KÉPGALÉRIA!

Ki így, ki úgy mondja el: Szeretlek!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Február 14-e a szerelem ünnepe világszerte. A hagyományt Szent Bálinthoz kötik, ő ugyanis a jegyesek, szerelmesek védőszentje.​  Szent Bálint, avagy Valentin napján a szerelmesek virággal, apró ajándékkal lepik meg kedvesüket.

A legenda szerint a harmadik század végén élt Rómában egy Valentin nevű keresztény pap (Valentin magyarul Bálint). Ekkoriban a császár, II. Claudius elrendelte, hogy a fiatal férfiak nem köthetnek házasságot – az uralkodó szerint így jobb katonák váltak az ifjakból. Csakhogy Valentin nem tartotta tiszteletben a császár akaratát, és keresztény módra megeskette a szerelmes fiatalokat. A császár ezért börtönbe vetette, és halálra ítélte a keresztény papot. Valentin jámborsága az egyik börtönőr szívét is meglágyította, akinek Valentin összebarátkozott a lányával. A legenda úgy szól, hogy a leány vak volt, a pap azonban hitének erejével csodát tett és meggyógyította, visszaadta a látását. Valentin életét azonban ez sem mentette meg, a kivégzése napján egy búcsúüzenetet küldött a lánynak, amit úgy írt alá: “A te Valentinod”. A hagyomány szerint innen ered a Valentin-napi üzenetküldés szokása.

A szerelmes üzenetek, ajándékok és csókok Szegeden se maradhattak el.

Előző sztori

Róna Péter a közös ellenzék államfőjelöltje

Következő sztori

Simor András keményen bírálta az ellenzék államfőjelöltjét