Közélet

Ne lepődjön meg, ha STOP táblát lát majd a szegedi üzletek bejáratán

Ne lepődjön meg, ha STOP táblát lát majd a szegedi üzletek bejáratán

2022. január 27., csütörtök
Ne lepődjön meg, ha STOP táblát lát majd a szegedi üzletek bejáratán

Új rendelet jelent meg a szerda esti Magyar Közlönyben az élelmiszerár-stoppal kapcsolatban, amit nem más, mint a miniszterelnök kabinetfőnöke, Rogán Antal jegyez. Ennek értelmében a legtöbb üzlet bejáratánál ki kell helyezni egy plakátot, amely a kormány intézkedését hirdeti - mutatjuk a részleteket!

Az új rendelet mellé megjelent a kormány honlapján egy arculati kézikönyv is, amely részletezi a tábla alkalmazásával kapcsolatos szabályokat, tudnivalókat. Februártól majd ilyen - vagy ehhez hasonló - plakátok fogják hirdetni a boltok összes, vásárlók által használt bejáratán a kormány intézkedését, az élelmiszerár-stoppot.

Kép: Magyar Közlöny

Hol lesz majd látható?

A rendelet értelmében a táblát a hipermarketekben, nagy méretű szupermarketekben, szupermarketben, diszkontokban és a diszkont területi minimumánál kisebb, de bruttó 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletet üzemeltető kereskedőknél kell kitenni. Ebből létezik egy fehér hátterű és egy szürke verzió is, amit a kisebb üzletek használhatnak majd.

A vásárlók által használt bejáratok mindegyikén fel kell tüntetni majd a plakátot az üzlet által szokásosan használt információs táblákkal megegyező méretben, de minimum A3 (297x420 mm) nagyságban.

Hasonlóképp a kisebb méretű boltoknál - amelyek alapterülete bruttó 200 négyzetméter alatt van - a szokásosan használt információt nyújtó táblákkal megegyező méretű, de legalább A4-es (210x297 mm) nagyságú plakátot kell majd kihelyezni

Az online térben is találkozhatunk vele

Nem csupán az élelmiszerüzleknek, hanem azoknak a kereskedőknek is, akik kizárólag csomagküldő tevékenységet folytatnak, valamint akiknek van weboldaluk

a kezdőoldalán szintén fel kell tüntetni a kormány által létrehozott plakátot, jól látható méretben.

Mint arról már mi is korábban beszámoltunk, február első napjától kezdve a kormány számos alapvető élelmszer árát fagyasztja be 90 napra a tavaly október 15-i szinten. Tehát május elsejéig nem drágulhat egyik üzletben sem a:

  • kristálycukor
  • búzafinomliszt
  • napraforgó-étolaj
  • sertéscomb
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkeszárnyvég
  • ultramagas hőmérsékleten kezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej

Jövő keddtől a fogyasztóvédelmi hatóság fogja majd ellenőrizni az árstoppal kapcsolatos rendelkezések betartását és minden egyes jogsértésnél kötelező bírságolniuk - tehát nem lesz első lépésben figyelmeztetés, azonnal pénzbüntetés jár a szabálytalanságért.

A büntetés mértéke 50 ezer forinttól 3 millió forintig terjedhet és többször is ki lehet szabni, ha valahol újra szabálytalanságot észlelnek. A második büntetés az előző tétel legalább kétszerese lehet majd.

Nem éri meg az üzletek tulajdonosainak kockáztatni, ugyanis ismételt jogsértés esetén a kereskedő tevékenységet korlátozhatja is a hatóság: ez legalább egynapos, legfeljebb pedig fél évre szóló korlátozás lehet. Akár fogyasztótól is érkezhet bejelentés, amelyet a hatóság közérdekű bejelentésként fog kezelni és haladéktalanul kivizsgálja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.