Elkészült a kóborállatokról szóló rendelet

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elfogadták, és a a Magyar Közlönyben meg is jelentették a kóbor állatokról szóló rendeletet, amely mostantól részletesebben szabályozza ebrendészeti telepek feladatkörét és ellenőrzését.

A szabályozást korábban több menhely és Állatvédő Egyesület is üdvözölte, mivel ennek nyomán közegészségügyi, állategészségügyi és állatvédelmi szempontból is javulhat a helyzet. De a telepeken tartott állatoknak is jobb esélyük van a jóllétre, az egészségre és arra, hogy gazdához kerülnek.

A legfontosabb intézkedések között szerepel, hogy az egészséges állatokat tartási ideje mostantól minimum 45 nap lesz az eddigi 15 helyett. Ez idő alatt részletes nyilvántartást kell az álaltokról vezetni, továbbá kötelező őket honlapon feltüntetni.

A Közlöny szerint a törvény felhatalmazást ad a kormánynak, hogy a kóbor állatok befogadásáról és ellátásáról szóló szabályozását rendelet útján tegye meg. Ezen kívül az ebrendészeti és a gyepmesteri szolgáltatás egységesítése is lehetségessé vált, adott működési kereteken belül.

Az ezeket a feladatokat ellátó telepeknek kötelező lesz sorszámozott, koronologikus nyilvántartást vezetniük a befogott, leadott állatok fajáról, fajtájáról, ivaráról, ismertető jegyéről, a (becsül) koráról. Azt is nyilvántartásba kell venni továbbá, hogy milyen körülmények között fogták be az állatot, illetve, hogy milyen oltásokat kapott meg vagy sem.

A rendelet azt is szigorúan szabályozza, hogy ivartalanított, azonos nemű, egymás felé nem agresszív állatokat lehet csoportosan tartani, illetve azok esetek is szűkítve vannak, amikor az állatok átmenetileg megköthetők. De szabályozva van a futólánc hossza és az is, hogy milyen oltási, ivartalanítási kötelezettségek teljesítése után adható örökbe egy állat.

Előző sztori

Leváltották Kulcsár Krisztiánt, a MOB elnökét

Következő sztori

Hamis húszezresekkel vásárolt egy szegedi férfi