Hírzóna

Bangkokban díjazták Karikó Katalint és kutatótársait

Bangkokban díjazták Karikó Katalint és kutatótársait

2022. január 28., péntek
Bangkokban díjazták Karikó Katalint és kutatótársait

Élőben közvetítette a thaiföldi televízió, amint a Prince Mahidol Award 2020. és 2021. évi kitüntetettjei átveszik „Ő Királyi Fensége, Maha Chakri Sirindhorn hercegnőtől” az elismerést. A 2022. január 27-i ceremónia körüli napokban minden díjazott, köztük Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora, konferencián és tudománynépszerűsítő programokon vett részt.

„Az igazi siker nem a tanulásban rejlik, hanem az emberiség javára való alkalmazásban”

– idézi H. R. H. Mahidol Songkla hercege gondolatát a thaiföldi kitüntetést bemutató honlap. Az orvostudomány területről a 2021. évi Prince Mahidol Award elismerést 2022. január 27-én vette át Karikó Katalin és Drew Weissman, továbbá a kanadai University of British Columbia professzora, Pieter Cullis professzor.

A királyi védnökség alatt álló Prince Mahidol Award Alapítványt 1992. január 1-jén hozták létre „Ő Királyi Felsége Mahidol Songklai herceg” születésének 100. évfordulója alkalmából.

Kisfilm is készült Karikóékról

A Mahidol Herceg Díj történetének a bemutatóját követően kisfilmen illusztrálták, hogy milyen körülmények között végzik kutatómunkájukat a kitüntetett tudósok. A Prince Mahidol Award Alapítvány elnöke, Prasit Watanapa professzor ismertette a díjazottak tudományos eredményeit.

Hangsúlyt kapott, hogy Karikó Katalin professzor PhD fokozatát a Szegedi Tudományegyetemen szerezte. A Karikó – Weissman kutatópáros közös eredményeit ismertetve elhangzott: „egymás mellett dolgoztak az mRNS technológia és annak orvosi alkalmazása fejlesztésén”. A három kutatónak köszönhetően gyorsan kifejleszthetővé és elérhetővé váltak a COVID-19 pandémia idején az mRNS-alapú oltóanyagok, amelyek milliók életét mentették meg és a világjárvány leküzdésének fontos eszközévé váltak.

Ugyanakkor a nukleinsav sejtekbe történő bejuttatásának módja a jövőben a számos betegség megelőzésére és kezelésére szolgáló RNS-technológia különböző alkalmazási lehetőségeit nyitotta meg.

A díjátadót követő tévés interjúban Karikó Katalin elmondta: Thaiföldön nagyon jól érezte magát, nagyszerű tapasztalatokat szerzett. Járt például a Prince Mahidol múzeumban és egy helyi kórházban. Hangsúlyozta: örül, hogy az mRNS-technológia még az életében hasznosítható lett és egy világjárvány leküzdésében is segítséget nyújt, oltóanyag formájában. Reméli, hogy a hírvivő RNS és a kidolgozott módszer alapján új gyógyszereket lehet fejleszteni, amelyeket sok új területen fel tudnak majd használni.

A Thai Királyi Család által alapított Prince Mahidol Award egy-egy éremmel, oklevéllel és 100.000 amerikai dollár (közel 32 millió forint) összegű pénzjutalommal jár.

via SZTE Sajtó

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.