Korszerű fűtési rendszert és új nyílászárókat is kap a Radnóti gimi

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Radnóti Miklós Gimnázium műemlék épületének felújítását végző BMSK Sport Nonprofit Kft. adott tájékoztatást a beruházásról, amely 780 millió forintos uniós támogatásból fog megvalósulni. A kivitelezési munkák a tervek szerint novemberre fejeződnek be.

A közlemény szerint a következő hónapokban megtörténik a főépület padlásfödém-szerkezetének utólagos hőszigetelése, valamint kicserélik a főépület és a tornacsarnok homlokzati nyílászáróit, továbbá korszerűsítik a fűtési rendszert is. Az iskola villamosenergia-igénye egy részének kielégítéséről a telepítendő napelemes rendszer gondoskodik majd.

Csökken az épület üzemeltetésének energiaigénye a fejlesztés eredményeként: a számítások szerint a beruházásnak köszönhetően évente több mint 400 tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el.

Nagymúltú épület

A Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium kétemeletes épülete Baumgarten Sándor tervei alapján 1898-ban készült el. Az épületben előbb fölsőbb leányiskola, majd a mai intézmény elődjeként a Magyar Királyi Főgimnázium működött. 1921-22-től a Kolozsvárról áttelepített Ferenc József Tudományegyetem használta, tíz éven át.

Az ezt követően az épületbe visszatérő gimnáziumot előbb Klauzál Gábor reformkori politikusról, a Batthyány-kormány földművelés, ipar és kereskedelmi miniszteréről, majd 1950-től Radnóti Miklós költőről nevezték el. A gimnázium épületét Novák Péter 2001-es tervei alapján bővítették egy tornateremmel.

Előző sztori

Charlie koncerttel ünnepelteti magát Márki-Zay Péter a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján

Következő sztori

Rekordmennyiségű adomány érkezett a Szeretetcsoki gyűjtőakcióra