Orbán Viktor: Meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban.

A harmadik oltás a megoldás

Idén lehet nagy karácsony, de csak akkor, ha a harmadik oltást felvevők száma megnő – jelentette ki, hozzátéve: a legtöbben a harmadik dózist veszik most fel, a legkisebb az első vakcináért jelentkezők aránya.

A zárás csak lassítás, a megoldás a harmadik oltás – tette hozzá, hangsúlyozva: arra is szükség van, hogy az emberek betartsák a korábban elrendelt védelmi intézkedéseket.

Mindenkit arra kért, hogy vegye fel a harmadik oltást, mondván, aki ezt megtette, “annak megmentettük az életét”.

Van elég egészségügyi kapacitás

Nagyságrendekkel nagyobbak a nyugat-európaiaknál a Magyarországon járvány idején bevethető egészségügyi kapacitások – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A járvány egy nagy tanulság; ezeket a kapacitásokat minimum vésztartalékként a jövőben is életben kell tartanunk – tette hozzá a kormányfő.

Közölte, a helyzet kezeléséhez szükséges eszközök rendelkezésre állnak, ágy, lélegeztetőgép, vakcina, orvosság van, minden az emberfeletti és kitartó munkát végző orvosok és ápolók hősiességén múlik.

A védekezéshez rendelkezésre áll elég ember, de vezényelni kell őket. Ki nem nyitott járványkórház is van – fűzte hozzá.

Orbán Viktor megemlítette, hogy az ágazatban az utóbbi évek során jelentős béremeléseket hajtott végre a kormányzat. Ez “így sem elég, sokról meg végképp ne beszéljünk”, de ezek a komoly lépések jelzik az egészségügyben dolgozóknak, hogy “az ország velük van” – mondta.

“Ma nem békeidő van”

A miniszterelnök közlése szerint minden korábbinál nagyobb illegális migrációs nyomásra kell számítani a következő hónapokban Magyarország déli határán.

Orbán Viktor arról is beszélt hogy egyszerre nő a nyomás az olasz-spanyol, a keleti és a balkáni útvonalon;

Afganisztánt napi 30-35 ezer ember hagyja el, ők pedig legnagyobb valószínűséggel Magyarországon keresztül akarnak majd menni.

Hangsúlyozta: az Európai Unió migrációval kapcsolatos szabályait békeidőben írták, “de ma nem békeidő van”, így ezek a rendelkezések elavultak, hiszen a régi szabályok már nem segítik az életünket, hanem “bajt hoznak a nyakunkra”.

Orbán Viktor megemlítette: miközben az új berlini kormányprogramban “Németországot bevándorlóországnak nevezik”, Magyarország nem akar azzá válni. A két pozíció pedig összeegyeztethetetlen, ráadásul várhatóan egyik fél sem fog engedni az álláspontjából.

Előző sztori

Embertelen: nagymamáját bántalmazta a vásárhelyi férfi

Következő sztori

Idegenben is legyőzte a Vardart a Pick Szeged