Sport

Nem ilyen kezdésre számítottunk...

Nem ilyen kezdésre számítottunk...

2022. január 13., csütörtök
Nem ilyen kezdésre számítottunk...

Látványos megnyitó vezette fel az MVM Dome első Eb és egyben első hivatalos mérkőzését. A magyar válogatott hazai mérkőzésein garantáltan megtelik majd a csodaaréna, így ma is közel 20 ezren szurkolhattak a válogatottunknak Hollandia ellen. A keretből ma Győri Mátyás, Nagy Bence, Sunajko Stefan és Borbély Ádám maradt ki, de mindenki egészséges, így a jelenlegi legerősebb csapattal vághattunk neki a kontinenstornának.

Rosta Miklós bevonulás közben Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kay Smits szerezte átlövésből az első gólt, amire rögtön válaszolt a túloldalon Máthé Dominik. Az már az első pillanatban látszott, hogy a hollandok Bánhidi Bence játékától tartottak a legjobban-a Pick Szeged beállójára rendszeresen hárman is vigyáztak támadásban. Ennek ellenére a második magyar gólt a világklasszis jegyezte, majd rögtön ki is hagyott egy lehetőséget, amire kontráztak a hollandok és már kettővel vezettek, és egy hétméteresből erre még ráraktak egyet. (7. perc: 2-5)

Közel négy percig nem is változott az eredmény, majd mindkét oldalon egy-egy értékesített hetessel maradt a különbség. A magyar kispad, látva a némileg tanácstalan magyar támadójátékot időt kért. Röviddel ezután Mikler Roland első védése és Perdo Rodrigez gólja lendíthette volna át a láthatóan gödörben ragadt válogatottunkat, de ez nemhogy nem sikerült, de a félidő felére már öt volt közte. (15. perc: 4-9)

Máthé Dominik szerezte az első magyar gólt (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Hiába hozott bravúrt a csereként kapuba álló Székely Márton, rendkívül idegesen játszott válogatottunk. Máthé Dominik a 20. percben már a második hetesét hibázta el, de mellette aki pályára lépett érthetetlen technikai hibákat követett el. Gyakorlatilag a teljes csapatot lecserélte a magyar szakmai stáb, de változást nem hozott a játékunkban. Az egyetlen biztató az volt, hogy a félidő hajrájára tartani tudtuk a 4-5 gólos hátrányunkat. (25. perc 7-12)

Emberelőnyben kezdtük a hajrát és a feljavuló Hanusz Egon fújt ébresztőt, és ha nehezen is de elkezdtünk játszani. Először szereztünk egymás után két gólt, esélyünk volt akár kettőre csökkenteni a hátrányt, de Ancsin Gábor elhibázta az utolsó támadást. A három gólos hátrány inkább a magyar válogatottnak volt hízelgő. (30. perc: 10-13)

A hollandok kihasználták a magyarok rendkívül ideges játékát (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Gólpárbajjal nyitott a második játékrész. Érezhetően felpaprikázva jött ki a magyar csapat az öltözőből, ha egy kicsit összeszedetettebben játszanak, akár gyorsan egyenlíthettek is volna. A 35. percben Bánhidi Bence bal bokája aláfordult, hosszasan kellett ápolni a sérült testrészt, de szerencsére vissza tudott jönni a pályára. Sajnos a társak hiába mozogtak az egyenlítés határán, átlépni azt nem sikerült, sőt, újra elmentek négy góllal a hollandok. (41. perc: 16-20)

Kettős emberelőnybe kerültünk, ráadásul ebből az egyiknél Ten Velde piros lapot érően ütötte fejbe Máthé Dominikot. Esély nyílt a felzárkózásra, de továbbra sem tudott higgadtan játszani a magyar csapat és csak egyet sikerült faragni a hátrányunkból. Hiába védett kétszer bravúrosan Székely Márton és lőtt gólt Lékai Máté, újabb hiba csúszott a támadásunkba, és nem sikerült egyre zárkózni. Ráadásul Bánhidi Bence is jelezte, hogy az a bal boka ma nem fog működni. (44. perc: 18-21)

Bánhidi Bence bal bokája megsérült, reméljük csak ma hiányzott (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ami eddig 4-5 gól volt, az most 2-3 lett-a magyar hátrány. De közelebb kerülni nem sikerült sehogy a hollandokhoz. Lékai Máté ugyan támadásban cipelte a csapatot, de védekezésben továbbra is komoly lyukak voltak a magyar falban. A hajrára úgy tűnt összekapják magukat a mieink. Bodó Richárd elkezdte szórni a gólokat, a kapuban Székely Márton remekelt, így az 54. percre végre feljöttünk egyetlen gólra. (54. perc: 26-27)

Egyenlíteni azonban csak Lékai Máté góljával az 58. perc legelején sikerült, igaz sokáig nem volt döntetlen, mert rögtön egyenlítettek a hollandok. Emberelőnybe kerültünk 2 perccel a vége előtt, de lőni senki nem mert, így az utolsó percre egy esély maradt: jó védekezéssel és egy góllal pontot menthetünk a nyitómeccsen. Az ág is húzott bennünket, Lékai Máté elcserélte magát, amiért kiállítást kapott, így azonos létszámban kellett ezt megoldanunk. Ez megint nemhogy nem sikerült, de még két gólt is kaptunk, így egy kijózanító pofonnal kezdtük a hazai Eb-t. (60. perc:28-31)

Magyarország–Hollandia 28–31 (10–13)
Budapest, MVM Dome, 20022 néző. V: Kurtagic, Wetterwik (svédek)
MAGYARORSZÁG: Mikler R. – P. Rodriguez 3, Máthé 5 (2), Sipos A., Bánhidi 3, Szita, LÉKAI 8 (2). Csere: SZÉKELY (kapus), Bóka 1, Topic 1, Hanusz 1, BODÓ 6, Ancsin G., Ligetvári, Rosta M. Szövetségi kapitány: Gulyás István
HOLLANDIA: RAVENSBERGEN – Schagen 3, SMITS 11 (5), L. STEINS 3, Benghanem 3, BAIJENS 7, Ten Velde 2, Adams. Csere: Schellekens (kapus), Schoenacker 1, Sluijters, Jansen, Smit, Stavast 1, Boomhouwer. Szövetségi kapitány: Erlingur Richardsson
Kiállítások: 10, ill. 10 perc
Hétméteresek: 6/4, ill. 5/5

A magyarok vasárnap 18 órától Portugáliával, kedden 18 órától pedig Izlanddal találkoznak. A csoport első két helyezettje jut tovább a középdöntőbe.

PARÁDÉS MECCSEK A PICK ARÉNÁBAN

A decemberben átadott Pick Aréna a Szebia-Ukrajna meccsel mutatkozott be, ahol az esélyeknek megfelelően 31-23-ra nyertek déli szomszédaink. Este a csoportrangadón egy parázs hangulató, kökemény mérkpzésen a franciák 27-22-re nyertek Horvátország ellen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.