Péntektől már a menetrendhez szükséges darabszámú tram-train szerelvény fog közlekedni

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ez a hét nem kedvezett a vasútvillamost használó utasoknak, mint ahogyan már több cikkünkben is beszámoltunk erről. Bár sejteni lehetett, hogy a zűrzavar a közelmúltban történt balesetekkel áll összefüggésben, többszöri megkeresésünkre a MÁV csak ma késő délután adott választ: a hivatalos sajtóközleményüket küldték meg számunkra. A tram-trainről épp ma nyilatkozott Kanda Imre főmérnök is, ezzel kapcsolatos cikkünket itt olvashatják:

Az utasforgalmi próbaidőszakkal párhuzamosan végzi a Stadler a típusengedélyhez szükséges teszteket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ez a kényelmes és modern közlekedési eszköz a hatósági szabályozások szintjén is részévé váljon a magyar kötöttpályás közlekedési rendszernek – írják közleményükben.

Van olyan szerelvény, amely még bizonytalan ideig nem tud közlekedni

A MÁV-START Zrt. mindent megtesz annak érdekében, hogy a tram-train szerelvényeket az utasok zavartalanul tudják használni az ingyenes utasforgalmi próbaidőszak alatt. Sajnos azonban a jelenleg hazánkba leszállított nyolc motorvonatból álló tram-train flottából három balesetet vagy egyéb káreseményt szenvedett el, így ezeket a járműveket a gyártó nem tudja forgalomba állítani.

Az utasforgalmi próbaüzem alatt bekövetkezett, a KRESZ szabályait be nem tartó gépkocsivezető által okozott szegedi ütközéses baleset során a 007-es járművön olyan szerkezeti károsodás keletkezett, ami miatt bizonytalan ideig nem is fog tudni közlekedni.

A másik két sérült jármű javítását soron kívül végzi a gyártó. A december végén érkezett nyolcadik tram-train üzembehelyezéssel kapcsolatos felkészítése, vizsgáztatása pedig folyamatban van, a szükséges vizsgákig a szerelvény nem vehet részt az utasszállításban.

A váratlanra nem lehet felkészülni

Ahogyan korábban is jelezte a vasúttársaság, a hatóság által előírt utasforgalmi próbaüzem ideje alatt előfordulhatnak még kisebb-nagyobb meghibásodások, technikai-műszaki problémák, arra azonban szinte lehetetlen felkészülni, hogy a rendelkezésre álló flotta közel fele balesetek, vagy egyéb kéresemények miatt egyszerre esik ki. 

Az elmúlt napokban lefolytatott egyeztetések alapján a Stadler ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a fennálló nehézségek ellenére biztosítsa a megfelelő mennyiségű járművet a menetrendszerinti forgalom lebonyolításához. A gyártó mai tájékoztatása alapján pénteken a menetrendhez szükséges darabszámú szerelvény fog közlekedni.

Előző sztori

Jóváhagyta az EMA a Pfizer koronavírus elleni gyógyszerét

Következő sztori

Orbán Viktor új családtámogatásokat is kilátásba helyezett