Nem indokolt a negyedik oltás az NNK szerint

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

December végén változtak a Nemzeti Népegészségügyi Központ oltással kapcsolatos szakmai ajánlásai. Eszerint a negyedik oltás semmi esetre sem indokolt, ugyanakkor az sem jelent elég immunizációt, ha átestünk a betegségen.

Az NNK újabb közleményéből számos korábbi protokoll egyértelműsítve lett, néhány ajánlás megváltozott. Kiderült például, hogy az oltás beadása előtt nem indokolt az esetleg tünetmentes fertőzés szűrése PCR-teszttel. Ugyanakkor azt is kiemelik, hogy a fertőzésen való átesettség nem felel meg az immunizációnak, minden esetben a teljes oltási sor beadása szükséges.

A harmadik oltással kapcsolatos szakmai ajánlás nem változott: továbbra is 4, de legfeljebb 6 hónappal a második dózis után kell beadni. Egyik oltási kombináció sem ellenjavallt, azonban a harmadik oltás típusának kiválasztása az oltóorvos feladata. Ugyanez a szabály vonatkozik a 12-17 év közöttiekre is. Egyedül a Moderna-vakcina harmadik adagjánál kell felezni a dózis mennyiségét, ezt maga a vakcinagyártó indokolta meg október végén.

Az immunszupresszív és immunmoduláló kezelésben részesülők, azaz az immunhiányos betegek esetében három oltásból áll az alapimmunizálás az új protokoll szerint.

A Központ egyelőre nem tartja indokoltnak a negyedik oltást, azonban felhívják a figyelmet, hogy a járvány alakulásával ez még változhat. Arról, hogy mi várható az ötödik hullám során, illetve hogy mi várható az omikron után, itt írtunk részletesen.

(via Index)

Előző sztori

Közel 300 ezret vitt haza az átlag magyar októberben a KSH adatai szerint

Következő sztori

Országosan emelkedik, Szegeden viszont stagnál a szennyvíz koronavírus koncentrációja