Újra dolgozhatnak otthonról a közigazgatásban

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gyakorlatilag napról napra jelentenek be a koronavírus járványhoz köthető változásokat, szabályzásokat – teljes joggal, hiszen még mindig a negyedik hullám felszálló ágában vagyunk…

Az Országos Kórházi Főigazgatóságban (OKFŐ), illetve annak telephelyein visszatér a home office – tudta meg az Index. Jenei Zoltán, az OKFŐ főigazgatója a koronavírus-járvánnyal összefüggésben számos munkaszervezési intézkedést rendelt el, például azt, hogy a szervezetben dolgozó kollégák közül november közepétől minél többen térjenek át otthoni munkavégzésre, egészen az év végéig.

A munkavállalókat és családjukat védik

Legelőször azoknak fogják felkínálni a home office lehetőségét, akik krónikus beteg gyermekkel vagy idős hozzátartozóval élnek egy háztartásban. Azonban kiemelték, hogy a feladatok ellátásában az otthoni munkavégzés nem okozhat fennakadást.

Akik továbbra is személyesen fogják ellátni a munkájukat az OKFŐ valamely intézményében, azoknak a kórházi főigazgató felhívta a figyelmét a kötelező maszkviselés mellett az ajánlott távolság megtartására és a harmadik oltás felvételének átgondolására is. A nagyobb létszámú megbeszélésekre vonatkozóan is ajánlást tett: a 10 főnél nagyobb létszámú egyeztetéseket későbbi időpontra halasszák el, vagy online szervezzék meg – írja az Index.

A munkavégzés helyszínének az átszervezése országosan több mint 40 helyszínen érint több száz dolgozót.

A szomszédban is szorgalmazzák az otthoni munkavégzést

Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter szintén a koronavírus járványra hivatkozva javasolta, hogy ahol az lehetséges, ismét térjenek át home office-ra a munkavállalók. Az osztrákok azt szeretnék elérni, hogy a lehető legkisebb legyen az emberek között a személyes kontaktus, ezért az Egészségügyi Minisztérium minden arra alkalmas munkahelyi tevékenységet otthoni munkavégzésre javasol. A cégeknek az ehhez szükséges eszközöket kötelesek biztosítaniuk a munkavállalóik számára.

Cudar világ jön az oltatlanokra

Ausztria bekeményít: az oltatlanokra kijárási korlátozást szabott ki, amelyet szinte tényként közölt Mückstein tegnap este. A 24.hu azt írja,

Ez is a  része a járvány elleni intézkedéscsomagnak, amelyről a kormány szerdáig tárgyal a tartományok vezetőivel. Ezen felül döntés születhet arról, hogy FFP2-es maszkot kell viselni a zárt, nyilvános terekben, PCR-teszteket kell végezni a beoltottakon is. Az egészségügyi dolgozóknak kötelezővé tennék az oltást, de ezt a miniszter a tanároknál nem támogatná.

A cél világosan az oltási hajlandóság növelése, és az oltatlanok éjszakai kijárásának korlátozásával minden bizonnyal ezt el is fogják érni. Nem bízzák a véletlenre: szigorú rendőri ellenőrzések lesznek, hogy mindenki betartsa az új védelmi intézkedéseket – aki pedig áthágja valamelyik szabályt, pénzbírságra számíthat, ami akár 1450 eurós azaz nagyjából 532 ezer forintos is lehet.

Kiemelt kép: Pixabay

Előző sztori

Ne tervezzen semmit szombatra: itt az ősz egyik leglátványosabb természeti jelensége!

Következő sztori

Szélhámosok házalnak a Magyar Államkincstár nevében