Egyetem

Átadták a Science Park Szeged első létesítményét, az Inkubátorházat

Átadták a Science Park Szeged első létesítményét, az Inkubátorházat

2022. január 11., kedd
Átadták a Science Park Szeged első létesítményét, az Inkubátorházat

Az ELI ALPS Lézeres Kutatóközpont mellett elterülő Science Park Szeged első létesítményeként átadták kedden a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Inkubátorházát.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ünnepségen azt mondta, a kormány azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra Magyarország a jelentős innovátorok közé lépjen elő. A magyar szakemberek képességeinek kibontakoztatását a kutatói életpálya támogatásával és világszintű infrastruktúra létrehozásával ösztönzik.

A kutatás-fejlesztésre fordított összeg a GDP 1,6 százalékra emelkedett, tavaly megközelítve az 800 milliárd forintot, melyből 251 milliárd forint volt állami forrás. A kormány célja, hogy 2030-ra 3 százalék legyen ez az arány.

A pandémia idején a kormány célja a magas hozzáadott értéket előállító munkahelyek megőrzése volt, ehhez 30 milliárd forint bértámogatást biztosított. Ennek köszönhetően 1500 cég tartotta meg a kutatóit - mondta.

A legtöbb új munkahely is a versenyképességet megalapozó ágazatokban - az IT szektorban és a tudományos kutatásban - jött létre.

Fókuszban a tudomány

A járvány idején soha nem látott együttműködés indult el a magyarországi kutatóintézetek és vállalkozások között - hangsúlyozta. Magyarországon a kutatói létszám a 2010-es 31 ezerről tavaly 60 ezerre emelkedett. Országszerte 14 tudományos innovációs parkot alakítanak ki - ezek egyike a szegedi - annak érdekében, hogy az akadémiai szférában keletkező tudás minél könnyeben utat találjon a vállalkozásokhoz.

Az ünnepség részeként együttműködési megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium (EMBL).

Palkovics László elmondta, Magyarország 2017 óta tagja az EMBL-hálózatnak. A kormány minden feltételt biztosít ahhoz, hogy a magyar kutatók részesei lehessenek az EMBL munkájának. Magyar intézmények jelenleg a hálózat 14 kutatási programjához csatlakoztak. Az együttműködési megállapodás célja, hogy a magyar kutatócsoportok lényegesen intenzívebben és több projektben tudjanak részt venni.

A létesítmény

Az inkubátorház felújítását a Ferroép Zrt. végezte el: a 3300 négyzetméter hasznos alapterületű, háromemeletes egykori laktanyaépület gépészeti, erős- és gyengeáramú felújítását, valamint laboratóriumokat, irodákat alakítottak ki. Az épület a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ székhelyeként működik majd. A 85 hektáros Science Park Szeged fejlesztésének következő lépése a járműipari kompetenciaközpont épületének kialakítása lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.