Országos felmérés készül az erdei fülesbaglyok telelőhelyeiről

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával ismét országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet január 28. és 31. között. A programban a COVID-19 intézkedések mellett is bárki részt vehet, sőt ez remek szabadlevegős elfoglaltságot is kínál! Az egyesület az egyéni megfigyelők, családok mellett óvodák és általános iskolák részvételére is számít.

Csapatokban telelnek

Az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit. Az erdei fülesbaglyok mellett a telelő csapatokhoz alkalmilag néhány réti fülesbagoly, továbbá egy-egy kuvik és macskabagoly is csatlakozhat.

A jelenség hátterében az érintett települések környékének gazdag zsákmányállat-kínálata (egér- és pocokfajok) áll. A baglyok pedig valószínűleg azért választják a zavartság miatt látszólag kedvezőtlenebb belterületi fákat nappali pihenőhelyül, mert a településeken ezekből általában több van, mint a szántókon, gyepeken; illetve a lakott területekről hiányoznak azok a nagyobb testű ragadozómadarak, melyek veszélyt jelentenének a bagolysokaságra.

A baglyok jelenléte természetesen semmiféle fizikai veszélyt nem jelent az emberekre, a társ- és háziállatokra! A fák alatt jelentkező ürülék- és köpetpotyogás az általános higiénés szabályok betartása mellett nem hordoz fertőzéskockázatot.

Ha ilyen nyomokat lát egy fa alatt, az minden bizonnyal egy bagoly telelőhely – Fotó: mme.hu/Orbán Zoltán

Az egyesület felhívja a bagolyszámlálók figyelmét, hogy:

  • a nappalozófák alá lehetőleg ne menjenek be
  • ha azt tapasztalják, hogy a felborzolt tollal pihenő baglyok a testükhöz lapított tollakkal figyelni kezdenek, húzódjanak hátra
  • ha nappalozó baglyok felriadnak, a helyszín elhagyása után a madarak néhány kör megtétele után visszaülnek a pihenőre.

A telelő baglyok lakossági felmérése kettős célt szolgál. Egyrészt az adatközlők szélesebb köre sokkal pontosabb országos adatokat szolgáltat a jelenség területi eloszlásáról és nagyságrendjéről, mintha a felmérést csak hivatásos szakemberek végeznék.

Másrészt tájékoztatja is az embereket erről a különleges viselkedésről, arra buzdítva gyerekeket és felnőtteket, hogy még több időt a szabadban töltve természetvédelmi szempontból is hasznos önkéntes munkát végezve közösen tegyünk hazánk gazdag madárvilágának védelme érdekében.

Az erdei fülesbaglyok téli gyülekezőhelyeinek felmérési programját a Nimfea Természetvédelmi Egyesület kezdte 2009-ben, amit 2018-tól az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztály szervez. Részletek és letölthető jelentőlap az MME weboldalán érhetők el, ide kattintva.

Tömegesen telelő erdei fülesbaglyok – Fotó: mme.hu/Orbán Zoltán

via MME, kiemelt kép: mme.hu/Orbán Zoltán

Előző sztori

Sokkoló számok a hétvégéről: csaknem 40 ezer új fertőzöttet igazoltak

Következő sztori

Merényletet tervezhettek a szerb elnök ellen