárdos cégháló a momentumos Cseh Katalin körül

Nyomozás, házkutatás és milliárdos cégháló a momentumos Cseh Katalin körül

2022. február 9., szerda
Nyomozás, házkutatás és milliárdos cégháló a momentumos Cseh Katalin körül

"Egy szó sem igaz az egészből, a bíróságon találkozom majd azokkal, akik valótlan információkat terjesztenek rólam" – jelentette ki Cseh Katalin azt követően, hogy a sajtó kiderítette:

a hozzá, illetve a családjához köthető Pannónia Nyomda Kft. is tagja annak a cégcsoportnak, amely szisztematikusan összejátszva, gyanús körülmények között mintegy 4,8 milliárd forintnyi uniós pályázatot nyert el.

Az ügy pikantériája, hogy a momentumos politikus tavaly nyáron kezdte el perekkel fenyegetni a szerkesztőségeket, ám eddig nem indultak tömegesen helyreigazítási és személyiségi jogi eljárások.

Ez talán nem is véletlen, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói ugyanis a közelmúltban tovább bővítették a momentumos politikushoz is kapcsolható céghálót.

A NAV szerint egy cseh vállalkozás közbeiktatásával körbeszámlázás történhetett.

A hivatal kiderítette, hogy a Bergman and Mülstein sro. nevű cseh vállalkozás kapcsolatban állt a Pannónia Nyomda, a Mondat és a Holotech Hungary Kft.-vel. Ez még nem is lett volna probléma, ám úgy tudjuk, a nyomozók több furcsa körülményre bukkantak. Az egyik ilyet két hologramos technológia működtetésére alkalmas eszköz adásvétele ügyében tárták fel. Egészen rendhagyó módon a magyar vevő által kifizetett, összességében több mint egymilliárd forintos vételár maradéktalanul visszavándorolt a vevőhöz, vagyis a Holotech Hungary Kft.-hez. Az összeget egy szintén a céghálóhoz tartozó vállalkozás közbeiktatásával, részletekben adta vissza az eladó.

(A megoldás olyan, mint amikor valaki vásárol egy autót, majd a vételárat egy másik kereskedőn keresztül visszakapja.)

Értesüléseink szerint

a NAV nyomozói megállapították továbbá, hogy a cseh cég által kiállított ugyanazon sorszámú számlákat a Pannónia Nyomda és a Holotech Kft. több uniós pályázathoz is felhasználta.

A hatóság azt gyanítja, hogy a fent említett két eszköz beszerzése meg sem történt, illetve, hogy a szereplők fiktív számlákat nyújtottak be.

A tisztánlátás érdekében a NAV kezdeményezte, hogy az ügyészség forduljon jogsegélykérelemmel a cseh vádhatósághoz – tudta meg a Mediaworks Hírcentruma. Az adónyomozók cseh banki adatokra, adóbevallásokra és különféle szerződésekre lennének kíváncsiak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyébként költségvetési csalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást azt követően, hogy Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő és egy magánszemély feljelentést tett a sajtóban megjelent információk miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.