Hírzóna

Kétmilliónyi régészeti leletet ásott ki magának a szegedi Indiana Jones

Kétmilliónyi régészeti leletet ásott ki magának a szegedi Indiana Jones

2021. december 17., péntek
Kétmilliónyi régészeti leletet ásott ki magának a szegedi Indiana Jones

Sokan nincsenek tisztában vele, - vagy csak nem érdekli őket - hogy a régészeti jelentőségű tárgyak az államot illetik. A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a helybeli férfival szemben, aki fémdetektorával több éven át kutatott Szeged határában történelmi jelentőségű fémtárgyak után.

A vádirat szerint a férfi még 2013 és 2017 között, a megyeszékhelyet környező szántóföldeken végzett kutatásai során rendszeresen talált, egészen az őskortól kezdve különböző történelmi korszakokból származó régészeti leleteket, melyek között kerámiatöredékek, illetve fém használati tárgyak, ékszerek, pénzérmék és fegyverdarabok is voltak.

Az összesen 2 millió forint értékű leleteket – melyek megtalálásuk esetén a jogszabály szerint a Magyar Államot illetik – a férfi engedély nélkül végzett feltárási tevékenység során szerezte meg.

A járási ügyészség nagyobb értékre, régészeti leletre elkövetett lopás bűntettével vádolja az önjelölt régészt. Bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni. A felhasznált fényképek a lefoglalt tárgyak szakértői vizsgálata során készültek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.