Aba-Novák-festményeket kapott Szeged

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Három, az 1920-as években készült Aba-Novák Vilmos festményt kapott a közelmúltban elhunyt Bartók Mihály szegedi akadémikus, Széchenyi-díjas kémikus végakaratának megfelelően Szeged városa – írja az MTI.

Az ajándékozási szerződést az örökösök és az önkormányzat képviseletében Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester csütörtökön írták alá. A politikus minden szegedi nevében megköszönte az ajándékot. Meghatónak és példamutatónak nevezte, hogy egy család úgy dönt, hogy ekkora értéket szeretett városának adományoz. Hozzátette: az alkotások becsült értéke 160 millió forint.

A politikus hangsúlyozta, Aba-Novák Vilmosnak komoly kultusza van Szegeden, a Hősök Kapuját díszítő freskójával minden nap találkoznak a járókelők, emlékét civil szervezet, alapítvány őrzi.

ifj. Bartók Mihály felidézte, a festményeket műgyűjtő édesapja egy gyulai orvostól vásárolta az 1990-es évek elején. A képek közül a legkorábbit, a Kettős akt címűt 1921 körül készítette Aba-Novák Vilmos. A másik két alkotást tanulmányként festette az 1929-ben befejezett Trattoria Romana című műhöz, de mind a Borivók, mind az Okarinás címet viselő képen ábrázolt alak lényegesen nagyobb és hasonló kidolgozottságú, mint a végső változaton.

Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója elmondta, a festményeket a pénteken újranyitó Kultúrpalota dísztermében láthatja a közönség.

Az örökösökkel egyeztetve keresik az alkotások végső helyét, elképzelhető, hogy egy állandó kamaratárlat keretében mutatják majd be azokat.

Előző sztori

Honfoglaló kalandokkal nyit a Móra-múzeum

Következő sztori

Szeged belterületén is fogtak migránsokat az éjjel