Mindenkit elér az omikron az NNK osztályvezetője szerint

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője szerint amíg a vírus eredeti, vuhani változatánál egy fertőzött 2-3 ember adta át a vírust, addig ugyanez az arány az omikronnál 15-18 emberre terjed ki.

A szakértő az RTL Klub Reggeli c. műsorában arról beszélt, hogy mindezek a tényezők eredményezik azt, hogy mostanra 40 százalékkal ugrott meg az új koronavírus-fertőzöttek száma. Ezzel pedig szerinte lassan a kanyaró fertőzőképességével fog vetekedni a vírus. Hozzátette azonban, hogy cserébe viszont nagyon úgy tűnik, hogy sokkal enyhébb lefolyású felső légúti fertőzést okoz.

Galgóczi szerint éppen ezért valószínűleg ,,mindenki találkozni fog az omikronnal” valamilyen formában. Azt viszont nem tudni, hogy valóban diagnosztizálva lesz-e a fertőzése vagy tünetmentesen fogja átvészelni.

Kiemelte, hogy bár erre a variánsra mindenki fogékony és nagyon gyorsan terjed, de maga a vírus annyira változékony, hogy bármikor jöhet egy újabb járványhullámot okozó variáns, amiről nem tudjuk, mennyire tudunk vele majd együttélni.

Az osztályvezető szerint az enyhe tünetekkel járó betegek lázcsillapítóval és vitaminokkal átvészelhetik a vírust, súlyosabb esetben néhány nap kórházi kezelésre szükség lehet. Népegészségügyi szempontból ugyanakkor szerinte jó hír, hogy a kórházi kezelés szükséges időtartama csökkent, ahogy az invaziv kezelésre szorulók és a halálozások száma is. Hozzátette viszont, hogy ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az egészségügy kevésbé terhelt, ugyanis ha nagyon sokan fertőződnek meg egyszerre, akkor sokkal többen is kerülnek ugyanabban az időben kórházba.

A szakember azzal zárta gondolatait: továbbra sem késő felvenni az oltást, ráadásul hétvégente ezt továbbra is regisztráció nélkül tehetjük meg.

(via rtl.hu)

Előző sztori

Rekordmagas volt a halálozások száma 2021-ben

Következő sztori

Felelős foglalkoztatóvá minősítették a szegedi CE Glasst