Politika

Nemesi Pál lemondását követeli Szabó Bálint

Nemesi Pál lemondását követeli Szabó Bálint

2021. november 10., szerda
Nemesi Pál lemondását követeli Szabó Bálint

72 órát adott Szabó Bálint független önkormányzati képviselő Nemesi Pál kormánybiztosnak, hogy mondjon le pozíciójáról. Szerinte ugyanis "ő az egyetlen kormánybiztos Magyarországon, aki az építőipari cégével állami beruházásokon indul".

Szabó a Facebook-sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, Nemesi a múltja okán nem csupán kormánybiztosnak, de minden Szegeden betöltött szerepében alkalmatlan. Ennek kapcsán felidézte, hogy a kormánybiztos a SZEVIÉP csődje előtt, és azután is üzletelt a cég vezetőivel.

Sokkal súlyosabb gondnak írta le azonban, hogy a Dél-Alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosaként a saját területi jogkörén belül indul állami beruházásokon érdekeltségébe tartozó építőipari cégével, a Ferroép Zrt.-vel. Így nyerte meg többek között az 1,7 milliárd forintos Ipari Park beruházását, illetve az SZTE Állami- és Jogtudományi Karának felújításáról szóló kiírást, ami mintegy 2 milliárd forint

- magyarázta Szabó.

Szabó szerint a hatóságok is vizsgálódhatnak Nemesi körül

A képviselő szerint azonban más is összeférhetetlenné teszi Nemesi személyét, nem csak az elnyert munkák. Szabó Bálint azt állította, hogy a közbeszerzési hatóság egy harmadik közbeszerzési eljárásban, melyben Nemesi cége is részt vett, bebizonyította, hogy az eljárás tisztaságát sértő körülmény áll fent. Nevezetesen, egymással olyan közvetett kapcsolatban lévő cégek pályáztak kizárólagosan az adott munkára, amelyek között egyéb összeférhetetlenségek és kapcsolódások is voltak. Az illetékes kormányzati hatóság ezért érvénytelenné tette ezt az eljárást - részletezte a politikus.

Vagyis ezzel Szabó szerint bebizonyosodott, hogy Nemesi - immáron kormánybiztosként - tisztességtelen eljárásban vett részt.

A Mindenki Szegedért Mozgalom nevében Szabó kijelentette: ha Nemesi 72 órán belül nem mond le kormánybiztosi tisztségéről, akkor a magyar kormánytól, azaz Orbán Viktor kormányfőtől fogja kérvényezni a felmentését a tisztség alól.

A helyi ellenzéktől is állásfoglalást vár

Végezetül a képviselő a Szegedi Fideszt is felszólította állásfoglalásra, hogy szerintük elfogadható-e számukra, hogy a régió gazdaságért felelős kormánybiztosa rendszeresen kormányberuházásokon indul, illetve, hogy olyan eljárásban vett részt, ami a hatóságok szerint egyértelműen jogsértő volt.

Nem rég Szabó közzétett egy olyan képernyőmentést, amin a fenti posztját, bejelentését Bartók Csaba, a szegedi Fidesz elnöke szívecskével jelölte meg.

Keressük Nemesi Pált és a Szegedi Fideszt is kérdéseinkkel. Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Frissítve: reagált a Szegedi Fidesz

A helyi ellenzék válaszáról itt írtunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.