Politika

Három újrázó, egy új kormánypárti jelölt a megyében

Három újrázó, egy új kormánypárti jelölt a megyében

2022. január 26., szerda
Három újrázó, egy új kormánypárti jelölt a megyében

A négy Csongrád-Csanád megyei körzetből háromban nem változik a Fidesz-KDNP idulója a tavaszi országgyűlési választásokon.

Bár az ország több választókerületében változtatta meg a jelöltjét a Fidesz - többek között Völner Pál és Simonka György is kiestek a kalapból -, Csongrád-Csanád megyében változatlan maradt a helyzet. Ennek megfelelően a 4. választókerületben Lázár Jánost jelölik, akinek a kihívója az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter.

Szegeden az 1-es választókerületben Bartók Csaba a jelölt és várhatóan, ahogy négy évvel ezelőtt, most is a hat ellenzéki párt által támogatott, előválasztás nyertes szocialista Szabó Sándor lesz a legnagyobb ellenfele. Négy éve a baloldal vitte a körzetet.

Szintén újrázhat a kormánypárt színeiben Lázár János a megy 3. választókerületében. A hódmezővásárhelyi politikus a hatodik ciklusáért indul, ellenfele pedig az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Mári-Zay Péter lesz. A hetedszer is szeretné elnyerni a választók bizalmát a 4. választókerületben Farkas Sándor- a miniszterhelyettes a Szentes környékén élők képviseletének folytatására készül.

Az egyetlen új induló a kormánypárt színeiben Mihálffy Béla. A 2. választókörzetben induló politikus B Nagy László után méreti meg magát a szegedi és homokhátsági körzetben. Itt az előző két ciklusban kényelmes többséggel nyerte a választást a kormánypárt. Mihálffy Bélának majd a szegedi önkormányzati képviselőtársa, az összefogott ellenzék jelöltje, Mihalik Edvin ellen kell majd elnyernie a választók többségének szimpátiáját-várhatóan ő lesz a másik „erős” jelölt a körzetben.

A menetrend

A hivatalos kampány 50 nappal a választások előtt, február 12-én kezdődik. Első körben ajánlásokat kell gyűjteni a jelölteknek, két hét alatt 500 választókerületi lakos aláírása szükséges, hogy nyilvántartásba kerüljön az Országos Választási bizottságnál. A szavazás április 3-án vasárnap lesz, addig kampányolhatnak a szavazatokért a képviselő-jelöltek.

„A Fidesz–KDNP felkészült az országgyűlési választásra, mert Magyarországnak előre kell mennie, nem hátra!” A párt választókerületi alapszervezetei december elején tettek javaslatot a helyi képviselőjelöltek személyére. Az országos választmány végül összesen 26 helyen változtattak a 2018-as választáson indulókhoz képest.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.