Politika

Zuhanó spirálba került az ellenzék: belső emberek tálaltak ki!

Zuhanó spirálba került az ellenzék: belső emberek tálaltak ki!

2022. január 12., szerda
Zuhanó spirálba került az ellenzék: belső emberek tálaltak ki!

Egyes információk szerint komoly nézeteltérések és kontrollálatlan, központozatlan kampány zajlik a közös ellenzék mögött.

A tavalyi, október 23-i közös ellenzéki rendezvény után az összefogás igencsak radar alá került. A decemberi belső konfliktusok januárban sme igazán akartak csitulni: Jakab Péter, a Jobbik elnöke például nemrég élesen bírálta Márki-Zay kijelentéseit, ami miatt Gyurcsány is csitítani kényszerült a kedélyeket - igaz, az ő esetében ez jóval enigmatikusabban sikerült.

A 24.hu azonban most több, nevük elhallgatását kérő informátor aggodalmairól számolt be. Mindegyik probléma ugyanoda vezethető vissza: nem találják a hangot Márki-Zay Péterrel és annak stábjával, vagy nagyon lassan születik meg a döntés a pártok között.

Az egyik ellenzéki politikus szerint például, aki a pártközi egyeztetések gyakori szereplője, hetek óta ,,rossz spirálon van" az összefogás, a kommunikáció, a szervezet és a gyorsaság mihamarabbi változtatást kíván, mert, mint a lapnak fogalmaz, ,,ez így kényelmes Fidesz-győzelem lesz."

Egy MSZP-s politikus arról beszélt, hogy a pártvezetők, aktivisták egy részét nem csupán meglepte, de ,,sokkolta" Márki-Zay győzelme. A párt egyik befolyásos emberének elmondása szerint minden párt azzal számolt, hogy Dobrev Klára első fordulós győzelme után végül Karácsony Gergely fog győzni, de ,,az utolsó hétre teljesen bedőlt ez a sztori." A pártokon belül pedig - különösen az MSZP esetében - nagy feszültségek okozott, hogy az utolsó héten Karácsony visszalépett, a Jobbik esetében Jakab Péter a vártnál is gyengébben szerepelt, Fekete-Győr András pedig a legutolsó lett az előválasztáson.

A lap szerint ugyan a DK nyerte meg a legtöbb körzetet, azonban az egyik győztes jelölt szerint az aktivistáknak elképesztően rosszul eshet, hogy ,,egy olyan ember győzött, aki először szitokszóként használta Gyurcsányt", majd pedig azt kérte tőle, hogy ne kampányoljon. Szerinte ezt politikusként még le lehet nyelni, de a párt aktivistáinak ezt ki kellett beszélni, meg kellett emészteni.

,,Márpedig aktivisták nélkül nincs kampány," - mondta a jelölt.

Az egyik ellenzéki háttérszakember szerint miután Márki-Zay nyert, a szervezkedés a ,,mínusz tizedik szintről" folytatódott tovább: a miniszterelnök-jelölt ugyanis ,,korlátozottan tartózkodik Budapesten", többnyire Hódmezővásárhelyen vagy külföldön tartózkodik. Vagy éppen az országos járja. A megszólalok szerint tovább tetézi a problémát, hogy Hódmezővásárhely polgármestere ,,programfetisizmusban szenved", például advent után még ott tartott a programjuk, hogy vegyék elő újra az alapvető élelmiszerek áfacsökkenését.

Márki-Zay ráadásul a közös ellenzéki program több pontjába is beleszólt az előválasztások után.

A probléma másik fele, hogy a miniszterelnök-jelölt stábja amatőrökből áll, nagyrészük még sosem találkozott országos kampánnyal, nem tudja, hogyan kell azt vezényelni. Kiemelten igaz ez a megszólalók szerint a kampányfőnök Zaránd Péterre, aki bár szerintük ,,Márki-Zay legképességesebb embere", ugyanakkor ,,soha nem nyert semmit", azon túl pedig sosem vezetett országos kampányt. Ráadásul az sem egyértelmű sokak számára, hogy valóban a közös ellenzék önálló döntéseket hozó kampányelnökének szerepét tölti-e be, vagy Márki-Zay döntéseit közvetíti.

Ebből fakadóan további problémaként tüntetik fel a megszólalók, hogy a döntések nagyon lassan születnek meg a párt elnökök között, ami elmondásuk szerint tarthatatlan lesz az éles kampányban.

Márki-Zay stábján belül azonban azt gondolják, minden rendben van: szerintük nincs elkésve a közös ellenzék. Mint a lapnak mondják, ,,nemsokára kész a közös program, és reméljük, feltűnt, hogy az ellenzéki politikusok már nem válaszolnak minden kérdésre mást, a december végi programbemutatósajtótájékoztatókis azért voltak, hogy mindenki lássa, egy nyelvet beszélünk."

A rutintalanságra egy másik bennfentes azt reagálta, hogy bár volna mit javítani, összességében remekül állnak. Egy harmadik bennfentes szerint pedig lehet, hogy a pártok profik, de három kétharmadot hoztak össze eddig a Fidesznek, az előválasztáson pedig épp ők, az amatőr, de lelkes civilek verték meg őket.

És végül az egyik, Márki-Zayjal rendszeres kapcsolatban lévő kontakt szerint a miniszterelnök-jelölt kérésére hűtötték be a kampányt az előválasztások után, mondván, hogy a választók belefáradnának a folytatásba.

Ez azonban szerinte nagy hiba volt, ugyanis ezzel elszalasztottak egy esélyt, és átadtak egy kezdeményezést a kormánypártnak.

(24.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.