Ne lepődjön meg, ha STOP táblát lát majd a szegedi üzletek bejáratán

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Új rendelet jelent meg a szerda esti Magyar Közlönyben az élelmiszerár-stoppal kapcsolatban, amit nem más, mint a miniszterelnök kabinetfőnöke, Rogán Antal jegyez. Ennek értelmében a legtöbb üzlet bejáratánál ki kell helyezni egy plakátot, amely a kormány intézkedését hirdeti – mutatjuk a részleteket!

Az új rendelet mellé megjelent a kormány honlapján egy arculati kézikönyv is, amely részletezi a tábla alkalmazásával kapcsolatos szabályokat, tudnivalókat. Februártól majd ilyen – vagy ehhez hasonló – plakátok fogják hirdetni a boltok összes, vásárlók által használt bejáratán a kormány intézkedését, az élelmiszerár-stoppot.

Kép: Magyar Közlöny

Hol lesz majd látható?

A rendelet értelmében a táblát a hipermarketekben, nagy méretű szupermarketekben, szupermarketben, diszkontokban és a diszkont területi minimumánál kisebb, de bruttó 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletet üzemeltető kereskedőknél kell kitenni. Ebből létezik egy fehér hátterű és egy szürke verzió is, amit a kisebb üzletek használhatnak majd.

A vásárlók által használt bejáratok mindegyikén fel kell tüntetni majd a plakátot az üzlet által szokásosan használt információs táblákkal megegyező méretben, de minimum A3 (297×420 mm) nagyságban.

Hasonlóképp a kisebb méretű boltoknál – amelyek alapterülete bruttó 200 négyzetméter alatt van – a szokásosan használt információt nyújtó táblákkal megegyező méretű, de legalább A4-es (210×297 mm) nagyságú plakátot kell majd kihelyezni

Az online térben is találkozhatunk vele

Nem csupán az élelmiszerüzleknek, hanem azoknak a kereskedőknek is, akik kizárólag csomagküldő tevékenységet folytatnak, valamint akiknek van weboldaluk

a kezdőoldalán szintén fel kell tüntetni a kormány által létrehozott plakátot, jól látható méretben.

Mint arról már mi is korábban beszámoltunk, február első napjától kezdve a kormány számos alapvető élelmszer árát fagyasztja be 90 napra a tavaly október 15-i szinten. Tehát május elsejéig nem drágulhat egyik üzletben sem a:

  • kristálycukor
  • búzafinomliszt
  • napraforgó-étolaj
  • sertéscomb
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkeszárnyvég
  • ultramagas hőmérsékleten kezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej

Jövő keddtől a fogyasztóvédelmi hatóság fogja majd ellenőrizni az árstoppal kapcsolatos rendelkezések betartását és minden egyes jogsértésnél kötelező bírságolniuk – tehát nem lesz első lépésben figyelmeztetés, azonnal pénzbüntetés jár a szabálytalanságért.

A büntetés mértéke 50 ezer forinttól 3 millió forintig terjedhet és többször is ki lehet szabni, ha valahol újra szabálytalanságot észlelnek. A második büntetés az előző tétel legalább kétszerese lehet majd.

Nem éri meg az üzletek tulajdonosainak kockáztatni, ugyanis ismételt jogsértés esetén a kereskedő tevékenységet korlátozhatja is a hatóság: ez legalább egynapos, legfeljebb pedig fél évre szóló korlátozás lehet. Akár fogyasztótól is érkezhet bejelentés, amelyet a hatóság közérdekű bejelentésként fog kezelni és haladéktalanul kivizsgálja.

Előző sztori

A tudomány szerelmeseit várja szombaton az SZTE a fizika napján

Következő sztori

Hajnali fogás: két embercsempész és négy csoport migráns