Egészség

Az EMA tanácsokat adott a Pfizer tablettájának otthoni használatához

Az EMA tanácsokat adott a Pfizer tablettájának otthoni használatához

2021. december 23., csütörtök
Az EMA tanácsokat adott a Pfizer tablettájának otthoni használatához

Tanácsokat adott ki az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Pfizer Paxlovid elnevezésű tablettájához, melyet kifejezetten a koronavírus ellen fejlesztettek ki.

Az Európai Gyógyszerügynökség hivatalos közleménye szerint a Paxlovid tablettát a koronavírus fertőzés tüneteinek megjelenésétől számított 5 napon belül kell elkezdeni szedni az olyanoknak, akik nem szorulnak kiegészítő oxigénellátásra, illetve akiknél nagyobb eséllyel válhat a betegség súlyos lefolyásúvá. A gyógyszer két tablettából, ezzel együtt két hatóanyagból áll: az egyik a nirmatrelvir, a másik a ritonavir. Ezeket naponta kétszer, 5 napon keresztül lehet szedni.

A Gyógyszerhatóság annak reményében adta ki ezt a használati javaslatot, hogy a nemzeti egészségügyi központok széles körben és minél hamarabb dönthessenek a készítmény veszélyhelyzeti felhasználásáról.

A Paxlovidot szerdán egyébként sürgősségi engedéllyel az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) már jóváhagyta az Egyesült Államokban otthoni használatra. A gyártó klinikai vizsgálatai szerint a vírusellenes szer 90 százalékban volt hatásos a kórházi ápolás, illetve a halálozás megelőzésében azoknál a pácienseknél, akiknél fennállt a betegség súlyos formáinak kockázata. A kezelésben részesült oltatlan betegek egyike sem hunyt el. A legfrissebb adatok alapján a készítmény az omikron variánssal szemben is hatásos.

A készítményről Letoha Tamás kutatóorvos is ír Facebook-bejegyzésében.

(via tenyek.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.