/

Kormányinfó: csak harmadik oltással lesz érvényes a védettségi igazolvány

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Délben kezdődött a Kormányinfó, ahol a kormány aktuális döntéseiről tájékoztatja Gulyás Gergely a sajtót. A központi téma a jávrányhelyzet, de szóba került többek között az energiaválság és az infláció is.

Még egy hét ráadás

A kormány még egy héttel meghosszabbítja az Oltási akciót, ugyanis sok embernél decemberben letelik a 6 hónap, amely egy megerősítő, harmadik oltás felvételéhez szükséges. Gulyás azt is elmondta, hogy az operatív törzs megvizsgálja azt is,

mikortól kössék a védettségi igazolvány érvényességét a harmadik oltáshoz. Ennek az időpontját később fogják bejelenteni.

Szó esett az 5-11 éves korosztály számára elérhető Pfizer vakcinákról is: 2 milliót rendelt a kormány belőle. Gulyás kiemelte, Magyarország továbbra sem vesz részt az uniós beszerzésben, de minden oltásból fog rendelni az állam, amely új korosztálynak válik elérhetővé.

A kötelező oltással kapcsolatban úgy fogalmazott a miniszter, hogy

Szerintünk az eddigi lépéseink megfelelőek voltak, ma még nehéz megmondani, hogy elkerülhető-e, hogy innen tovább lépjünk.

Negyedik oltás?

Ha az orvosok véleménye az lesz, hogy érdemes a negyedik oltást is beadni, akkor erre biztosítjuk majd a lehetőséget – árulta el kérdésre válaszolva a miniszter azzal kapcsolatban, hogy sokan akár már augusztusban megkaphatták az ismétlő oltást.

Fenn kell tartani a rezsicsökkentést

Gulyás Gergely azt mondta, a világban elszabadultak az energiaárak, és ha küzedeni akarunk az infláció ellen, nem szabad ezt a fogyasztók számára érvényesíteni – épp ezért fenn kell tartani a rezsicsökkentést. Az önkormányzatok számára lehetővé teszik, hogy belépjenek az egyetemes szolgáltatásba.

Abban bízunk, hogy az infláció csökkenésnek indul és a jövő év második felére egy “normális” inflációs pályára kerülhet Magyarország

– ecsetelte a miniszter. A jövő évi infláció elérheti az 5 százalékot is, a mai előrejelzések szerint mindenképpen 4% felett lesz. Matolcsy György, a jegybank elnöke 4,7-5,1%-os arányt jósolt a Parlamentben – a nyugdíjemelésnél is ezt tartják majd mérvadónak.

Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd

Előző sztori

A MiniKölcsön ideális átmeneti anyagi zavarok megoldására!

Következő sztori

Sokkoló, de Svédországban 1500 százalékkal nőtt meg azoknak a 13-17 éves kislányoknak a száma, akik fiúnak érzik magukat