Közösség

Ma van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

Ma van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

2021. november 25., csütörtök
Ma van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

Idén negyvenedik alkalommal tartják világszerte a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapját. Az áldozatsegítő központok kitartó munkája számtalan bajba jutott nőn segített már, de még így is számtalan nőnek kell félelemben élnie. Van segítség és kiút!

Nők százezrei, de akár milliói ellen követnek el nemi erőszakot, családon belüli erőszakot és az erőszak egyéb formáit világszerte. A téma nagyságrendje és valódi természete gyakran rejtve marad, de 1981. óta november 25. a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Ezen a napon, november 25-én ölték meg a Mirabal nővéreket, a Dominikai Köztársaság emberjogi aktivistáit az akkori diktátor parancsára. AzUNIFEM(az ENSZ Női Fejlesztési Alapja) e témát helyezi tevékenységeinek középpontjába az emléknapon.

Magyarországon jelenleg az 1994-ben alakult NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) a Néma Tanúk nevű csendes emlékezik a nők elleni erőszak áldozataira.

Az Áldozatsegítő Központban dolgozók számára ez a nap kiemelt fontossággal bír. Hétről hétre érkeznek az áldozatok, akiknek jelentős része bántalmazott nő, akik lelki megnyugvást és biztonságban eltöltött órákat kaphatnak a Központok munkatársaitól a jogi és pszichológiai segítségnyújtás mellett.

Nehéz lenne érzelmileg és morálisan nem együttérezni ezekkel a nőkkel, ugyanis az ilyen jellegű bűncselekmények áldozatai ritkán hallatják a hangjukat, pedig ugyanúgy megérdemlik az emberi bánásmódot, segítségnyújtást, mint minden más ember.

Az Áldozatsegítő Központok elkötelezettek amellett, hogy a nők elleni erőszaknak véget kell vetni, azért, hogy egy biztonságosabb jövőben élhessünk együtt mindannyian. Van segítség!

Áldozatsegítő vonal: 06-80/225-225
Szegedi Áldozatsegítő Központ: 06-62/795-141

via Szegedi Áldozatsegítő Központ, Wikipedia / Kiemelt kép: Pixabay

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.