Rendbeszedték a királyhegyesi templomot

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Felújították a közel százéves Szent Kereszt Felmagasztalása templomot. A munkálatokhoz egyaránt uniós és állami forrásokkal is hozzájárultak. Az épületet Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök áldotta meg a templom vasárnapi hálaadó szentmiséjén.

A templom felújítása mintegy 89 millió forintból valósult meg az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból, hazai központi költségvetési forrásból, valamint a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a helyi plébánia támogatásával.

A királyhegyesi templomot 1902-ben kezdték felépíteni, a munkálatok 1927-ben fejeződtek be. A Makótól 10 km-re lévő kistelepülés és a környező tanyavilág számára nagyon sokáig ez volt az egyetlen elérhető templom.

A neogótikus stílusú építményt 1969 és 1971 között egyszer már felújították, azonban nem túl átfogóan. A helyi plébános, Jánosi Szabolcs három sikeres pályázatot nyert meg a templom számára, melynek összegeit az Egyházmegye további 20 millió forinttal egészített ki.

A rekonstrukció mellett, melybe a belső- és külső szigetelés, vakolatfelújítás és festés mellett megújult a liturgikus tér burkolata, továbbá padló- és padfűtést alakítottak ki. A hívek adományaiból egy Szent Józsefet és a kis Jézust, valamint egy Szent Ritát ábrázoló szobrot is állítottak.

Videó!
Előző sztori

Vereséggel zárta az évet a Szeged-Csanád GA

Következő sztori

DÉLI SZÓ – Szeged – 2021.12.03.