Tombol az omikron, ezt tegyük, ha minket is elér

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rékassy Balázs orvos hasznos tanácsokat tett közzé a közösségi oldalán annak kapcsán, mit tegyünk, ha elkapnánk az omikron variánst.

Három napja fertőzöttségi rekordok dőlnek meg idehaza, a Szegedi Nemzeti Színházban is sorra maradnak el betegség miatt az előadások. És ez még csupán az ötödik hullám felfutó szakaszában járunk.

Rékassy Balázs orvos a Facebook-oldalán néhány hasznos tanácsot tett közzé, hogyan készüljünk fel arra, ha elkapnánk az influenzát vagy a koronavírust.

A tanácsai közül kiemelendő, hogy a szeretteinkre is gondolva mindig több antigén gyorsteszt legyen otthon, arra az esetre, hogy ha pozitívak lennénk, akkor a háztartásban élők is tesztelhessék magukat. Szó van benne továbbá arról, hogy pozitív teszt esetén a háztartásunkon belül is FFP2-es maszkot érdemes viselni, illetve, hogy legyen több napra elegendő élelmiszerünk, és legalább két hétre elegendő gyógyszerünk.

A gyógyszerek között Rékassy szerint mindenképp érdemes láz- és gyulladáscsökkentő szereket is tárolni.

Ezen kívül számos étrendkiegészítővel, és megfelelő folyadékbevitellel is sokat tehetünk a megelőzés érdekében. Hogy pontosan milyen gyógyszereket szedjünk, arról mindenképp telefonon érdemes a háziorvosunkkal konzultálni. Érdemes a pozitív tesztet lefotózni.

Rékassy azt is javasolja, hogy szerezzünk be oxigénszaturáció-mérőt is, hogy a súlyos eseteket időben észre vegyük. Szerinte ha nem tudjuk legalább 12 másodpercig visszatartani a levegőt, 25-nél több alkalommal veszünk levegőt egy percen belül, illetve a szaturáció mértéke kevesebb, mint 93, feltétlenül forduljunk orvoshoz.

Előző sztori

Szerdán késeltek a Teréz utcában, egy nap alatt elfogták az elkövetőt

Következő sztori

Ismét havazni fog Szegeden