Korrupt pénzügyőrök álltak a Szegedi Járásbíróság elé: 49-en fogadtak el kenőpénzt a szolgálatuk alatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elkövetőkből kilencen beismerő vallomást tettek abban a röszkei autópálya-határátkelőhelyen történt ügyben, amiben összesen 49 szolgálatot ellátó pénzügyőrt gyanúsítanak hivatalos személyként, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával.

A korábbi őrnagyot öt év börtönbüntetéssel sújtotta a törvényszék, társaira egy év öt hónap és két év négy hónap közötti börtönbüntetést szabtak ki. Négy vádlott esetében a szabadságvesztés végrehajtását három, illetve négy évre felfüggesztették. A vádlottakra több százezer forint pénzbüntetést is kiszabtak, valamint velük szemben több százezer, illetve több millió forintra vagyonelkobzást is elrendeltek.

Négyezernél is több esetben fogadtak el kenőpénzt

A röszkei autópálya-határátkelőhelyen szolgálatot ellátó pénzügyőrök közül 49-en 2017 októbere és 2018 májusa között a külföldi utasoktól, buszsofőröktől, tehergépjármű-vezetőktől készpénzt fogadtak el. Alkalmanként általában öt és száz euró közötti összeget kaptak, de elfogadtak forintot vagy más valutát is.

Az 1573 oldalas vádirat szerint a pénzügyőrök ebben az időszakban 4356 esetben követtek el korrupciós cselekményt.

Az előkészítő ülésen kilenc olyan vádlott esetében hozott a bíróság csütörtökön ítéletet, aki a bűnösségére kiterjedő beismerő vallomást tett és lemondott a tárgyalásról.

Szervezett rendszerben működtek

Gaudi Tibor bíró az indokolásban elmondta, a vádlottak a kilépőoldalon az utasok áfa-visszaigénylését intézték, illetve a belépőoldalon a teherforgalmat ellenőrizték. Az átkelőn szervezett rendszer működött, a vádlottak az ellenőrzések után kapták meg az utasoktól a pénzt.

Hogy ne bukjanak le, a vádlottak valamelyike rendszeresen összegyűjtötte a pénzt, majd a szolgálat végeztéig elrejtette. A megszerzett összeget a vádlottak rendszeres időközönként elosztották egymás között.

Nem maradhat el a büntetés

A bíró hangsúlyozta, nem a büntetés kegyetlensége bír igazi elrettentő erővel, hanem az, hogy a büntetés nem maradhat el, a bíróság ezért az ügyészi indítványhoz képest enyhébb büntetést szabott ki. Nyomatékos enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy a bűnösségüket beismerő, a következményeket vállaló vádlottak mindegyike munkát végez, rendezett körülmények között él, a társadalomba történő visszailleszkedésük sikeresnek tűnik.

Az ügyészség valamennyi vádlott esetében súlyosításért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

via MTI

Előző sztori

Illegálisan feltuningolt autóval száguldoztak Szeged mellett, halálos baleset lett a vége

Következő sztori

A Tesco is emeli a béreket, ennyit kereshetnek majd a szegedi dolgozóik