Kultúra

Aba-Novák-festményeket kapott Szeged

Aba-Novák-festményeket kapott Szeged

2022. február 10., csütörtök
Aba-Novák-festményeket kapott Szeged

Három, az 1920-as években készült Aba-Novák Vilmos festményt kapott a közelmúltban elhunyt Bartók Mihályszegedi akadémikus, Széchenyi-díjas kémikus végakaratának megfelelőenSzegedvárosa– írja az MTI.

Az ajándékozási szerződést az örökösök és az önkormányzat képviseletében Botka László (ÖsszefogásSzegedért) polgármester csütörtökön írták alá. A politikus mindenszegedi nevében megköszönte az ajándékot. Meghatónak és példamutatónak nevezte, hogy egy család úgy dönt, hogy ekkora értéket szeretett városának adományoz. Hozzátette: az alkotások becsült értéke 160 millió forint.

A politikus hangsúlyozta, Aba-Novák Vilmosnak komoly kultusza vanSzegeden, a Hősök Kapuját díszítő freskójával minden nap találkoznak a járókelők, emlékét civil szervezet, alapítvány őrzi.

ifj. Bartók Mihály felidézte, a festményeket műgyűjtő édesapja egy gyulai orvostól vásárolta az 1990-es évek elején. A képek közül a legkorábbit, a Kettős akt címűt 1921 körül készítette Aba-Novák Vilmos. A másik két alkotást tanulmányként festette az 1929-ben befejezett Trattoria Romana című műhöz, de mind a Borivók, mind az Okarinás címet viselő képen ábrázolt alak lényegesen nagyobb és hasonló kidolgozottságú, mint a végső változaton.

Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója elmondta, a festményeket a pénteken újranyitó Kultúrpalota dísztermében láthatja a közönség.

Az örökösökkel egyeztetve keresik az alkotások végső helyét, elképzelhető, hogy egy állandó kamaratárlat keretében mutatják majd be azokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.