Közélet

Menj békével, 2021

Menj békével, 2021

2021. december 31., péntek
Menj békével, 2021

Az óévet a templomokban már kora este elbúcsúztatják. Kiharangozzák – ahogy a hites ember mondaná. A többség majd újfélkor int búcsút az „öregfiúnak”: Tamási Áron nevezi így a decembert. Ezzel aztán lezárul a kinek-kinek elátkozott vagy éppenséggel áldott 2021.

Végvecsernye – mondja a bukovinai Istensegíts faluba verődött székely az év utolsó szertartására. „Eljön minden esztendőben, pontosan, hűségesen. Sohasem késik” – írja Ady a nagy ezredfordulós tárcájában, 1900 utolsó napján. Persze, hogy nem késik a szilveszternap, hisz sarkát tapossa az újév. Lenne még vele, a régi évvel elszámolnivaló, ám most végképp nincs ennek sora. Megtesszük utólag. A várakozás és a szerencsekívánat ideje van most: kéményseprő, rozsdás patkó, négylevelű lóhere a kellék. És hát az innivaló. Szilveszterkor megy ez, lelkiismereti teher nélkül. Mert az ősi szokást követjük: az ókori rómaiak is megülték az évbúcsúztatót, ráadásul a téli napfordulótól bő egy hétig, a kicsapongásokkal tarkított Szaturnálián. És azóta minden év utolsó napja mifelénk egy kis Szaturnália-klón.

Az e napra való intelem: az öregek az otthon tüzére vigyázzanak! Több mint jelképes foglalatosság ez. A „vörösborarcú öregember” (Krúdy Gyula), az „öregfiú” (Tamási Áron) – vagyis maga December – mondja magáról: „… mindenkinek kiosztom a hideg igazságait, és különösen megdidergetem azt, aki békétlen dologban járja az utakat. … S amit legjobban szeretek, mesét mondok az embereknek, de azok között is legfőképpen a gyermekeknek és a szegényeknek.”

Igen, december a mesék ideje. Ha valamiért hiányozni fog, hát éppen ezért. És eljött a szeretetteljes vén legény, Szilveszter napja, a számadásnap, ahogy Ady Endre írta 121 éve: „Nagyon jó ezt az éjszakát vígan keresztülélni, mert csodálatosan szomorú másként. … Nagyon szomorú dolgokat mesél szilveszter éjjelén az embernek az egymást űző, kergető gondolat. Valami végtelenül nagy, szürke lepel borítja be a nagy mindenséget. A szürkeség kissé a fehérbe játszik, és közepén hideg merevséggel áraszt foszforeszkáló, hideg, fehér fényt egy láthatatlan kereszt.
Nem.
Összecsendül a pohár barátságos megszokott csendüléssel. A sötétveres bor olyanná festi az emberek arcát. Víg, lármás muzsika tölti be a füstös korcsmaszobát, jókedvűen köszönt be Szilveszter.
És eljön a gyors öreg esztendőről esztendőre. Mindig egyformán vén, és minden jöttekor meghal egy esztendő.
És a hosszú esztendősorral együtt vénülünk mi is, míg egyszer olyan fehérek nem leszünk, mint az öreg Szilveszter apó.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.