Jogellenes volt a pedagógussztrájk a Fővárosi Ítélőtábla szerint

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Fővárosi Ítélőtábla szerint jogellenes volt a január 31-én tartott pedagógussztrájk – derül ki a bíróság közleményéből.

A Fővárosi Ítélőtábla a február 10-én tárgyaláson kívül hozott ítéletével megváltoztatta az elsőfokú bíróság végzését. A Fővárosi Ítélőtábla döntése jogerős.

A bíróság közleményében megemlítik, hogy a felek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a pedagógus-szakszervezetek közötti tárgyalások nem vezettek eredményre, ezért a kérelmezők 2022. január 31-re kétórás, míg ennek eredménytelensége esetére 2022. március 16-tól határozatlan időtartamú sztrájkot hirdettek. Mivel a felek megállapodni nem tudtak, a kérelmezők, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és Pedagógus Szakszervezet (PSZ) kérelmet nyújtottak be a Fővárosi Törvényszékhez a még elégséges szolgáltatások megállapítása iránt.

Az Emmi az ellenkérelmével egyidejűleg a sztrájk jogellenességére vonatkozó viszontkérelmet is előterjesztett. Álláspontja szerint a meghirdetett teljes sztrájk jogellenes volt, tekintettel a jelen járványügyi helyzetre.

A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy a kérelmezők által kezdeményezett 2022. január 31. napjának 800 óra és 1000 óra közötti időszakában meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájk megtartása jogszerű. Az elsőfokú bíróság a kérelmezők ajánlatát fogadta el, és a figyelmeztető sztrájk alatt a még elégséges szolgáltatások mértékét eszerint állapította meg határozatában.

Az elsőfokú végzés ellen az Emmi fellebbezést terjesztett elő, és az elsőfokú végzés hatályon kívül helyezését, valamint az eljárás megszüntetését kérték. A minisztérium szerint jogerős bírósági végzés hiányában a figyelmeztető sztrájk jogellenes volt. Álláspontjuk szerint önmagában a sztrájk ideje alatti rendkívüli gyermekfelügyelet nem minősült szorosan vett oktatási tevékenységnek, ezért az elsőfokú végzés nem biztosít még elégséges szolgáltatást.

„A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság végzését megváltoztatta és megállapította, hogy a 2022. január 31. napján tartott sztrájk jogellenes volt”

– áll a közleményben.

Mint arról a SzegedMa beszámolt, január 31-én Szegeden is sztrájkoltak a pedagógusok, a szülők többsége pedig nem örült neki.

Kiemelt képünk illusztráció

Előző sztori

Budapesten járt a tramtrain

Következő sztori

Olajmaffiózó volt szeretője szurkol Mihálik Edvinnek