Közel 650 ezer is lehet a négyzetméterár Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Felemás eredmény született a lakáspiacon: tízezer lakosra 10,1 új lakás jutott 2021 első félévében, ugyanakkor Csongrád-Csanád megyében ez az arány feleannyi. A négyzetméterárak is nagyon eltérőek.

Átalakulni látszik a Csongrád-Csanád megyei lakáspiac. Az Ingatlan.com kimutatásai szerint a lakosságarányos megyei rangsor és az új lakások ára is meredeken emelkedik. A használt lakások ára ugyanakkor mérsékelt.

Az újlakás-átadások aránya lényegesen megváltozott: 2021 első félévében tízezer lakosra 10,1 lakás jutott. Ez 2020 első felében 8,9, 2019 első felében pedig 6,6 volt. Legalábbis országosan ez a helyzet.

A megyére lebontva tízezer lakosra csupán 5,5 lakás-átadás jut.

Balogh László gazdasági szakértő szerint mivel Szeged egyetemváros, ezért a diákok és a frissdiplomások hosszútávú keresletet generálhatnak a megyeszékhely és annak agglomerációinak piacán. Emiatt a megyei ingatlanpiac és élénkülhet, amennyiben a járvány okozta bizonytalanság eltűnik.

A lakáspiaci forgalom a mért időszakban (2021 első fele) 23%-kal nőtt. Ezt azonban nem kísérte a használt ingatlanok piacán kétszámjegyű drágulás, ami eltér a járvány előtti trendektől, csupán 3%-os volt az áremelkedés.

Ezzel szemben az új lakások több mint 10%-kal drágultak. Ebben szerepet játszik az építőanyagok drágulása és a szűkebb kínálat. A használt ingatlanok piacán jelentősebb kínálatra korlátolt kereslet jutott.

Szegeden az eladásra kínált új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 648 ezer forint, a használtaké 467 ezer. Utóbbiakat Csongrádon 173 ezer, Makón 174 ezer, Hódmezővásárhelyen 270 ezer forintos négyzetméterárakon árulják.

Előző sztori

Drasztikusan emelkedik a napi halottak száma

Következő sztori

Téli kényszerpihenőn a motorok