Szijjártó: 2022 végére elkészül a Szeged-Szabadka vasútvonal

Miközben Magyarország és Szerbia fellép a határaikat illegálisan átlépni szándékozókkal szemben, addig a két ország újabb könnyítést léptet életbe azok számára, akik a szabályokat betartva, jószándékkal akarnak közlekedni a határon – mondta csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető arról számolt be, hogy a két ország együttműködik a migráció elleni küzdelemben, ami különösen fontos most, hogy a Nyugat-Balkán újra telítődni kezdett. Kiemelte, hogy napi 30-35 ezer ember hagyja el Afganisztánt, Magyarországon idén már 100 ezer illegális határátlépési kísérletet észleltek, az Európai Unió pedig három irányból is nyomás alatt áll.

Szijjártó bejelentette, hogy jövőre véglegesen megnyitják az új határátkelőt Kübekházánál, így egyszerűsítve a közlekedést Magyarország és Szerbia között.

A külügyminiszter jó hírnek nevezte, hogy már jogerős a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításának építési engedélye a magyarországi szakaszon, és a fővárosi szakaszra vonatkozó közbeszerzést illetően is csak az eredményhirdetés van már hátra.

Aláhúzta: 2025-re megépül a magyarországi szakasz, míg 2022 végére befejezik a Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonal munkálatait is.

    

A Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonal rekonstrukciós munkálataival kapcsolatban a SzegedMa korábban megírta, hogy Szerbia 70 millió eurós hitelt vett fel az OTP Banktól a vasútvonal szerbiai szakaszának újjáépítésére és korszerűsítésére. Azt is megírtuk, hogy a pálya magyar határon túli szakaszán már több mint 200 munkagép dolgozok folyamatosan.

40 perc alatt Szabadkára
Ha elkészül a Szeged-Szabadka vasútvonal, akkor a környéken élők könnyebben és gyorsabban utazhatnak. A felújított vasútvonalon a szerelvények akár 100-120 km/h sebességgel is haladhatnak majd. Ez azt jelenti, hogy a két végállomás között akár 40 perc alatt lehet utazni.

Előző sztori

Nem javult a levegő minősége Szegeden

Következő sztori

Itt az orron át beadható influenza vakcina gyerekeknek