Közélet

Tombol az omikron, ezt tegyük, ha minket is elér

Tombol az omikron, ezt tegyük, ha minket is elér

2022. január 21., péntek
Tombol az omikron, ezt tegyük, ha minket is elér

Rékassy Balázs orvos hasznos tanácsokat tett közzé a közösségi oldalán annak kapcsán, mit tegyünk, ha elkapnánk az omikron variánst.

Három napja fertőzöttségi rekordok dőlnek meg idehaza, a Szegedi Nemzeti Színházban is sorra maradnak el betegség miatt az előadások. És ez még csupán az ötödik hullám felfutó szakaszában járunk.

Rékassy Balázs orvos a Facebook-oldalán néhány hasznos tanácsot tett közzé, hogyan készüljünk fel arra, ha elkapnánk az influenzát vagy a koronavírust.

A tanácsai közül kiemelendő, hogy a szeretteinkre is gondolva mindig több antigén gyorsteszt legyen otthon, arra az esetre, hogy ha pozitívak lennénk, akkor a háztartásban élők is tesztelhessék magukat. Szó van benne továbbá arról, hogy pozitív teszt esetén a háztartásunkon belül is FFP2-es maszkot érdemes viselni, illetve, hogy legyen több napra elegendő élelmiszerünk, és legalább két hétre elegendő gyógyszerünk.

A gyógyszerek között Rékassy szerint mindenképp érdemes láz- és gyulladáscsökkentő szereket is tárolni.

Ezen kívül számos étrendkiegészítővel, és megfelelő folyadékbevitellel is sokat tehetünk a megelőzés érdekében. Hogy pontosan milyen gyógyszereket szedjünk, arról mindenképp telefonon érdemes a háziorvosunkkal konzultálni. Érdemes a pozitív tesztet lefotózni.

Rékassy azt is javasolja, hogy szerezzünk be oxigénszaturáció-mérőt is, hogy a súlyos eseteket időben észre vegyük. Szerinte ha nem tudjuk legalább 12 másodpercig visszatartani a levegőt, 25-nél több alkalommal veszünk levegőt egy percen belül, illetve a szaturáció mértéke kevesebb, mint 93, feltétlenül forduljunk orvoshoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.