Európai Bíróság: az azonos nemű szülőket és gyermekeiket családként kell elismerni az egész EU-ban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tegnap az Európai Bíróság (EUB) úgy döntött, ha egy ország elismeri a szülői kapcsolatot egy gyermekkel, akkor minden tagállamnak ezt kell tennie a gyermek szabad mozgáshoz való jogának biztosítása érdekében.

A döntés hátterében egy bolgár és egy brit birtaltári nő közös gyermekének az ügye áll: 2019-ben Spanyolországban született Sara nevű lányuk, akinek utóbbi, Jane Jones az édesanyja.

Azonban egyik szülő sem spanyol származású, ami azt jelenti, hogy Spanyolországban nem kaphat állampolgárságot, és az 1981-es brit állampolgársági törvény értelmében Jones nem ruházhatja át a brit állampolgárságot a lányára, mivel Gibraltáron született.

Ennek alapján Ivanova – Jones párja – bolgár állampolgárságot kért gyermeke számára, amelyet később az azonos neműek házassága és élettársi kapcsolata miatt elutasítottak, mivel ezt Bulgária jogilag nem ismeri el.

Ennek eredményeként Sarát a hontalanság veszélye fenyegette: nem kapott állampolgárságot, nem hagyhatta el családja lakóhelye szerinti országát, Spanyolországot, és nem rendelkezett személyes okmányokkal sem, ami korlátozta az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és a társadalombiztosításhoz való hozzáférését.

Az EUB viszont kimondta, hogy a gyermeknek bolgár útlevelet kell kiállítani.

Arpi Avetisyan, az ILGA-Europe civil szervezet peres ügyekért felelős vezetője az ítéletet követő keddi beszédében azt mondta: “A régóta várt ítélet egyértelművé tette, hogy az egyik EU-tagállamban megállapított szülői hovatartozást egy másik tagállam nem vetheti el azzal az ürüggyel, hogy megvédi a “nemzeti identitást”.

Ez a “döntés 100 000-150 000 gyermek életére lesz hatással az EU-ban” – reagált a Facebookon a bolgár LMBTQ jogok védelmével foglalkozó szervezet, a Deystvie. Az ítélettel szemben nem lehet fellebbezni.

Ezek az események szembemennek nem csak a magyar kormány álláspontjával, de a hazai hitközösségek is úgy gondolják: ahhoz, hogy valaki családot alapítson egy nő és egy férfi szükséges. Erről épp a múlt héten írtunk:

via EuroNews

Előző sztori

Szexuálisan bántalmazta és éheztette 4 éves fiát egy férfi

Következő sztori

Szakszervezet: Ha hosszabb ideig járna munkanélküli-segély, az rontaná az emberek motivációját