Közélet

Orbán Viktor: az átlagos árszintet nem tudjuk megfogni, de célzottan lehet eredményeket elérni

Orbán Viktor: az átlagos árszintet nem tudjuk megfogni, de célzottan lehet eredményeket elérni

2022. január 14., péntek
Orbán Viktor: az átlagos árszintet nem tudjuk megfogni, de célzottan lehet eredményeket elérni

A kormányfő ma adta 2022-es első Kossuth rádiós interjúját a Jó reggelt, Magyarország című műsorban. Elsősorban a tegnapi kormányinfón bejelentett intézkedésekkel kapcsolatban beszélt a miniszterelnök péntek reggel.

https://szegedma.hu/2022/01/csak-az-oltottak-vedettsegi-igazolvanya-lesz-ervenyes-februartol

A szakemberek azt javasolták a kormánynak, hogy támogassa a negyedik oltás felvételét. Ezt a háziorvosával folytatott konzultáció után bárki megteheti - kezdte a kormányfő rádióinterjúját. Orbán Viktor mindenkit a vakcina felvételére biztatva arról beszélt, hogy már a harmadik oltás nagyon erősen növeli a védettséget, utána pedig négy hónappal lehet, hat hónappal pedig javasolt a negyedik dózis beadatása.

Már majdnem olyan karácsony volt, amilyet elképzel az ember. Hiszen itt volt ugyan a vírus árnyéka, de már összejöhettek a családok. Még nem érezhetjük úgy, hogy túl vagyunk a járványon.

Orbán Viktor kijelentette: fantasztikusak a hazai kórházi, különösen a humánkapacitások, hozzátéve, hogy a legfrissebb jelentés szerint koronavírus-fertőzés miatt 243-an vannak invazív lélegeztetőgépen, 2611-en kórházban. Az utóbbi adattal kapcsolatban megemlítette, hogy "volt már ez a szám tízezer fölött is", ráadásul szükség esetén annál is jóval több kórházi ágy áll rendelkezésre.

A karantén ideje 10 napról 5 napra rövidül, de változnak az iskolákban is a szabályok: csak az oltatlanoknak kell otthon maradniuk, ha egy osztályban fertőzött tanulót észlelnek

Energiaárak, üzemanyagárak, élelmiszerárak

Hiszünk abban, hogy a piacnak van egy olyan ereje, hogy képes elrendezni a gazdaság rendjét, és mérlegelni kell, az állam mikor nyúl ebbe bele. Azonban most nem normális időket élünk.

-szögezte le a kormányfő. Szerinte az infláció mögött egyértelműen az energiaárak növekedése áll, amit nem tudunk az országhatárnál megállítani: ezért kell növelni a béreket, a nyugdíjakat és csökkenteni az árszinteket.

A kormány intézkedései, amelyek az inflációt hivatottak megfékezni:

  • üzemanyagárak, élelmiszerárak befagyasztása
  • kamatstop
  • rezsicsökkentés

Orbán Viktor elmondta, hogy Szerbia példáját vették alapul az élelmiszerárak befagyasztásánál. A kormány azt nem teheti meg, hogy az összes bolti cikk árát egy bizonyos szinten (vagy az alatt) tartja, de a szerbek kiválasztottak ötöt, amivel így tettek. A magyarok pedig hat féle áruval tették ezt.

Nem vagyok jövendőmondó, de ha ezt a hat terméket ott tudjuk tartani, ahol az tavaly október közepén volt, akkor ezt az inflációs emelkedést kibekkeljük.

A teljes interjút lentebb akár meg is nézhetik:

Kiemelt kép: Orbán Viktor / Facebook

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.