Illegális bevándorlás

2015 óta nem volt olyan erős a migrációs nyomás Európában, mint novemberben

2015 óta nem volt olyan erős a migrációs nyomás Európában, mint novemberben

2021. december 16., csütörtök
2015 óta nem volt olyan erős a migrációs nyomás Európában, mint novemberben

Idén novemberben volt a legmagasabb az az Európai Unióba irányuló illegális határátlépések száma a 2015-ös migránsválság óta, a határrendészeti hatóságok mintegy 22 450 határsértést jelentettek - közölte csütörtökön az EU határ- és partvédelmi ügynöksége.

A Frontex tájékoztatása szerint 2021 első tizenegy hónapjában 184 180 illegális érkezőt tartoztattak fel az EU határain, 60 százalékkal többet, mint tavaly.

Az EU keleti határain az illegális határátlépések száma idén megközelítette a 8000-et, elsősorban afgánok és szíriaiak próbálták jogtalanul bejutni az unió területére.

A nyugat-balkáni útvonalon érkező illegális migránsok száma idén több mint kétszeresére emelkedett, 55 310 illegális határátlépést jelentettek az illetékes szervek.

A legtöbb migráns ezen az útvonalon Szíriából, Afganisztánból és Marokkóból érkezett.

Idén mintegy 90 százalékkal érkeztek többen a közép-mediterrán útvonalon, mint tavaly, míg a nyugat-mediterrán útvonalon érkező illegális migránsok száma csak 6 százalékkal nőtt.

A Földközi-tenger keleti medencéjében, Görögország tengeri és szárazföldi határán idén novemberben 13 százalékkal kevesebb határsértést észletek a hatóságok, mint tavaly ugyanebben az időszakban, azonban a ciprusi határokon múlt hónapban ugrásszerűen, mintegy 244 százalékkal megnőtt az illegálisán érkezők száma. A legtöbb migráns Szíriából, Törökországból és Kongóból érkezett ezen az útvonalon.

Idén a nyugat-afrikai útvonalon a migrációs nyomás a 2020-as helyzethez volt hasonló. Január és november között 20 183 illegális határátlépést észleltek ezen az útvonalon, mintegy 3 százalékkal többet, mint 2020-ban.

Ez mindazonáltal 2019-hez képest 906 százalékos növekedést jelent.

Ezen az útvonalon a migránsok többsége a szubszaharai régióból érkezett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.