Ez a poszt a következő cikk része:

Tovább folytatódik az orosz invázió Ukrajnában >>>

Kocsis Máté: a magyarok biztonsága a legfontosabb

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Konszenzusnak kell lennie abban, hogy Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője pénteken Budapesten az Ukrajnában folyó orosz katonai akcióra utalva.

Kocsis Máté azt követően tartott sajtótájékoztatót a Parlamentben, hogy részt vett az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának zárt ülésén, amelyen mások mellett Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka és Papp Károly, a Belügyminisztérium belbiztonsági államtitkára adott tájékoztatást az Ukrajnában kialakult helyzetről. Mint mondta,

meggyőződtek arról, hogy Magyarország kellőképen felkészült minden verzióra.

Az elhangzottak alapján a fideszes politikus úgy értékelt, Magyarország mind a humanitárius segítségnyújtást, mind a NATO-s és EU-s kötelezettségekből adódó feladatokra felkészült.

Magyarország nem küld katonát és nem küld fegyvert Ukrajnába. Nem kívánunk ebben a konfliktusban részt venni.

-nyomatékosította Kocsis, valamint kitért arra is: a zárt ülésen azt is megnyugtatónak találta, hogy az ellenzéki képviselők más hangnemben beszéltek bent, mint a nyilvánosság előtt.

Magyarország “akarategységben van” a NATO-val és az Európai Unióval.

A háborút nem tartjuk megoldásnak, a békében vagyunk érdekeltek, a békés rendezésben vagyunk érdekeltek

Ehhez Magyarország minden segítséget megad, mondta a frakcióvezető, továbbá kiemelte, hogy Magyarország nem küld katonát és nem küld fegyvert Ukrajnába, nem kívánunk ebben a konfliktusban részt venni. Ezt azért kell annyira hangsúlyozni, mert baloldali politikusoktól a napokban több felelőtlen nyilatkozat is elhangzott. Példaként említette Fekete Győr Andrást, a Momentum volt elnökét, aki szerint fegyvereket kellene küldeni Ukrajnába.

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt pedig azt mondta, Magyarországnak fegyvereket és magyar katonákat, “fiatal embereket” kellene Ukrajnába küldenie.     

Kocsis szerint van politikai súlya annak, ha egy ellenzéki miniszterelnök-jelölt “össze-vissza beszél egy háborús helyzetben”, ezért arra kérik őket, hogy ne tegyék.

Előző sztori

Nem kapott pénzt az el nem végzett munkáért, elütötte a megbízóját a szentesi férfi

Következő sztori

Zelenszkij a közép- és kelet-európai NATO tagállamok segítségét kéri