Messze még a vége a Szeviép-pernek

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy sor, valaha a Szeviéppel kapcsolatban álló cég adatait kérte be a Debreceni Törvényszék, azonban közülük nem mindegyik érkezett meg a csődbűntett miatt induló ügy tegnapi tárgyalására. A bíróságnak még a felszámoló sem válaszolt, és az új, kijelölt szakértő sem nézte még át a több tízezer oldalas dokumentumot. A már így is több mint tíz éve húzódó ügy januárban folytatódik-írja a Délmagyar.

Megjelent a Szeviép-ügy tegnapi tárgyalásán a Debreceni Törvényszéken az ügy másod- és harmadrendű vádlottja is, de nem sok időt kellett Debrecenben tölteniük. A tárgyaláson a bíróság iratokat ismertetett. Szabó Ágnes bírónő korábban egy sor dokumentumot kért be, egyebek mellett a Szegedi Törvényszéktől az összes olyan iratot, amely a Szeviép felszámolásával kapcsolatos, 2007-től egészen 2010-ig. Ezeken kívül több cég adatait, amelyek valaha kapcsolatban álltak a jelenleg is felszámolás alatt álló szegedi építőipari vállalkozással, és a felszámolótól is várt papírokat. Azonban az utóbbi sem küldte meg a dokumentumokat. Ezek azért lennének nagyon fontosak, mert a

bíróságnak többek között azt kellene eldöntenie, hogy az első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság pontosan állapította-e meg a fizetésképtelenség időpontját.

Ez az akkori döntés szerint 2009. április 18-a volt.

A beérkezett papírok rövid ismertetése után kiderült az is, hogy már kijelölték az ügy új szakértőjét, azonban a több tízezer oldalnyi iratanyagot még nem kezdte el tanulmányozni. Új szekértő kijelölésére azért is volt szükség, mert a korábbi időközben nyugdíjba vonult.

FOLYTATÁS JANUÁRBAN

A Debreceni Törvényszék tegnapi tárgyalásán úgy döntött, hogy a pert 2022. január 20-án folytatják, mert addigra talán a szakértő is elkészítheti az új szakvéleményt. Az ügy már így is több mint tíz éve húzódik, és egyelőre nem látni a végét. Szilágyi János, az egyik vádlott védője a tegnapi tárgyalás előtt a Délmagyarország tudósítójának azt mondta, hogy szerinte akár további két évig is tarthat a per.

A Szeviép-ügyben csődbűncselekmény miatt emeltek vádat. A három vádlott férfi volt a vezetője a milliárdos forgalmat lebonyolító gazdasági társaságnak, a Szeviép Zrt.-nek. A cég 2009 elejére került nehéz helyzetbe. Fizetésképtelenné vált, júniusban pedig csődeljárás indult ellene. A Szeviép számtalan kisvállalkozásnak maradt adósa. Mivel nem jött létre csődegyezség, a bí­róság 2010 augusztusában elrendelte a társaság felszámolását.

Körülbelül 500 hitelező nyújtotta be az igényét, összesen hatmilliárd forint feletti összegre,

és csődbűncselekmény gyanújával nyomozás indult. Végül 2015-ben vádat emeltek három cégvezető ellen.

Előző sztori

Erős és világos visszajelzés a felminősítés

Következő sztori

A magyarokat utánoznák a csehek