JÁTÉK!

Ki mit tud a szilveszterről?

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Számos hiedelem és szokás kapcsolódik az év utolsó és az újév első napjához. Ki hiszi, ki nem… mindenesetre hosszú évek óta életünk részét képezi. Hoztunk tíz szilveszteri kérdést, lássuk mennyire van képben…

JÁTÉK!

1 / 10

Az év utolsó napját a világon szinte mindenhol ünneplik. De honnan az elnevezés?

Question Image

2 / 10

Az egész világon elsőként a csendes-óceáni Szamoán és Kiritimati szigetén ünneplik az újévet. Közép-európai idő szerint  hány órakor?

Question Image

3 / 10

Rengeteg népi szokás, babona, tiltás kapcsolódik a szilveszterhez és az év első napjához. Pl. újév első napján mit nem szabad csinálni?

Question Image

4 / 10

A népi hiedelmek az étkezésre is vonatkoztak. Az esztendő első napján milyen ételt nem szabad fogyasztani?

Question Image

5 / 10

Szilveszterkor szinte elengedhetetlen szokás, hogy pezsgővel koccintunk. Ez a nemes ital már a 17. század óta létezik, de vajon minek köszönhető a léte?

Question Image

6 / 10

Különös Szilveszter, köszön egy hóember,
Utánunk néz, míg száll velünk a bűvös szék…. részlet a Különös szilveszter című popdalból. Zenéjét Várkonyi Mátyás, szövegét Miklós Tibor írta. Kinek az előadásában vált slágerré?

Question Image

7 / 10

Az újévre vonatkozó hiedelmek sorában, az sem volt mindegy, hogy ki látogatja meg először a házat. Sok bánat éri a ház népét a következő évben, ha az első látogató…

Question Image

8 / 10

Ha szilveszter akkor jóslás! Az év utolsó napján főzött gombócok titkokat rejtettek. De vajon milyen titkot?

Question Image

9 / 10

A babona szerint kéményseprővel találkozni szerencsét jelent, különösen újév napján. Ilyenkor a hagyomány szerint meg kell fogni a ruhánkon egy gombot és azt kiáltani:  Kéményseprőt látok, szerencsét találok. A gombot csak akkor szabad elengedni, ha:

Question Image

10 / 10

Számos szerencsehozó szimbólum ismert, mely a szerencse bevonzására, erősítésre szolgál. Ilyen pl. a négylevelű lóhere, patkó, malac és a gomba is. Ez utóbbinak miben rejlik szerencsehozó tulajdonsága?

Question Image

a pontod

Az átlagos pontszám: 62%

0%

Előző sztori

Fotópályázatot hirdetett a Vadaspark: vicces és meghökkentő frizurákat várnak

Következő sztori

Szeged a negyedik legnépszerűbb hazai úti cél szilveszterkor