Balhé

Eltűnt a Szeviép-ügy egyik tanúja

Eltűnt a Szeviép-ügy egyik tanúja

2022. január 19., szerda
Eltűnt a Szeviép-ügy egyik tanúja

A héten kellett volna a Debreceni Törvényszéknek meghallgatnia azt a férfit, akit a Szeviép-ügyben tanúként kezelnek. A férfi azonban nyomtalanul eltűnt, a rendőrség sem találja.

Elmarad a csütörtöki tárgyalás a Szeviép-ügyben egy eltűnt tanú miatt. A cég 2006 és 2010 között számos közbeszerzést nyert meg az MSZP-s Ujhelyi Istvánnak köszönhetően - legalábbis ezt a cégvezető egyik üzlettársa nyilatkozta még 2019-ben.

Ahogy akkor fogalmazott: a Szeviép és annak vezetője, B. István máig több tízmillióval tartoznak neki.

Utóbbit szerette volna meghallgatni a Debreceni Törvényszék csütörtökön, azonban a férfi elérhetetlenné vált, és a hatóságok sem találják őt. Az otthonában sem találták meg, és az ottaniak sem tudnak róla semmit.

Az ügy új kijelölt könyvvizsgálót kapott, így hamarosan új szakvélemény készülhet a perben, ami április közepén folytatódhat tovább.

A Szeviép-ügyről utoljára ősszel hallhattunk, de maga a per már több mint tíz éve húzódik: a cég ellen csődbűncselekmény miatt emeltek vádat. A három vádlott férfi volt a vezetője a milliárdos forgalmat lebonyolító gazdasági társaságnak, ami 2009 elején került nehéz pénzügyi helyzetbe, az év áprilisában fizetésképtelenné vált, majd júniusban megkezdődött elenne a csődeljárás. A cég hitelezőivel nem sikerült megállapodást kötni, ezért a társaság felszámolását rendelték el. Közel 500 hitelező nyújtott be igényt, összesen nagyjából hatmilliárd forint feletti összegre. Az ügyben ezután indult el nyomozás csődbűncselekmény vádja miatt.

A Szegedi Törvényszék első fokon börtönbüntetésre ítélte a három vádlottat, másodfokon viszont bizonyíték hiányában felmentette őket. A fellebbezés után azonban az ügy Pécsre került, akik kizárva a Szegedi Ítélőtáblát, újabb másodfokú pert rendeltek el, a Kúria pedig a Debreceni Törvényszéket jelölte ki ennek lebonyolítására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.