Orbán Viktor új családtámogatásokat is kilátásba helyezett

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában beszélt a járványkezelésről, de esett szó a családtámogatásokról és az inflációról is. Elhoztuk a legfontosabb részleteket, amelyek elhangoztak a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Túl messzire mentek

Orbán Viktor a beszélgetés elején leszögezte, hogy minden kormányzati döntés a magyar emberek javát szolgálja, és amikor a baloldal élesen bírálja a járványkezelést, azzal nem a nemzet érdekeit képviselik. A kormányfő elmondta, amikor úgy támadják a járványkezelést, hogy lebeszélik az embereket arról, hogy ők is a védekezés részesei legyenek, akkor az egész ellen tesznek.

Egy bizonyos határon nem lehet túl menni.

jelentette ki a miniszterelnök

Van, amikor a kormánynak közbe kell lépnie

A világgazdaság egy olyan korszakba lépett, amit a magas infláció jellemez: a kormány nem várhatja el a piaci szereplőktől, hogy kiegyenlítsék az árakat. Orbán azt mondta, amíg nem kerülnek vissza a dolgok a rendes kerékvágásba, valahogyan élni is kell. Alapvetően a kormány nem szólna bele az árak alakulásába, azonban

Vannak rendkívüli helyzetek, és akkor a kormány nem mondhatja, hogy a gazdasági szereplők majd megoldják a helyzetet.

Zsákutcában Brüsszel politikája

Bizonyos ellenzéki szereplők úgy gondolják, hogy maga Orbán Viktor tehet a magyar inflációról, azonban a miniszterelnök szerint mindennek az energiaárak világszintű növekedéséhez van köze. Az energiaárak esetében Brüsszel politikája megbukott, mert a klímavédelem szempontjából magas árakat akar, épp ez vezetett az inflációhoz – tette hozzá.

Brüsszel további áremelést szeretne, és az autókat is, a házakat is meg akarják adóztatni. A családokat meg kell védeni az elszabaduló árakkal szemben, így Spanyolország és Franciaország most vezeti be a rezsicsökkentést – mondta a kormányfő majd hozzátette: pont a rezsicsökkentés terén lehetne egyezség a politikában. 

Akármit is mond a baloldal, a rezsicsökkentés mellett ki kell tartani. A nagy szennyezőknek kell fizetniük, és nem az embereknek

szögezte le Orbán

Maradnak a családtámogatások

Számos dolgot építettek fel az elmúlt 12 évben: stabil lett a gazdasági rendszer, amely a számok alapján működik, emellett új adó és bérrendszer is kiépült, valamint a családtámogatási rendszer.

Új elemeket is be kell építeni a családtámogatási rendszerbe, de erre csak akkor lesz lehetőség, ha kapunk még négy évet

-emelte ki Orbán Viktor, és hozzáfűzte: minden eleme fent fog maradni a családtámogatási rendszernek, ha bizalmat kapnak a választóktól.

A kormány azon dolgozik, hogy az emberek merjenek gyermeket vállalni

A fő cél, hogy a gyermekvállalás ne teremtsen nehezebb helyzetet egy adott család esetében, sőt anyagi előny legyen azokkal szemben, akik nem vállalnak gyermeket – mondta a kormányfő. Mindennek a legvégén az szerepel, hogyha nincs gyerek, akkor nincs jövő – tette hozzá. Az utóbbi kijelentés pedig már az 1998-as kormányprogramban is szerepelt.

2021-ben a magyar gazdaság fantasztikusan teljesített, miközben sokakat meggyötört a járvány: 6 százalék feletti volt a növekedés. 

Magyarország a béke mellett érdekelt

A miniszterelnök jövő héten Oroszországba látogat, de leszögezte, hogy mindig a nemzet érdekeiet nézzük és „minket nem lehet sehová sem odarendelni”. Magyarország a jelenlegi helyzetben a béke mellett érdekelt, és folyamatosan egyeztet a szövetségeseivel az utazás előtt, amelynek egyik legfőbb célja, hogy növeljék a magyar-orosz gázmegállapodásban szereplő mennyiséget.

Az interjút teljes egészében megtekintheti itt:

Kiemelt kép: MTI / Fischer Zoltán

Előző sztori

Péntektől már a menetrendhez szükséges darabszámú tram-train szerelvény fog közlekedni

Következő sztori

Szegedi csalók vettek fel állami támogatásokat jogtalanul alapítványi iskolákon keresztül