Kétmilliónyi régészeti leletet ásott ki magának a szegedi Indiana Jones

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sokan nincsenek tisztában vele, – vagy csak nem érdekli őket – hogy a régészeti jelentőségű tárgyak az államot illetik. A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a helybeli férfival szemben, aki fémdetektorával több éven át kutatott Szeged határában történelmi jelentőségű fémtárgyak után.

A vádirat szerint a férfi még 2013 és 2017 között, a megyeszékhelyet környező szántóföldeken végzett kutatásai során rendszeresen talált, egészen az őskortól kezdve különböző történelmi korszakokból származó régészeti leleteket, melyek között kerámiatöredékek, illetve fém használati tárgyak, ékszerek, pénzérmék és fegyverdarabok is voltak.

Az összesen 2 millió forint értékű leleteket – melyek megtalálásuk esetén a jogszabály szerint a Magyar Államot illetik – a férfi engedély nélkül végzett feltárási tevékenység során szerezte meg.

A járási ügyészség nagyobb értékre, régészeti leletre elkövetett lopás bűntettével vádolja az önjelölt régészt. Bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni. A felhasznált fényképek a lefoglalt tárgyak szakértői vizsgálata során készültek.

Előző sztori

11 éves szinten van az infláció a gazdasági alpolgármester szerint

Következő sztori

Szabó szerint Mihálik egy ,,halvány zöld” politikus