Gazdaság

Közel 650 ezer is lehet a négyzetméterár Szegeden

Közel 650 ezer is lehet a négyzetméterár Szegeden

2021. november 23., kedd
Közel 650 ezer is lehet a négyzetméterár Szegeden

Felemás eredmény született a lakáspiacon: tízezer lakosra 10,1 új lakás jutott 2021 első félévében, ugyanakkor Csongrád-Csanád megyében ez az arány feleannyi. A négyzetméterárak is nagyon eltérőek.

Átalakulni látszik a Csongrád-Csanád megyei lakáspiac. Az Ingatlan.com kimutatásai szerint a lakosságarányos megyei rangsor és az új lakások ára is meredeken emelkedik. A használt lakások ára ugyanakkor mérsékelt.

Az újlakás-átadások aránya lényegesen megváltozott: 2021 első félévében tízezer lakosra 10,1 lakás jutott. Ez 2020 első felében 8,9, 2019 első felében pedig 6,6 volt. Legalábbis országosan ez a helyzet.

A megyére lebontva tízezer lakosra csupán 5,5 lakás-átadás jut.

Balogh László gazdasági szakértő szerint mivel Szeged egyetemváros, ezért a diákok és a frissdiplomások hosszútávú keresletet generálhatnak a megyeszékhely és annak agglomerációinak piacán. Emiatt a megyei ingatlanpiac és élénkülhet, amennyiben a járvány okozta bizonytalanság eltűnik.

A lakáspiaci forgalom a mért időszakban (2021 első fele) 23%-kal nőtt. Ezt azonban nem kísérte a használt ingatlanok piacán kétszámjegyű drágulás, ami eltér a járvány előtti trendektől, csupán 3%-os volt az áremelkedés.

Ezzel szemben az új lakások több mint 10%-kal drágultak. Ebben szerepet játszik az építőanyagok drágulása és a szűkebb kínálat. A használt ingatlanok piacán jelentősebb kínálatra korlátolt kereslet jutott.

Szegeden az eladásra kínált új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 648 ezer forint, a használtaké 467 ezer. Utóbbiakat Csongrádon 173 ezer, Makón 174 ezer, Hódmezővásárhelyen 270 ezer forintos négyzetméterárakon árulják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.