Indul a közgyűlés, kövesse velünk élőben!

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
szerző: Zádori Bencenovember 19. - 12:49

Vége a nyílt ülésnek

A szünet után szavaznak.

szerző: Zádori Bencenovember 19. - 12:44

Német kórházbezárásokkal vádolja Botkát

A Fidesz képviselője szerint Botka korábban kiürítette a Pulz utcai kórházat és az I. Kórházat. Botka azzal védekezik, hogy a két említett épület az egyetemhez tartozik, ők döntötték saját hatáskörben a kiürítésről. Szabó viszont rávilágít arra, hogy a probléma szerinte nem erről szól: a tájékoztatás átláthatatlan, az állampolgárok zavarban vannak. Kiemelte, hogy a Klinikai Központ tiltotta le a dolgozókat a nyilatkozásról. Botka pontosított: a kormány tiltotta le őket.

Tápai szerint Botka 2006-ban nyilatkozta azt, hogy nem kíván az egészségüggyel foglalkozni, ezért adta át az egyetemnek az intézményeket. Állítása szerint az erről szóló dokumentumot titkosították is. A szegedi Fidesz alelnöke szerint a polgármesternek magába kellene néznie.

szerző: Zádori Bencenovember 19. - 12:33

Az egészségügyi beszámolókról esik most szó

Botka kifogásolta, hogy 2013 óta az iskolákkal együtt a betegágyak ellátását is államosította. Tápai erre azt reagálta, hogy mielőtt ez megtörtént, a tanárok és a diákok kabátban ültek a tantermekben, mert nem volt fűtés. Szabó szerint megdöbbentő, hogy polgármesterként nem kapja meg a szükséges tényeket és adatokat, főleg veszélyhelyzetben.

szerző: Zádori Bencenovember 19. - 12:18

Chovanecz Kata kikéri magának, hogy a cégvezetőket sértegetik

A fideszes képviselő Sportbizottsági Tagként elmondása szerint túltette már magát azon, hogy nem került fel egy képre, ahogy azon is, hogy a bizottsági üléseken megleckéztetik. Azt viszont kikéri magának, hogy a cégvezetőket kritizálnák. A képviselő szerint ők arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az utóbbi másfél-két évben nagyon sok cégvezetőt le kellett cserélni, ami magában foglalja, hogy ezek a cégek nem működnek gördülékenyen.

Az ellenzék egyébként fontosnak tartja az előterjesztést. Botka felhívta a figyelmet, hogy bár konszenzus van a sporttámogatásokban, érdekellentétek vannak. Elmondta például, hogy a Pick Arénának nem a PICK a tulajdonosa. Információja szerint olyannyira nem, hogy a PICK Szeged állítólag nem kíván beköltözni az új Aréna területére, csak a mérkőzéseit szeretné ott lejátszani. Az Aréna szállásán ugyanis bérleti díjakat kellene fizetniük, miközben a Sportcsarnokot ingyen használhatják.

szerző: Zádori Bencenovember 19. - 12:02

Még két napirendi pont van hátra

A sporttámogatásról szóló előterjesztésről esik szó. A pandémia előtti financiális rendszert állítaná vissza z önkormányzat. A napirendi pontokat követően zárt ülés, majd a szavazás következik.

szerző: Zádori Bencenovember 19. - 11:54

Mihálik örül, hogy az ellenzék válaszol

A Momentum képviselője örvendetesnek tartja, hogy még ha több óra késéssel is, de megválaszolja a kérdéseket. A zöldpolitikáját is hirdette, miszerint hogy az óvodák energiafogyasztása 60%-kal csökkent. Szabó Bálint kifogásolta, hogy többek között a felsővárosi óvodák udvarán miért nincsenek fák, amelyek felfognák a 40 fokos melegeket.

szerző: Zádori Bencenovember 19. - 11:38

Az óvodafelújításokról beszélnek, Mihálffy Jakab Péterhez hasonlította Mihálikot

Mihálffy Béla kiskundorozsmai képviselő nagy örömmel jegyezte meg, hogy a Jerney Óvoda megújult. Hosszan részletezte, hogy a külcsín mellett focipályát és játékokat is létesítettek a gyermekeknek, hogy változatos legyen a környezetük. Mihálik rá vonatkozó állításáról annyit mondott: folytassa tovább a vádaskodást és a gyűlölködést, ő folytatja azt, amit 12 éve elkezdett. Szerinte vigyáznia kell Miháliknak magára, mert eről a ,,jakab péteri” stílusról az előválasztáson is megmondták az emberek a véleményüket.

szerző: Zádori Bencenovember 19. - 11:24

Az egyetemisták számának csökkenéséről megy a vita, Haág szerint ennek az egyik oka a zajrendelet

Német Ferenc nagyon fontos rendelkezésnek tartja a Szegedi Tudományegyetem fejlesztését és minden felszólaló képviselő egyetértett abban, hogy az elmúlt évtizedben 30 ezerről 20 ezer alá csökkent az egyetemisták száma Szegeden. A pontos okát ennek senki nem firtatta, Haág Zalán viszont talált egyet: a zajrendelet. Ugyanis amíg ezt Szegeden bevezették, addig a Debreceni Egyetem azzal fejezte ki együttműködését a hallgatókkal, hogy náluk nincs zajrendelet.

Botka szerint Haág hozzászólása is bizonyítja, hogy ,,a vicces is lehet szánalmas.”

szerző: Zádori Bencenovember 19. - 11:15

Az Állomás utcai épületet átadnák az SZTE-nek

Kovács Tamás gazdasági alpolgármester tájékoztatása szerint az Állomás utcai épületre a modellváltás átesett Egyetemet fenntartó alapítvány jelentkezett be. A 4 hektárnyi terület innovációs fejlesztésen esik át az Egyetem ígérete szerint, egy 4 emeletes laboratóriumot építenek a helyére. Szabó Bálint szerint ennyire távoli ígéretek tudtában nem feltétlenül tartja jó dolognak, hogy átadják az épületet, mivel hasonló a helyzet a harmadik híd esetében is.

Nagy Sándor alpolgármester szerint a terület, ami ,,egy lepusztult raktárépület”, már korábban átadásra került volna az intézmény számára, ez azonban akkor nem valósult meg. Most a város újra átadja.

szerző: Zádori Bencenovember 19. - 11:08

Szabó Bálint a szippantós autókra tér a ,,pisiszünetben”

Szabó továbbítva az egyik Facebook-on kapott hozzászólását, úgy látlja, lassan a képviselők nagyrésze már a termen kívül tartózkodik. Kovácstól azt kérdezte, hogy a szippantós autókkal megkötött szerződések időtartamát miért csökkentették le 5 évről 1 évre. Kovács szerint bizonytalanságok miatt nem köthették meg 5 évre a szerződést.

Szabó azt is reméli, hogy a művelődési házakat nem fogják egyöntetűen az Agóra vagyonkezelése alá rendelni. Nagy Sándor szerint a lakosságot ez a változás nem fogja érinteni, ugyanakkor ha erről nem rendelkeznek, az jogbizonytalanságokat okozhat.

szerző: Zádori Bencenovember 19. - 10:55

A volt alpolgármester szerint az ellenzék nem tárgyilagos

Szécsényi Rózsa volt gazdasági alpolgármester szerint az ellenzék otthon van az IKV ajtó-ablak ügyeiben, de ennél sokkal nagyobb hatásköre van a cégnek, ahogy az összes többi kritizált önkormányzati cégnek is, éppen ezért nem látnak rá tisztán a lényegre. Szabó Bálint szerint valójában maga a városvezetés cserélgeti sorra a cégei ügyvezetőit a közgyűlés megalakulása óta.

szerző: Zádori Bencenovember 19. - 10:49

Tápai reagál az IKV szabályosságára

A szegedi Fidesz alelnöke szerint az IKV Zrt-vel pontosan az a baj, hogy a belső ellenőrzések alkalmával az IKV-nál mindent szabályosnak találnak. Az IKV bizottsága 5 fős, és a vád, hogy nélküle döntésképtelenek, nem igaz, hiszen 4 fővel döntőképes kell, hogy legyen. Ezen kívül a tárgyalások során rengeteg dokumentumot nem adtak közre, többek között a nyílászáró-cserék esetében sem.

Chovanecz Kata szerint számos problémát leírtak a korábbi belső ellenőrzések alkalmával, ennek ellenére nem történt érdemi változás. A lakástörvény értelmében a bérleményeket is ellenőrizni kellene többek között.

szerző: Zádori Bencenovember 19. - 10:41

Chovanecz Kata érdemi belső ellenőrzéseket szeretne

Chovanecz Kata megállapításai szerint az IKV Zrt. által fenntartott lakáspiac zsugorodik, nagyon nagy a fluktuáció és a belső ellenőrzések nem hoznak érdemi változásokat. Nagy Sándor szerint a belső ellenőrzésre a jogszabályok köteleznek és a jogszabályosságot ellenőrzi. Szabó szerint az IKV Zrt. ügyvezetője egy ,,üdítő kivétel” a város ügyvezetői között, mivel tárgyalóképes és megjelenik a bizottsági üléseken és a közgyűléseken. A többi önkormányzati cég ügyvezetőjéről ez nem mondható el.

szerző: Zádori Bencenovember 19. - 10:31

Szabó Bálint szerint Botka együtt bulizott valakivel éjszaka, de nem mondott nevet

Szabó a Fülemüle utcai mutyit többek között arra alapozza, hogy Botka együtt éjszakázott egy ,,haverjával”. Botka ekkor rákiáltott, hogy mondja meg az illető nevét, Szabó ezt nem tette meg. A Fidesz frakció egyébként többször is szeretett volna felszólalni a vitákban, Botka azonban ezt nem vette figyelembe, gyorsan lezárja a vitákat. Tápaiék meg szerették volna indokolni, hogy azért jelzik későn a felszólalási szándékukat, mert reflektálni akarnak az előttük megszólalókra.

Mindeközben Botka elhagyta a termet, így Nagy Sándor vezeti az ülést.

szerző: Zádori Bencenovember 19. - 10:23

Szabó Bálint nem érti, miért építenek lakást egy óvoda mellé

A tervezet szerint a Fülemüle utca közelében lévő óvoda és üzletek közelébe társasházat építenek. Szabó Bálint szerint ide inkább parkolást kellene biztosítani, nem pedig a ,,haveri kört” kiszolgálni. Tápai szerint a lakóövezetekből folyamatosan szorítják ki a parkolókat, ami emlékezete szerint törvényellenes. Emlékeztette a baloldalt, hogy olyan fontos ügyekben, mint az Oskola utcai felújítás, nem tartottak közmeghallgatást, csupán az új PICK szalámigyár ügyében, propaganda jelleggel.

szerző: Zádori Bencenovember 19. - 10:14

Korponyai számonkéri Ménesit a férfi napon

Korponyai Ernő szeretne magyarázatot kapni arra Ménesitől, hogy miért nem kerülhetett fel arra a bizonyos képre Chovanecz Kata a többi férfi társaságában. Tápai szerint a Szegedi Szabadtéri a legdinamikusabban fejlődő kulturális intézménye volt Herczeg Tamás vezetésével, amit a városvezetés az ő lemondása után megszüntetett.

szerző: Zádori Bencenovember 19. - 10:06

Szabó: az a baj, hogy a napvitorla egy dísz

Tegeződve szólt Szabó Mihálikhoz, hogy épp az a baj a napvitorlával, hogy dísz és több millió forintot költenek rá. Urbánhoz is visszakacsintott: ő a képviselőtársaival a felsővárosi családi nap előtt saját zsebből halászlézett Felső-Tisza parton vállalkozókkal, ahol adakozni is lehetett. Joób Márton szerint nagyon komoly közösségépítő programokként szolgálnak ezek a családi napok. Kitért arra, hogy a készülő görkorcsolyaparkot is sokan örömmel fogadják.

szerző: Zádori Bencenovember 19. - 09:56

Urbán Tamást elszomorítja a családi napjára kapott kritika

Urbán Tamás képviselő kapott a családi napjára jelentős önkormányzati támogatást, melyet néhány perccel ezelőtt kritizált Szabó. Urbán sajnálja, hogy a képviselő nem volt jelen, mivel ő is kaphatott volna abból a pörköltből, palacsintából és almáspitéből, amiből az összes többi megjelent kapott. Továbbá a családi napon felhívta a figyelmet karitatív tevékenységekre is. Elszomorítja, hogy Szabó sajnálja a szegedi lakosok megvendégelését.

szerző: Zádori Bencenovember 19. - 09:49

Mihálik szerint fel kell készíteni Szegedet a klímaváltozásra

A Momentumos képviselő szerint azért van szükség a napvitorlákra, mert Szegedet fel kell készíteni a klímaváltozásra és a Kárász utca az egyik legforgalmasabb utcája a városnak. Megemlítette azt is, hogy az Eötvös Lóránd Szakkollégium korábban azért kapott kevesebb támogatást a Nemzeti Tehetségprogramból, mert kiállt a Közép-európai Egyetem műhelye mellett.

Haág Zalán KDNP-s képviselő arról beszél, hogy nem veszi el a kormány az iparűzési adót, a pénz ott marad a szegedi vállalkozásoknál. Azt is kiemelte, hogy jó lenne néha takarítani az utcát, így a Kárászt is, és nem kellene felszámolni a hulladék- és az üveggyűjtő szigeteket sem.

szerző: Zádori Bencenovember 19. - 09:38

A költségvetésről tárgyalnak, Kovács Tamás ,,házszámot tévesztett”

A gazdasági alpolgármester kritizálta a korábban érvényben lévő ingyen parkolást, a magánnyugdíjpénztárak megszüntetését, és hogy jövőre sem lesz iparűzési adó. Kovács Tamás azzal indokolta a kulturális intézmények masszív támogatását, hogy nem kapnak rá állami támogatást, így önerőből illetve Uniós forrásból támogatják őket. Köztük a 92 éves Szegedi Szabadtéri Színpadot is.

Szabó Bálint emlékeztette Kovácsot, hogy nem a Parlamentben van, ,,házszámot tévesztett.” Szerinte a másik oldalon locsolják a pénzt: többek között Mihálik Edvin 15 millió forintos Kárász utcai napvitorláira, illetve többnapos családi napokra. Arra lenne kíváncsi a képviselő, hogy nem sikerült 130 millióból befejezni 30 nap alatt az alsóvárosi útfelújítást.

szerző: Zádori Bencenovember 19. - 09:26

Nem jelent meg a Klinikai Központ vezetője

A közgyűlésen megjelent volna az SZTE Klinikai Központ vezetője, Lengyel Csaba, hogy éves beszámolót tartson, erre vonatkozott volna a 15. napirendi pont. Azonban a szakember nem jelent meg, így szerinte egy másik közgyűlés alkalmával kellene dönteni erről a pontról. A közgyűlés a módosítást elutasította.

szerző: Zádori Bencenovember 19. - 09:22

Haág Zalán rákanyarodik a Mars téri rongálás ügyére

Utolsó napirend előtti felszólalóként a KDNP-s képviselő megemlíti, hogy a Gyulai Törvényszéken hatodrendű vádlottként ül a Mars téri kereskedők ügyében Botka László. Haág azt kérdezi a polgármestertől, mikor ismeri be, hogy a saját privát érdeke miatt kisemmizett kisembereket.

Botka szerint nincs több száz emberről szó, egyetlen ,,önmagát kereskedőnek valló ember” nem tud belenyugodni abba, hogy Polt Péter ügyészsége alatt egyszer sem állapítottak meg bűncselekményt.

szerző: Zádori Bencenovember 19. - 09:17

Tápai szerint ha Simon-Fiala orvos, fejből is mondhatná, amit tud

Tápai szerint Dr. Simon-Fiala össze-vissza beszél, amikor a kormány intzkedéseit kritizálja. Megemlíti, hogy az olyanok mint ő kritizálták a leginkább a Sinopharm vakcinát és a harmadik oltást is. Egy mondatán belül először hiányolja a pedagógusok kötelező oltását, majd utána már a kötelező oltás tényéről beszél. Kritizálta Botkát, amiért nem rendelte el a kötelező maszkhasználatot a városban hamarabb.

Botka úgy reagált, hogy az önkormányzatok saját hatáskörben csak az önkormányzati hivatalokban és cégeken belül rendelhették el a kötelező maszkviselést.

szerző: Zádori Bencenovember 19. - 09:07

Dr. Simon-Fiala Donát szerint elkéstek a járványügyi intézkedések

Napi rend előtt szólalnak fel. Botka szerint a város 80%-a be van oltva, Dr. Simon-Fiala szerint pedig örvendetesek a járványügyi intézkedések, ám ezekkel elkéstek. Az oltásellenesekhez is kiszólt, hogy a természetes immunitás útján működnek az oltások és mindenkit szorgalmazott annak felvételére.

Botka László hatodrendű vádlottként érdekelt egy büntetőügyben, illetve kifogásolják a városi költségvetést. Egészségügyi jelentést is hallani fogunk, ha minden igaz. Kezdődik a közgyűlés!

KÉPGALÉRIA!
Előző sztori

Kézi-BL: győzelemmel búcsúzott a Pick Szeged az Újszegedi Sportcsarnoktól

Következő sztori

Dr. Simon-Fiala Donát szerint elkéstek a járványügyi intézkedések