Frissül

Agóra-patthelyzet és vita a költségvetésről – kövesse élőben a közgyűlést!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
szerző: Zádori Bencefebruár 18. - 13:22

Vége az ülésnek

A szünet után szavaznak.

szerző: Zádori Bencefebruár 18. - 12:55

Korponyai interpellál, Miháliktól kérdez

Chovanecz Kata interpellációját visszautasították, Korponyai Ernőét viszont jóváhagyta a jegyző. Korponyai azt kérdezi Miháliktól, hogy sikerült-e növelni a szelektív hulladékgyűjtés arányt? Mihálik szerint igen, minden évben nagyjából 50%-kal tudják növelni. Azt is megkérdezte a képviselőtől, hogy szerinte jogosan szednek-e óvadékot a bérlakások után. Mihálik erre annyit mondott, hogy Debrecenben például magasabb óvadékot kérnek a bérlakások után.

A bérlakással kapcsolatos kérdésre adott választ Korponyai nem fogadja el, lévén nem válaszolt a zöld tanácsnok a kérdésre.

szerző: Zádori Bencefebruár 18. - 12:47

Még két napirendi pont van hátra

A rendvédelmi beszámoló kapcsán Szabó Bálint és Tápai Péter szólalnak fel a közbiztonság szükségességével kapcsolatban. Mindketten fontosnak tartják a rendvédelmi munkát, élen a migráció problémájával, de kiemelték, hogy sajnos az utóbbi időben nagyon sok baleset, sőt, végzetes kimenetelű autós üldözések is történtek.

szerző: Zádori Bencefebruár 18. - 12:33

Botka odaszúrt Orbán Hedvignek, ezzel akart érvelni, pattanásig feszülnek az indulatok

Miután Haág Zalán és Chovanecz Kata képviselők részletesen elmondták a Balázs Csaba pályázata körüli szabálytalanságokat, Botka annyit szólt hozzá a hallottakhoz, hogy Orbán Hedvig is “csak” tavaly szerezte meg az igazgatói pozíció betöltéséhez szükséges végzettséget.

Ezen kívül Chovanecz Kata felé megjegyezte, hogy nem tudja, mióta van a képviselőnek olyan végzettsége, ami alapján ilyen szabálytalanságokat tud megállapítani. Ez nagy felháborodást keltett a képviselők között, ennél nagyobb őrjöngést Szabó Bálint váltott ki azzal, hogy sokadjára beszél tegeződve a polgármesterhez.

Botka elmondása szerint csak annyit mondott, nem érti, mi alapján vonja kétségbe Chovanecz Kata a jegyző jogi tudását – ettől még ugyanúgy utalva a végzettségére.

Mihálik szerint felháborító, hogy az ellenzék azt gondolja, hogy a városvezetés tiszteletlenül bánt el Orbán Hedviggel, és ez már önmagában tiszteletlenségnek számít. Rendkívül feszültté vált a hangulat a díszteremben.

szerző: Zádori Bencefebruár 18. - 12:15

Az Agóra igazgatói pályázatáról vitáznak

A költségvetés után a közgyűlés újabb neuralgikus pontja az Agóra igazgatói pályázatának újboli kiírása. Botka szerint az ügy kapcsán politikai támadás zajlik, az ellenzék műbalhét csinált az ügyből. Elmondása szerint szó nincs arról, hogy Orbán Hedviget kirúgták volna és nem ismerték volna el az ő munkáját, egyszerűen egy új intézményt hoztak létre lényegében az integrálással. Azt is hozzátette, hogy jogszerűen jártak el a pályáztatással.

Szabó és a helyi Fidesz hevesen tiltakozik Botka szavait hallva. Chovanecz feleleveníti, hogy Balázs Csaba a végzettsége és a munkatapasztalati alapján nem volt alkalmas az igazgatói pozíció betöltésére. Arra is emlékeztetett, hogy az egész város kiállt Orbán Hedvig mellett, még petíciót is létrehoztak annak érdekében, hogy a pozíciójában maradhasson.

szerző: Zádori Bencefebruár 18. - 12:04

Mihálik Edvin felváltva kapja a kellemetlen szavakat a helyi ellenzéktől

Haág Zalán KDNP-s képviselő és Szabó Bálint felváltva vetik Mihálik szemére a saját ígéreteit, kiemelten, hogy 1 millió fa ültetését és 120 ezer tonnával kevesebb károsanyag-kibocsátást ígért zöld tanácsnokként. Szabó szóvá tette azonban, hogy ennek alig tartunk a töredékénél. Haág arról beszélt, hogy bár a véderdő valóban fontos, ugyanakkor fontos lenne a belvárossal is kezdeni valamit, mert az ottani helyzet elmondása szerint eléggé kaotikus. Chovanecz Kata erre az állapotra ,,iskolapéldaként” hozta fel az Oskola utcát.

szerző: Zádori Bencefebruár 18. - 11:51

A véderdőről folyik a vita, Mihálik beszél, Korponyai máris jelzi beszélő szándékot

Mihálik Edvin egyik sokat emlegetett ígérete volt önkormányzati képviselőként, hogy bővíti a szegedi véderdőt, ezzel is hozzájárulva a város zöldítéséhez. Korponyai Ernő ezzel kapcsolatban benyújtott egy interpellációt, amelyben épp a véderdő kiépítsévéel kapcsolatban kérdezte volna a képviselőt, ám Martonosi Éva jegyző írásban jelezte, hogy ez nem tekinthető interpellációnak – Korponyai ugyanis mindemellett több, az országos kampányával kapcsolatos kérdést is feltett az interpellációban.

Az előterjesztés ismertetése után Korponyai örömmel jelezte, hogy ,,történelmi pillanathoz érkeztek”, ugyanis egyetért Mihálik előterjesztésével. Ugyanakkor kifogásolta, hogy még nincs hatástanulmány és költségvetés ismertetve az előterjesztés kapcsán. Tápai arra emlékeztett, hogy egyszerűen csak egy korábban már meghozott előterjesztést vettek elő újra.

szerző: Zádori Bencefebruár 18. - 11:44

Sem az ellenzék, sem Szabó nem érti, miért nem fordul többször a kormányhoz a város

Az Uniós pályázatok kapcsán Tápai Péter és Szabó Bálint képviselők megjegyezték, hogy bár a Gördeszkapark és a Partfürdő esetében kormányzati forrásokhoz fordult a város, az útfejlesztések és számos egyéb esetben viszont nem lobbizik a városvezetés a kormánynak, pedig lehetne. Tápai szerint oda lehetne figyelni, hogy ne eredménytelen pályázatok szülessenek.

szerző: Zádori Bencefebruár 18. - 11:31

Tápai reméli, hogy az Okos Városok programhoz okos embereket asszisztálnak majd

Az önkormányzati, főként uniós pályázatot elfogadásáról folyik a vita. Tápai örömmel látja, hogyan tudja fejleszteni magát a város, ugyanakkor reméli, hogy az Okos Városok program keretében ,,okos emberekkel egyeztet a város”, utalva a Belvárosi Hídnál kiépített csomópontra, melyet ,,káosznak” nevezett.

szerző: Zádori Bencefebruár 18. - 11:15

Elméletileg már nincs az Agóra élén Orbán Hedvig

Chovanecz Kata arról érdeklődött a jegyzőasszonytól, hogy ki jelenleg a Szent-Györgyi Albert Agóra igazgatója. A jegyző a Szervezeti- és Működési Szabályzatra hivatkozva azt válaszolta, hogy ha az intézménynek nincs igazgatója, úgy az igazgató-helyettes veszi át a jogköröket.

Ez a válasz azért érdekes, mert a Kulturális Bizottság információink szerint azt a javaslatot tette, hogy maradjon az újabb pályázat elbírálásáig Orbán Hedvig az intézmény élén.

Szabó Bálint nem támogatja az önkormányzati cégek ügyvezetőinek, így az Agóra igazgatójának béremelését sem mindaddig, amíg a szociális alap inflációját nem rendezik. Azt sem érti továbbá Szabó, mire szolgál az IH Rendezvényközpontra fordított 60 millió forint.

szerző: Zádori Bencefebruár 18. - 11:06

Tápai szerint is kompenzálni lehetne a szociális alapot a propaganda helyett

A képviselő szerint az inflációt és a szociális alap helyzetét meg lehetne oldani azzal, ha a ,,dilettáns” önkormányzati kiadványra szánt pénzt a szociálisan rászorulókra fordítanák.

Ezzel lezárult a rekord hosszú vita a költségvetéssel kapcsolatos napirendi pontokról. A továbbiakban az önkormányzati cégek ügyvezetőinek béremeléséről folyik a diskurzus.

szerző: Zádori Bencefebruár 18. - 10:56

Chovanecz válaszokat vár, de hiába

Chovanecz Kata nevetségesnek gondolja, hogy egy, a szegedieket érintő komoly ügyben nem ad érdemi választ a városvezetés, mi több, röhög a rászorulókon. A képviselő egész pontosan a szociális bérlakásoktól jogtalanul beszedett óvadékok ügyére gondol. Emelt hangon megjegyezte, hogy már ,,legalább huszadjára kérdezi”, hogy mikor fizetik vissza a jogtalanul beszedett óvadékokat, amikről kimondta a Kormányhivatal, hogy a lakástörvény tekintetében nem szedhetők be. Hozzátette azt is, hogy a fogadóórákon továbbra is ,,tömegével” találkoznak a kilakoltatással fenyegető levelekkel.

Mivel Botka elhagyta a termet, ezért Nagy Sándor alpolgármestert kérdezte, mikor kap végre érdemi választ a kérdésben a városvezetéstől. Választ azonban sem tőle, sem Miháliktól nem kapott, Szabó vehette át szótlanul a szót.

szerző: Zádori Bencefebruár 18. - 10:46

Szabó szerint a ,,mini-ATV” építésére szánt pénzt a szegediekre is lehetne fordítani

A független képviselő szerint az önkormányzati propaganda-kiadványokba ölt pénzt ha a szegedieknek adnánk, több tíz ezer forinttal többet kapnának. Szerinte a városvezetésnek egy milliárdba kerül Mihálik Edvin kampányoltatása, nem beszélve Szabó Sándor MSZP-s képviselő kampányáról. Szerinte az sincs rendben, hogy egy szegedi médiában ,,mini-ATV” épül és országos figurák beszélgetnek egymással.

szerző: Zádori Bencefebruár 18. - 10:40

Tápai szerint Kovács Tamás csúsztat

A Pénzügy- és Vagyonkezelő Bizottság elnöke szerint ahelyett, hogy arról beszélnek, hogy idén is lesz pénz a rászorulóknak tüzifára, arról kellene beszélni, hogy nincs a városban normális ipar. Szerinte a múltbéli hibákból és sérelmekből kellene okulnia a városvezetésnek és nem azon kellene siránkozni, hogy nem jut elég pénz a városnak. Emlékeztetett, hogy Szeged városa okozott tíz milliárdos autópálya-kompenzációt korábban.

szerző: Zádori Bencefebruár 18. - 10:32

Korponyai: ne hallgasson Ménesi képviselőre a polgármester úr!

Korponyai képviselő kiemelte, hogy Ménesi szerint ,,nagyszerű dolog” 30 millió forint hitelt felvenni. Könyörögve kérte Botkát, ne hallgasson Ménesire. Kiemelte azt is ugyanakkor, hogy ami valóban nagyszerű dolog, az az, hogy Szegeden van az országban az egyik legtöbb Uniós pályázat.

szerző: Zádori Bencefebruár 18. - 10:22

Chovanecz Kata: az egész lakásrendeletet újra kellene írni

A fideszes képviselő elmondása szerint továbbra sincs nyoma a költségvetésben, hogy a szociális bérlakásoktól jogtalanul beszedett pénzeket visszatérítenék. Kiemelte, hogy nagyon sok pert vesztett a bérlakások kapcsán a városvezetés, az óvadéki díjak befizetésével komoly pénzösszegektől esett el a város. A számos probléma miatt az egész erről szóló rendeletet újra kellene írni szerinte.

szerző: Zádori Bencefebruár 18. - 10:15

Szabó szerint Botka nem a számok embere

A független képviselő szerint a 79 milliárdos költségvetésben nincs benne Botka fizetése, amiről elmondása szerint ,,le szoktak mondani, hogy adományozzanak”. Viszonyítási alapként elárulta, hogy számos vidéki várossal arányos a szegedi költségvetés, köztük Győrrel és Székesfehérvárral is.

szerző: Zádori Bencefebruár 18. - 10:05

A helyi ellenzék nagyon hosszan beszél a költségvetésről

Ahogy az elmúlt közgyűléseken, úgy ismét előkerült az iparűzési adó elvonása és az azzal járó nehézségek. Korponyai Ernő nem érti, mi a gond a szolidaritási adóval, hiszen Szeged egy ,,szolidáris város”. A helyi ellenzék szerint gazdaságfejlesztő stratégiát kellene kitalálnia a városvezetésnek. Elhangzott ugyanakkor, hogy a kormány több sport- és egészségügyi fejlesztéshez hozzájárult.

Botka kiegészítésként annyit tesz hozzá a hozzászólásokhoz, hogy ha az állam valóban a vállalkozásokat akarta volna védeni, akkor a központi adókat csökkentette volna. Ezen felül az önkormányzat nagyjából két éve nem emelheti a díjakat.

Az ellenzék soraiban kisebb felhördülést váltottak ki Botka szavai.

szerző: Zádori Bencefebruár 18. - 09:53

A költségvetésről vitáznak

Nagyjából 65 milliárdos mérleggel kalkulált idén a városvezetés. Ebben többek között benne van az önkormányzati dolgozók béremelése, melybe a megemelt minimálbér és garantált bérminimum mellett az inflációt is bekalkulálták, és törekedtek arra is, hogy a helyzet miatt ne alakuljon ki bértolódás. Botka szerint a költségvetésbe fontos kormányzati forrást is belekalkuláltak, ami elmondása szerint még nem érkezett meg, és ha nem fog, akkor további területekről kell elvonni pénzt.

Az előterjesztés alapján csupán a költségvetés 40%-át teszik ki a fejlesztések. Kovács Tamás gazdasági alpolgármester szerint a járvány miatt a közösségi közlekedésből származó bevétel is jelentősen csökkent. Szóvátette azt is, hogy nagyon elszálltak az energiaárak, ami miatt további 500 milliárdot kell ráfordítani a városnak energiára.

Az is látszódik a költségvetésen, hogy az önkormányzati cégek és bizottságok – köztük a sportegyesületek – több pénzt fognak kapni.

szerző: Zádori Bencefebruár 18. - 09:41

Szabón kívül eddig nem nagyon szólalt fel senki

A független képviselő tovább fejtegette a Sándorfalvi úton és környékén fellelhető alul- és felüljáró hiányosságokat, továbbá sokadjára lopással és korrupcióval vádolja Botkát. Martonosi Éva jegyező és a polgármester – Szabó szavaival élve – ,,traccspartiba” kezdett Szabó újabb felszólalása közben, aki ezt észlelve abbahagyta a beszédet, hogy megvárja, amíg befejezik. A vita kezd egyre személyesebbé válni Szabó és Botka között, a független képviselő felszólalása után a jegyzőhöz is odament.

szerző: Zádori Bencefebruár 18. - 09:32

Szabó megint szót kért

A független képviselő a béketelepi vasútfejlesztésekkel kapcsolatban érdeklődött Botkától, kifejtve, hogy ez is az ő oligarcháinak kezében van. A felszólalásra Botka megjegyzést tett Szabónak, aki ezt nem vette jó néven, szerinte abba kellene hagyni a képviselők gúnyolását.

szerző: Zádori Bencefebruár 18. - 09:26

Szabó levenné a napirendről az Agóra-pályázatát

Szabó Bálint szerint a szabálysértések miatt, illetve arra tekintettel hogy ,,még” illetve ,,már” nincs igazgatója az Agórának, levetetné a pályázati kiírást a napirendről. Haág arról érdeklődött, hogy nem küldött-e Balázs Csaba időközben még egy levelet Botkának, amiben visszavonja a pályázat visszavonásának visszavonását.

A közgyűlés elutasította Szabó módosítási javaslatát, vagyis szavazni fognak a pályázat kiírásáról. A Kulturális Bizottság egyébként azt javasolta, hogy az újabb pályázat elbírálásáig, de legkésőbb június 17-ig maradjon Orbán Hedvig az igazgató.

szerző: Zádori Bencefebruár 18. - 09:14

Mihálik máris ráfordult a választások hangulatára

A zöld politikus máris mint országgyűlési képviselő-jelölt szólalt fel napirend előtt, melyben kritizálta az élelmiszerárstopot, illetve aggodalmát fejezte ki annak kapcsán, hogy Magyarország eleshet az Uniós forrásoktól. ,,Ez az előre megy szöveg ez inkább Putyin felé vezet.” – mondta. Haág Zalán KDNP-s képviselő ezután ismertette képviselőtársával a baloldal és a jobboldal közötti alapvető különbségeket, különös tekintettel a válsághelyzetek kezelésére.

szerző: Zádori Bencefebruár 18. - 09:08

Miről is vitáznak ma a díszteremben?

A napirendi előtti felszólalások keretében Kozma József és Fodor Antal máris kedélyesen beharangozták: egy ,,jól sikerült” költségvetésről fognak ma vitázni, melynek kiemelt része a Vértói út és a Lézerkutató Központ közötti útszakasz és körforgalmak kiépítése. Ezen kívül a szavazatszámláló bizottság tagjairól is dönthetnek, valamint arról, hogy marad-e Orbán Hedvig az Agóra igazgatói pályázatának újabb elbírálásáig.

Vajon mi lesz a helyi Fidesz interpellációinak sorsa? Marad-e még Orbán Hedvig az Agóra igazgatója? Ezek várhatók az év első közgyűlésén. Kövesse velünk!

Előző sztori

A kórházi őrzési helyén döntenek a forráskúton balesetező embercsempész letartóztatásáról

Következő sztori

Miről is vitáznak ma a díszteremben?